Alledaagse angsten kunnen je een zorg extra geven, want door deze stress hopen ook de pondjes zich op. Met name taille en buik zijn favoriete plekken. Pak angst en stress aan om ook hier vet kwijt te raken. Hier volgen een paar tips:
- Doe niet aan een dieet
- Eet weinig en vaak
- Mijd suiker en geraffineerde koolhydraten
- Essentiële vetzuren
- Eet niet onderweg
- Beweeg gericht
- Probeer supplementen
Beheers stress
Een van de verrassendste en effectiefste manieren om het vet rond je middel weg te krijgen is alles waar je maar enigszins van in de stress raakt uit je leven te bannen. Op die manier verlaag je het cortisolgehalte. In combinatie met een gezonde, evenwichtige voeding, beweging en supplementen zal je lichaam zo aanleren geen vet meer op te slaan in dat gebied. Probeer deze stappen:
Advertentie
- stel prioriteiten
- delegeer
- eigenbelang gaat voor
- leer ontspanningstechnieken
- plaats de dingen in perspectief
- neem de tijd om te eten
- neem de tijd om naar het toilet te gaan (serieus!)
- beweeg regelmatig
- breng tijd door met vriendinnen
- knuffel meer
- lach
- slaap voldoende
Wat gebeurt er met ons lichaam als we bang zijn?
Het duidelijkste verschijnsel is een verhoogde hartslag. Ook de bloeddruk gaat omhoog en onze bloedvaten vernauwen zich zodat het bloed snel naar onze ledematen stroomt (we kunnen immers onze vingertoppen nodig hebben om over de muur te klimmen!). Om het risico van snij- en schaafwonden te beperken maakt de lever een bloedstollend eiwit aan dat fibrinogeen heet. Onze bijnieren scheiden adrenaline af, de stof die ons klaar maakt om in actie komen, en de wederhelft daarvan (cortisol) laat vetten en suikers vrijkomen in de bloedbaan zodat we voldoende energie hebben om die actie uit te voeren.
Stress is de reden dat je buikvet opslaat
Als we iedere dag een beetje blootgesteld worden aan deze fysiologische reacties van stress kan dat slecht voor je gezondheid zijn. Fibrinogeen kan bloedstolsels veroorzaken in de aderen, de reden waarom veel stress de oorzaak kan zijn van een hartaanval of een beroerte. Adrenaline en cortisol zijn essentieel, maar wel in beperkte hoeveelheden: als de bijnieren continu gestimuleerd worden kunnen de hormonen die ze aanmaken ernstige negatieve effecten hebben.
Als je ooit wel eens hebt toegegeven aan de aandrang om een rol koekjes op te eten midden in een zware dag weet je dat stress trek aanwakkert. Het doel hiervan is je lichaam te helpen om de verbruikte energie aan te vullen nadat je gevlucht bent of gevochten hebt: je lichaam vraagt om koolhydraten en vetten die de bloedsuikerspiegel snel omhoog brengen. Als je suikergehalte daarna daalt, laten de bijnieren weer meer cortisol vrijkomen om te compenseren voor die daling, zodat de cyclus opnieuw begint.
Hormonen
Cortisol beïnvloedt de hoeveelheid en verdeling van lichaamsvet. Dat zou op zich niet zo erg zijn als we inderdaad gingen vechten of wegrennen bij iedere keer dat we stress of angst voelen, maar als we in een constante staat van lichte stress zijn, blijft het vet dichtbij de lever opgeslagen om snel beschikbaar te zijn als er weer een noodgeval dreigt. Het resultaat is dat je figuur de vorm van een appeltje krijgt, met vet in de taille.Vet in de taille zorgt ervoor dat hormonen rechtstreeks in de bloedbaan vrijkomen. Deze worden normaal gesproken afgescheiden door klieren, zoals de schildklier en de hypofyse. In tegenstelling tot deze klieren kunnen vetophopingen steeds groter worden zodat er ook steeds meer hormonen kunnen worden afgescheiden. Dit vergiftigt ons lichaam en leidt tot een verhoogd risico op een hartkwaal, hoge bloeddruk, beroertes, diabetes en sommige vormen van kanker.
Het andere probleem met vet in de buikstreek is dat het erg hardnekkig is. Zelfs actieve, energieke mensen kunnen worstelen om die laatste kilo kwijt te raken met alleen maar meer beweging en minder calorieën. Waarom? Omdat voor een strakke buik de onderliggende zorgen en angsten moeten worden aangepakt.
Bij vrouwen in de overgang kan het lichaam nog meer weerstand bieden bij het kwijtraken van buikvet omdat het een efficiënte producent is van oestrogenen.
Plan van aanpak: bestrijd de angst, bestrijd het vet
Hoe pak je dat vetrolletje om je middel dan aan? Het gaat hierbij om de bijnieren. Veranderingen in je eetpatroon, supplementen slikken, meer bewegen en een gezonde houding ten opzichte van stress zullen allemaal bijdragen.
1 – Doe niet aan een dieet
Een dieet volgen verhoogt uw stress omdat uw lichaam denkt dat er hongersnood heerst. Een maaltijd overslaan (vooral het ontbijt!) heeft hetzelfde effect en dat leidt weer tot een verhoogde opslag van vet.
2 – Eet weinig en vaak
Op deze manier houd je je bloedsuikerspiegel constant en als uw bloedsuikers niet dalen zal uw lichaam niet vragen om snel herstel.
3 – Mijd suiker en geraffineerde koolhydraten
Deze zorgen voor een snelle verhoging van het bloedsuikergehalte. Als dit gehalte weer daalt laat je lichaam adrenaline en cortisol vrijkomen om het te stabiliseren. Eet dus geen koekjes meer, geen chocolade en kies voor volkorenbrood in plaats van witbrood.
4 – Essentiële vetzuren
Deze ‘goede’ vetten vertragen het tempo waarin je maag zich leegt, zodat koolhydraten nog langzamer worden. Ze verhogen ook het metabolisme. Vette vis en visolie, noten en zaden en avocado’s zijn goede bronnen van essentiële vetzuren.
5 – Eet niet onderweg
Even snel wat eten in de loop laat je lichaam denken dat er weinig tijd is en dat je dus onder druk staat en stress hebt.
6 – Beweeg gericht
Om vet rond je middel kwijt te raken moet je een combinatie oppakken van cardio (tot je gaat hijgen) en weerstandstraining met gewichten of banden om spiermassa te kweken. Het doel is om door lichaamsbeweging vet te verbranden én spieren op te bouwen, waardoor je nog sneller vet gaat verbranden.
7 – Probeer supplementen
- Magnesium kalmeert de bijnieren en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te blijven door de productie en activiteit van het hormoon insuline te verhogen.
- Zink helpt het stresshormoon cortisol in bedwang te houden.
- Vitamine C is essentieel voor een gezonde bijnierfunctie. Hoe meer cortisol er wordt aangemaakt, des te meer vitamine C er wordt verbruikt (en dus weer aangevuld moet worden).
- B-vitamines staan bekend als de ‘stressvitamines’ en helpen de bijnieren tot rust te brengen.
- Co-enzym Q10 laat energie vrijkomen door de verbranding van buikvet te stimuleren.
- Alfaliponzuur laat energie vrijkomen door glucose te verbranden. Hoe meer glucose er wordt verbrand, des te minder insuline het lichaam hoeft aan te maken en des te minder vet er wordt opgeslagen.
- Aminozuren helpen het effect van stresshormonen te verzachten. Belangrijke soorten zijn N-acetylcysteïne, L-carnitine, L-tyrosine, L-arginine en L-glutamine.
- Siberische ginseng werkt aan herstel voor de bijnieren. Het bestrijdt stress en vermoeidheid als je onder druk staat.
We zijn de hele dag bang
Voor de meesten van ons zijn angsten en schrikbeelden een alledaags verschijnsel. We zijn eigenlijk constant bang: om een afspraak te missen, een deadline niet te halen, waarom de kinderen nog niet thuis zijn, enzovoort. Angst heeft vanzelfsprekend een doel. Ons lichaam is er gedurende de hele evolutie op getraind om snel te reageren op gevaar. Onze voorouders waren onafgebroken waakzaam, zodat ze konden vluchten of vechten als ze bedreigd werden. Het verschil met onze tijd is dat die bedreigingen vroeger maar kort duurden: als die sabeltandtijger eenmaal verdwenen was kon het lichaam weer normaal functioneren. Vandaag de dag echter leven we in een constante toestand van lichte stress. De bedreigingen die wij ervaren zijn vrijwel onafgebroken en kennen dus niet de natuurlijke bevrijding die vluchten en vechten bieden. Begin dus vandaag met de aanpak van stress: de beste manier om een strakke buik te krijgen.
Geef als eerste een reactie on "Ben jij dik van angst? Bestrijd stress en je buikvet verdwijnt"