Au! Dat wordt een blauwe plek. Waarom eigenlijk?

blauwe plek
Shares

De een heeft ze bij het kleinste porretje, de ander vrijwel nooit: blauwe plekken. Ze ontstaan wanneer je bijvoorbeeld bij stoten, hard met een bot voorwerp in aanraking komt en de haarvaten onder je huid beschadigen, maar je huid niet en zijn eigenlijk doodgewoon. Maar wat gebeurt er eigenlijk en hoe is die blauwe plek zo snel mogelijk weer weg? 5 vragen (én antwoorden):

  1. Wat veroorzaakt een blauwe plek?
  2. Hoe lang blijft zo’n plek bestaan?
  3. Waarom hebben sommige mensen er sneller last van?
  4. Moet ik naar de dokter?
  5. Wat is de beste behandeling?

5 vragen en antwoorden over een blauwe plek

1 – Wat veroorzaakt een blauwe plek?

Door beschadigen van de de haarvaatjes, lekt er bloed weg in het omringende weefsel en dat ziet er aan de buitenkant uit als een blauwe plek. Als we ons snijden, stroomt het bloed uit de wond tot er een korstje gevormd is. Bij een blauwe plek kan het bloed nergens heen, dus blijft het onder de huid zitten. Snel smeren met gel kan helpen om de duur en grootte te beperken.

Advertentie



2 – Hoe lang blijft zo’n plek bestaan?

Het duurt meestal één tot twee weken voordat een blauwe plek helemaal weg is. Dit is afhankelijk van hoe erg het is. In deze tijd zal hij wel van kleur veranderen. Eerst is het paars, dan bruin, groen en geel. Soms gaat dit zo snel achter elkaar dat je het niet eens ziet. Deze verkleuring wordt veroorzaakt doordat het hemoglobine, dat bloed zijn rode kleur geeft, geleidelijk wordt afgebroken. Het kan zijn dat de blauwe plek naar beneden zakt. Dit komt doordat de zwaartekracht het bloed omlaag laat gaan.

3 – Waarom hebben sommige mensen er sneller last van?

Bij het ouder worden, krijg je sneller een blauwe plek, omdat de bloedvaten minder sterk worden. Mensen met minder lichaamsvet, hebben letterlijk minder stootkussentjes waardoor zij ook eerder een blauwe plek krijgen. Dit geldt ook als je bloedverdunners slikt, bijvoorbeeld warfarine of aspirine.

4 – Moet ik naar de dokter?

In principe is een bezoek aan de dokter niet nodig, maar als de blauwe plek groter wordt of er een verdikking onder je huid ontstaat, kun je een hematoom hebben. Dit is bloed dat ingesloten zitten en nergens anders heen kan. Soms moet de dokter dit leeg laten lopen. Wanneer je je hoofd gestoten hebt, kun je ook een hersenschudding hebben. Wees daar extra alert op en ga indien nodig naar de huisarts. In principe doet een blauwe plek niet heel erg zeer, dus als het na 24 uur nog pijnlijk is kan er iets anders aan de hand zijn. Dit kan ook het geval zijn wanneer je zonder aanwijsbare reden blauwe plekken krijgt.

5 – Wat is de beste behandeling?

Doe zo snel mogelijk een koud compres of een ice pack in een theedoek op de plek waar je je gestoten hebt. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en dit voorkomt dat er al te veel bloed weglekt in het omliggende weefsel. Een spalk of zwachtel en je voet omhoog leggen helpt om zwelling en ontsteking te voorkomen. Arnica is een natuurlijk middel dat ontstekingswerend is. Om de blauwe plek te verminderen kun je het smeren of innemen. Duits onderzoek heeft aangetoond dat een supplement met vitamine C en bioflavonoïden, zoals rutine, kan helpen om het ontstaan van blauwe plekken te verminderen omdat het de vaatwanden versterkt.


Shares

Geef als eerste een reactie on "Au! Dat wordt een blauwe plek. Waarom eigenlijk?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares