1 januari – een frisse start, maar niet heus. Velen hebben vanochtend (of vanmiddag) bij het opstaan de effecten van een te grote alcoholinname waarschijnlijk wel ervaren: droge mond, bonzende hoofdpijn en misschien nog misselijk ook. Een rondje langs verschillende sites met adviezen over de bestrijding hiervan, leerde mij in ieder geval dat er veel meningen zijn, minstens net zo veel adviezen en dat de beste remedie tegen een kater niet bestaat. Maar vooruit, hierbij toch een paar tips & trucs:
- Slaap tot het over is
- Vul je vochttekort aan met water…
- … en neem een sportdrankje
- of noedelsoep
- Neem heel veel vitamine B6
- Een boterham met honing
- Een ontstekingsremmer (de volgende ochtend)
- Bewegen
Wat gebeurt er als je (te) veel alcohol drinkt?
Alcohol wordt afgebroken in je lever en deze zorgt ervoor dat er alcoholdehydrogenase (ADH), het enzym dat ethanol in afbreekt, vrijkomt. De ethanol wordt omgezet in aceetaldehyde dat vervolgens wordt omgezet in azijnzuur. Dit azijnzuur is het probleem niet, maar het aceetaldehyde wel. Dat zorgt ervoor dat je last hebt van een kater. Je kunt tegen een kater van alles proberen te doen. Wat helpt bij jou?
Advertentie
8 remedies tegen een kater
1- Slaap tot het over is
Dit is mijn favoriet! Als het kan, slaap ik net zo lang tot het over is. Waarom zou je al die vervelende symptomen meemaken als je ook gewoon lekker kunt slapen. Het is toch vaak een kwestie van tijd. Je lichaam – je lever dus – breekt namelijk ongeveer 15 ml pure alcohol (zo’n beetje 1 consumptie) per 1 – 1,5 uur af. Dat x het aantal drankjes is de tijd die je minimaal moet slapen om alle alcohol uit je systeem te hebben. Dit betekent niet dat je helemaal symptoomvrij opstaat, maar wel dat alles wat je hierna doet beter werkt. Probeer voor je gaat slapen zoveel mogelijk water te drinken en zet een raam open in je slaapkamer om goed te ventileren en lekker veel zuurstof binnen te laten.
2 – Vul je vochttekort aan met water
Dit is de enige remedie die voor, tijdens en na het drinken helpt. Iedereen weet wel dat je van alcohol drinken veel gaat plassen en van nog meer zelfs gaat braken, en dus droog je uit. Begin je met water tijdens het drinken dan voorkom je dit. Bovendien drink je dan minder alcohol en is het effect van daarvan wel even groot (mixdrankjes voel je ook veel sneller dan pure drank, omdat opgelost in water alcohol nog sneller door je lichaam wordt opgenomen). Van te voren en erna is ook een goed idee om je tekort aan te vullen.
3 – Neem een sportdrankje
Met al dat plassen raak je veel mineralen kwijt, wat voor een deel de symptomen veroorzaakt. Sportdrankjes zijn ook in dit geval een snelle manier om deze weer aan te vullen.
4 – Noedelsoep of ander Aziatisch eten
Waarom het precies is weet ik niet, maar velen prijzen Aziatische gerechten als de perfecte kuur tegen een kater aan. Ik vermoed dat het gaat om een combinatie van zouten en andere mineralen, kurkuma dat je immuunsysteem (dat ook door alcohol wordt aangetast) ondersteunt en de nodige eiwitten en koolhydraten. Je moet natuurlijk wel voor de real deal gaan en niet voor noedels uit een pakje!
5 – Heel veel vitamine B6
Juist deze vitamine is belangrijk om een kater te bestrijden. Neem een megadosis (voor een keertje kan dat wel), of neem dagelijks een normale dosering, zodat je B6-gehalte altijd dusdanig is dat je gewoon geen kater krijgt.
6 – Een boterham met honing
Deze was nieuw voor mij, maar het blijkt zo te zijn dat sommige suikers de uitscheiding van alcohol bevorderen, waaronder honing. Ook brood helpt, net als rijst, pasta en vezelrijke groentjes. Complexe koolhydraten worden gebruikt als energiebron en blijken een goede keuze om symptomen van een kater te bestrijden.
7- Een ontstekingsremmer
Het blijkt dat pijnstillers met de ontstekingsremmer ibuprofen goed helpen. Je kunt ze helaas niet van te voren alvast innemen, alleen de volgende ochtend.
8 – Beweeg!
Waarschijnlijk is een intensieve workout nu net iets te veel gevraagd, maar bewegen is wel een goed idee. Het effect van alcohol is ook dat het je hersenactiviteit vertraagt en de afgifte van serotonine – het gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je goed voelt – is daardoor ook minder. Stevig wandelen of rustig wat hardlopen helpen om je serotonine-afgifte te verhogen en dan voel je je direct al beter!
Heeft dit alles bij jou geen effect, kies er dan maar voor om de volgende keer BOB te zijn. Die heeft nooit een kater!
Geef als eerste een reactie on "De beste remedie tegen een kater bestaat niet"