Tips & trucs... om je testosteronspiegel verhogen
Mannen en veel testosteron staan garant voor een goed seksleven, tenminste als we hen zelf moeten geloven. Veel mannen vrezen voor een daling in hun hormoonspiegel, want dat zou wel eens een flinke deuk in hun stoere imago kunnen veroorzaken. Ze hebben hun mannelijkheid nou eenmaal te danken aan dit geslachtshormoon. Testosteron is onder andere verantwoordelijk is voor de aanmaak van sperma, baardgroei en de ontwikkeling van spieren. Voor ons welzijn, zowel op psychisch als fysiek vlak, is een voldoende hoge spiegel van dit hormoon dan ook erg belangrijk. Heb je steeds minder zin in seks of krijg je steeds moeilijker een erectie? Dan zou je testosteronspiegel wel eens aan de lage kant kunnen zijn.
Dit moet je doen: √ Voldoende zonlicht en vitamine D √ Krachttraining √ Vetten eten en (water) drinken √ Voeding die rijk is aan zink en vitamine B En dit vermijden: x Roken, alcohol, drugs x Slaapgebrek x Stress
11 signalen die duiden op een lagen mannelijke hormoonspiegel
- Lager libido
- Aanhoudende erectieproblemen
- Afname van de hoeveelheid sperma
- Moeilijk of niet een orgasme kunnen krijgen
- Het kleiner worden van de teelballen
- Minder gevoelige geslachtsdelen
- Gebrek aan energie, vermoeidheid
- Verminderde eetlust
- Stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn en depressief
- Toename van lichaamsvet (bierbuik en borstgroei)
- Afname van spiermassa
Testosteron = Leeftijd en leefstijl
De productie van testosteron neemt vanaf het 25e levensjaar af. Toch komt een lage hormoonspiegel niet alleen door veroudering. Hoewel leeftijd een grote rol kan spelen, is het niet altijd de boosdoener. Langdurige stress, weinig bewegen, onvoldoende slapen, roken, alcohol en overgewicht zorgen ook voor een verlaging van je testosteronspiegel. Met een gezonde leefstijl en eventuele medicatie kun je ervoor zorgen dat je testosteronniveau op peil blijft. Een lage testosteronspiegel is niet alleen vervelend voor je gevoel van ‘man’zijn en je seksleven, het kan ook het risico vergroten op een aantal ziekten en aandoeningen.
Advertentie
Een tekort aan testosteron wordt in verband gebracht met: afname van het seksueel functioneren, hart- en vaatziekten, depressiviteit, diabetes type II, verhoogd cholesterolgehalte, botontkalking (osteoporose) en het metaboolsyndroom.
Zelf je testosteron verhogen…
Natuurlijke testosteronboosters: er zijn een aantal kruidensupplementen verkrijgbaar die het testosteron op een natuurlijke manier verhogen. Deze bevatten onder andere ashwagandha, gemberextract, horny goat weed en tribulus terrestris.
x Vermijd stress de aanmaak van het ‘stresshormoon’ cortisol, verminder de testosteronproductie.
x Vermijd slaapgebrek hierdoor kan de hoeveelheid testosteron die geproduceerd wordt afnemen.
x Stop met roken en het gebruik van alcohol en drugs deze ongezonde gewoonten worden in verband gebracht met een lagere testosteronspiegels.
√ Zorg voor voldoende zonlicht/vitamine D dit heeft een stimulerende werking op de aanmaak van testosteron, onder andere door de invloed van de zon op de aanmaak van vitamine D. Onderzoek heeft aangetoond dat de testosteronspiegel in de zomer z’n 15% hoger is dan in de winter. In de winter kun je dit opvangen met vitamine D3 supplementen.
√ Ga sporten en doe vooral krachttraining korte trainingen met zware gewichten met hoge intensiteit en een korte rust tussen de oefeningen stimuleert de spiergroei en de productie van testosteron. Train niet meer dan een uur want te lang trainen werkt averechts.
√ Eet meer vetten uit onderzoek blijkt dat een dieet met grotere hoeveelheden enkelvoudig-onverzadigde vetten (olijfolie, amandelen, avocado’s, pindakaas) en verzadigde vetten (uit kokosolie, roomboter, rood vlees, eierdooiers, kaas) zorgt voor een toename van het testosteron. Deze vetten verhogen het cholesterol. Testosteron wordt hiervan gemaakt.
√ Drink voldoende voor het behoud en het verhogen van je testosteronspiegel is het belangrijk om veel te drinken. Drink water of groene thee. Vermijd alcohol, koffie en frisdrank.
√ Voeding rijk aan zink en vitamine B een zinktekort wordt in verband gebracht met een lage testosteronspiegel. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zoals rundvlees, kip, schaal- en schelpdieren, pitten, zaden en noten. Ook vitamine B is nodig voor de aanmaak van testosteron.
Ervaar je na een aantal maanden geen verbetering, vraag dan bij de huisarts een testosterontest aan. Als de spiegel voor je leeftijd te laag is, kun je in overleg met de huisarts verdere medische stappen ondernemen.
11 signalen van een dalende testosteronspiegel
1 – Afname van het verlangen naar seks
Testosteron is de belangrijkste aandrijver van het seksueel verlangen bij mannen, het is immers een geslachtshormoon. Als je testosteronspiegel afneemt gaat dit vaak samen met een afname naar het verlangen in seks. Ook zullen de seksuele gedachten en fantasieën die een erectie veroorzaken minder worden. Bij een lagere testosteronspiegel verliest men het verlangen naar seks.
2 – Afname van de hoeveelheid sperma
Misschien is het je opgevallen dat bij het klaarkomen minder sperma vrijkomt dan voorheen. Een van de symptomen van een lagere testosteronspiegel is dat er minder sperma vrijkomt. Bij een toename van het testosteron niveau neemt ook de hoeveelheid sperma toe.
3 – Aanhoudende erectieproblemen
Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen zowel medische, psychologische als leefstijl (roken, overmatig alcohol– en drugs gebruik, overgewicht of gebrek aan beweging) gerelateerd zijn Ongeveer 10% van de erectieproblemen wordt veroorzaakt door een te laag testosterongehalte. Bij aanhoudende erectieproblemen zou het testosterongehalte dus een signaal kunnen zijn van een te lage testosteronspiegel.
4 – Moeilijk of niet krijgen van een orgasme
Lage testosteronspiegels kunnen de oorzaak zijn van zowel medische als persoonlijke problemen. Een van de grootste problemen hiervan is waarschijnlijk het moeilijk of niet kunnen krijgen van een orgasme. Het wordt beschouwd als een groot probleem omdat orgasmes belangrijk zijn voor een goede fysieke en emotionele gezondheid.
5 – Het kleiner worden van de teelballen
Bij mannen beginnen de teelballen rond hun veertigste levensjaar te krimpen. Wanneer ze optimaal functioneren dan zit het met de hoeveelheid testosteron ook wel goed. In de teelballen wordt het testosteron aangemaakt. Bij een afname van het testosteron worden ook de teelballen kleiner. Merk je dat je teelballen wat kleiner zijn dan dat ze waren, dan kan dat een teken zijn van een lager testosteronniveau.
6 – Minder gevoelige geslachtsdelen
Mannen met een lage testosteronspiegel kunnen klagen over minder of geen gevoeligheid rond de geslachtsdelen. Als je partner je daar aanraakt en je voelt niets of je krijgt geen erectie dan kan dit de oorzaak zijn van te weinig testosteron.
7 – Gebrek aan energie/vermoeidheid
Testosteron kan invloed hebben op je energieniveaus. Als je merkt dat je minder energie hebt om normale activiteiten te doen dan kan dit een signaal zijn van een lagere testosteronspiegel. Hoewel het normaal is om na een lange en drukke dag moe te zijn, is het niet normaal als dit regelmatig gebeurt.
8 – Gebrek aan eetlust
Minder testosteron vermindert niet alleen je libido, maar ook je eetlust.
9 – Stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn en depressieve gevoelens
Een tekort aan testosteron wordt in verband gebracht met stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn en depressieve gevoelens. Men vermoed dat testosteron een grote invloed heeft op stofjes in de hersenen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Indirect kunnen deze klachten ook veroorzaakt worden door een gebrek aan seks, libido en potentie.
10 – Toename van lichaamsvet
Onderzoek toont aan dat een testosterontekort de spiermassa vermindert en ervoor zorgt dat het lichaamsvet toeneemt. Dit kan ook gewoon gebeuren bij mannen die een gezonde voedingsstijl handhaven. Het ontstaan van een bierbuik en mannelijke borstgroei is vaak de oorzaak van een afname van het testosteron.
11 – Afname van spiermassa
Onderzoek toont aan dat mannen met een laag testosteron niveau minder sterk zijn dan mannen met een normaal niveau. Dit komt door een afname van spiermassa. Als je merkt dat je spieren in armen, benen en borst kleiner worden dan kan dit komen door een afname van het testosteron. Extra spiergroei realiseren zal moeizaam gaan bij een laag testosteronniveau.
Ik heb gelezen dat een teveel aan testoron het krijgen van prostaat kanker stimuleert
Groet
Henk