Alfaliponzuur

alfaliponzuur

Alfaliponzuur is een zwavelhoudend vetzuur met een belangrijke rol in de de glucosestofwisseling. Het wordt gebruikt om glucose om te zetten in energie. Daarnaast is het een erg sterke antioxidant met een paar bijzondere eigenschappen. In Duitsland is alfaliponzuur een geregistreerd geneesmiddel bij de behandeling van diabetes type 2 en de daardoor veroorzaakte zenuwschade.

Dit moet je weten over alfaliponzuur:

  • nodig voor energie
  • beschermt ons tegen vrije radicalen
  • beschermt het zenuwstelsel
  • verlaagt de bloedsuikerspiegel
  • vermindert (pijn)klachten bij (poly)neuropathie

Zelf kunnen we hele kleine hoeveelheden alfaliponzuur aanmaken. Dit gebeurt in de mitochondriën (energiefabriekjes) van onze cellen. Verder halen we het uit onze voeding. Het zit in kleine hoeveelheden in orgaanvlees, zoals lever (ongeveer 35 microgram per 100 gram), en in groente zoals erwten, spinazie, broccoli en jazeker: spruitjes.

Advertentie



Suppletie

Omdat we maar heel kleine hoeveelheden alfaliponzuur binnen krijgen, kun je baat hebben bij suppletie. Het is verkrijgbaar als voedingssupplement met doseringen tussen de 50 en 600 mg. Het kan zowel preventief als ondersteunend bijdragen aan onze gezondheid. Er bestaat linksdraaiend en rechtsdraaiend alfaliponzuur. Aangezien ons lichaam alleen rechtsdraaiend aanmaakt, gaat hier de voorkeur naar uit.

Alles wat je moet weten over alfaliponzuur:

Nodig voor energie

Alfaliponzuur heeft een belangrijke een rol in de citroenzuurcyclus waarbij suiker (glucose) omgezet wordt in energie, die we nodig hebben voor allerlei processen. De citroenzuurcyclus vindt plaats in de mitochondriën, een onderdeel van alle cellen. De vrijgekomen energie wordt omgezet in de energiedrager adenine-tri-fosfaat (ATP).

Beschermt ons tegen vrije radicalen

Alfaliponzuur is een zeer krachtige antioxidant met een paar unieke eigenschappen. Het is een antioxidant die zowel in een waterig milieu (in en rond de cel) als in vet milieu (celmembraan) kan voorkomen. Ook is het in staat de bloed/hersenbarrière passeren. Door deze eigenschappen kan het in alle delen van ons lichaam voorkomen.
In de mitochondriën wordt alfaliponzuur ook omgezet in di-hydro-liponzuur. Samen beschermen ze onze cellen tegen oxidatieve schade die ontstaat door vrije radicalen. Deze worden geassocieerd met vele ziektes zoals kanker, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, artritis, immuundeficiëntie en veroudering.
Alfaliponzuur heeft nog een bijzondere eigenschap. Het is in staat om andere antioxidanten (vitamine C, vitamine E, Q10 en glutathion) te recyclen.. Zo worden we extra goed beschermt tegen vrije radicalen.

Beschermt het zenuwstelsel

Onze hersenen hebben veel energie nodig. Bij dit proces komen ook veel vrije radicalen vrij die beschadigingen aan het hersenweefsel kunnen veroorzaken. Dit kan op lange termijn leiden tot een aantal ziektes, zoals Parkinson, Alzheimer of een beroerte. Omdat alfaliponzuur de hersenbarrière kan passeren kan het de oxidatieve schade beperken waardoor de kans op zenuwschade afneemt.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Bij diabetes type 2 reageren de cellen niet goed op insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Hierdoor komt er minder glucose in de cel terecht en het veroorzaakt een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt op den duur vervelende aandoeningen zoals polyneuropathie, veel plassen en minder goede bloedvaten.
Alfaliponzuur kan ervoor zorgen dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline waardoor er meer glucose wordt opgenomen door de cellen. Dit is gunstig voor de te hoge bloedsuikerspiegel, die gaat dan omlaag.

Vermindert klachten bij (poly)neuropathie

Een vervelende aandoening van een te hoge bloedsuikerspiegel is schade aan het perifere zenuwstelsel. Veel mensen met diabetes type 2 krijgen last van polyneuropathie. Dit veroorzaakt pijn en een branderig of doof gevoel in handen en voeten. Uit onderzoek is gebleken dat alfaliponzuur de neuropathische klachten helpt verminderen.

Dus wat let je om 1x per week spruitjes op het menu te zetten?

 

Geef als eerste een reactie on "Alfaliponzuur"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.