Een wijntje, een biertje, een shotje (of twee of drie of …). Hartstikke lekker hoor, maar als het iets te gezellig wordt, voel ik toch dat ik met alcohol mijn lichaam vergiftig: misselijkheid, hoofdpijn en de dag erna kan ik wel als verloren beschouwen. Dus stelde ik mezelf de volgende vragen.
- Welk effect heeft drinken?
- Wat doet je lichaam tegen deze vergiftiging?
- Waarom krijg je een kater?
- Welke gevolgen zijn er nog meer?
- Welke stappen kan ik zetten om me te beschermen?
- Hoe kan ik schade op de lange duur beperken?
Wat doet alcohol met je? 6 vragen (en antwoorden)
1 – Welk effect heeft drinken?
Nadat je een slok genomen hebt, neemt alcohol dezelfde route als andere consumpties: via je maag komt het in je dunne darm. Daar wordt het via je darmwand opgenomen in je bloed. Hoe je je nu voelt, hangt af van hoeveel je al hebt gedronken, hoe snel je drinkt, of je man of vrouw bent (jammer dames wij kunnen er door onze lichaamsstelling met minder water en een hoger vetpercentage gewoon slechter tegen), en of je regelmatig drinkt. In dat laatste geval zijn de enzymsystemen in je lever beter in staat (getrainder) om alcohol te verwerken. Overigens is dit niet per se een pluspunt, want het gaat ten koste van bijvoorbeeld je vetmetabolisme wat tot opslag van vetten in je lever kan leiden (leververvetting). Inmiddels is ook uit onderzoek gebleken dat er mensen zijn die door hun genetische eigenschappen niet dronken worden (maar wel dezelfde risico’s lopen door alcohol). Zodra je boven de min of meer aanbevolen hoeveelheid drankjes komt en voor vrouwen is dit maar 1-2 glazen per dag (mannen 3-4) loop je al risico op hepatitis en levercirrose, waardoor je leverfunctie vermindert.
Advertentie
2 – Wat doet je lichaam tegen deze vergiftiging?
Voor een deel verdwijnt de alcohol (ca. 10%) via zweten, ademen en je urine uit je lichaam. De rest wordt via je spijsvertering verwerkt en zorgt het in combinatie met zuurstof voor energie (gebruik je deze niet, dan wordt het net als andere overtollige energie opgeslagen als vet). In tegenstelling tot voeding, wordt alcohol bijna geheel door je lever afgebroken. Dit orgaan heeft dan ook het meeste te lijden als je (te) veel gaat drinken.
3 – Waarom krijg je een kater?
Alcohol zorgt ervoor dat hormonen die anti-diuretisch zijn hun werk niet goed kunnen doen. Het gevolg: je gaat enorm veel plassen van drinken. Hierdoor droog je als het ware uit en raakt je mineralenbalans in de war. Symptomen die hierbij passen zijn hoofdpijn (omdat je hersenen letterlijk zijn uitgedroogd) en misselijkheid. Bovendien bevordert alcohol de productie van insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je energieniveau net zo hard meekeldert.
4 – Welke gevolgen zijn er nog meer?
Overmatig alcoholgebruik heeft invloed op zo’n beetje al je organen en veroorzaakt onder andere ontsteking van je maagwand, hoge bloeddruk, angststoornissen en depressiviteit, ovulatieproblemen en vergroot je kans op osteoporose en een herseninfarct.
5 – Welke stappen kan ik zetten om me te beschermen?
- Om te beginnen moet je gewoon niet te veel drinken. Dat is stap 1.
- Stap 2 is mariadistelextract, een kruidenextract dat sylimarine bevat en deze stof helpt je lever te beschermen tegen schade. Zorg ervoor dat je voor je weggaat, of als je thuiskomt hiervan iets neemt.
- Stap 3 – Probeer als je het toch op een z…. wil zetten je biertjes of wijntjes af te wisselen met een glas water. Dat helpt echt!
- Stap 4 Eet voordat je naar de kroeg gaat. Dit kan helpen, want hierdoor wordt de alcohol langzamer in je bloed opgenomen.
6 – Hoe kan ik schade op de lange duur beperken?
Je zult begrijpen dat alcohol een toxische stof is. Bij te veel gebruik kan je lichaam het niet aan en zul je de nadelige effecten merken. Vooral je lever heeft het zwaar te verduren als je een nachtje bent doorgezakt. Door de volgende ochtend een geconcentreerde detoxdrank te nemen, help je je lever met zijn reinigende werking. Het mooie van de lever is wel, dat dit orgaan in staat is om zich na een periode gezond leven (zonder alcohol, dat wel) goed te herstellen.
Geef als eerste een reactie on "Biertje? Wijntje? Dit doet alcohol met je…"