Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Meer dan 99% wordt opgeslagen in onze botten en tanden. De rest zit in bloed, spieren en celvloeistof. Calcium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor het goed functioneren van onze spieren en zenuwen en het speelt een rol bij de bloedstolling, maar het doet meer. Dit moet je weten:
- voor sterke botten en tanden
- tekorten door te weinig vitamine D en onvoldoende beweging
- reguleert de zuurgraad
- voor een goede spierfunctie
- ondersteunt de celgroei
- ondersteunt een goed werkend zenuwstelsel
- van essentieel belang voor de bloedstolling
- ondersteunt de vetverbranding (tijdens het afvallen)
ADH van 1000 milligram
Op dit moment heeft de Gezondheidsraad voor calcium een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1000 milligram vastgesteld, zowel voor volwassen mannen en vrouwen.
Advertentie
Melk en zuivelproducten
In ons land krijgen we meer dan voldoende calcium binnen met een normaal voedingspatroon. Het zit vooral in melk en zuivelproducten. Daarnaast zit het in vlees, vis, brood, groene groenten zoals spinazie, broccoli en fruit.
Veilig maximum van 2500 milligram
Veel mensen denken dat het gezond is om veel calcium binnen te krijgen (extra drinken van melk) voor het behoud van sterke botten. Het werkt juist averechts. Je denkt dat je er sterke botten van krijgt, maar je botten worden juist zwakker. Ook vergroot een teveel de kans op het ontstaan van nierstenen en de opname van magnesium, ijzer, zink en fosfor wordt verstoord. Let op dat je niet meer dan 2500 milligram per dag binnen krijgt.
Acht dingen die je moet weten over calcium:
1-Sterke botten en tanden
We hebben calcium nodig voor de aanmaak van botweefsel en voor het behouden van sterke en gezonde botten en tanden. Wanneer er onvoldoende aanwezig is, wordt het onttrokken aan ons botweefsel. Onze botten zijn als het ware een opslagplaats voor calcium.
2-Tekort door weinig vitamine D en onvoldoende beweging
Een tekort aan calcium kan de oorzaak zijn van onvoldoende beweging of een tekort aan vitamine D. Deze vitamine zorgt ervoor dat onze darmen de calcium uit onze voeding kunnen opnemen. Met voldoende vitamine D, voldoende beweging en de juiste voeding voorkom je een tekort. Een tekort kan onder andere leiden tot osteoporose (botontkalking), een vertraagde bloedstolling en spierkrampen. Ook bij het ouder worden, door hormonale veranderingen of bij overmatig alcoholgebruik kunnen tekorten ontstaan. Een tekort kan door middel van suppletie ondersteund worden.
3-Reguleert de zuurgraad
Het goed functioneren van ons lichaam hangt voor een groot deel af van de zuur-basebalans. Voor veel fysiologische processen zoals DNA-synthese, celgroei en -reparatie en de werking van enzymen moet de pH-waarde (zuurgraad) van het bloed en in de cellen rond de pH 7,34 – 7,46 zijn. Wanneer de zuurgraad in ons lichaam niet optimaal is, wordt er calcium onttrokken uit onze botten om dit te corrigeren. Zo blijft de juiste zuurgraad behouden.
4-Spierfunctie
We hebben calcium nodig voor een goede spierfunctie. Het wordt in onze spiercellen gebruikt voor het aanspannen van een spier. Wanneer er een zenuwimpuls in een spiercel aankomt, komt er calcium vrij waardoor de spiercel zich aanspant. Het calcium wordt meteen weer teruggepompt zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Zonder calcium zouden onze spieren zich niet kunnen aanspannen.
5-Celgroei
Calcium is een belangrijk element voor de celgroei. Het speelt een rol in het proces van de celdeling en – differentiatie en het is nodig voor het vernieuwen van cellen en weefsels. Met voldoende calcium vinden deze processen optimaal plaats.
6-Zenuwstelsel
We hebben calcium nodig voor een goed werkend zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie en het versturen van boodschappen (prikkels) tussen cellen. Dit gebeurt door middel van neurotransmitters. Calcium heeft een rol in de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen. Voldoende calcium draagt onder andere bij aan een goede werking van het brein en een goed humeur.
7-Bloedstolling
De bloedstolling is een belangrijk proces dat moet voorkomen dat we te veel bloed verliezen. Bij een wondje worden er razendsnel fibrinedraden gevormd die ervoor zorgen dat het dichtgaat en de rode bloedcellen er niet meer door kunnen. Bij de bloedstolling zijn een aantal ingewikkelde kettingreacties betrokken en voor bijna al deze reacties is calcium nodig. Zonder dit mineraal is er geen bloedstolling mogelijk.
8-Vetverbranding
Calcium heeft een ondersteunende invloed op de vetverbranding. Het versnelt de verbranding van vet en remt de opslag in vetcellen. Uit onderzoek is gebleken dat een hogere inname van calcium (dagelijks 1200 milligram) het afvallen kan versnellen. Wil je afvallen? Zorg er dan voor dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt.
Laat een reactie achter