Borstkanker door mobieltje – een onderzoek dat je aan het denken zet

borstkanker
Mythe of feit? Dit onderzoek verdiept zich in vrouwen met borstkanker die jarenlang hun mobieltje in hun b.h. droegen.

Draag jij je telefoon ook wel eens in je b.h. als je geen zin hebt een tas mee te nemen? Misschien toch niet zo’n goed idee als je afgaat op dit onderzoek uit de VS. De jonge vrouwen in dit onderzoek bleken allemaal geruime tijd voor meerdere uren per dag hun telefoon tegen hun borst te hebben gedragen. Een merkwaardig toeval? Of blijkt borstkanker door mobieltje tegen je huid echt te kunnen ontstaan?

Borstkanker komt nauwelijks voor bij vrouwen onder de 40 als het niet in de familie zit (ze het borstkankergen niet hebben). Daarom is het niet vreemd dat in dergelijke gevallen al snel onderzoek wordt gedaan naar mogelijke blootstelling of omgevingsrisico’s. In dit onderzoek uit 2013 komen vier vrouwen tussen de 21 en 39 voor die allen multifocale, invasieve borstkanker hebben en waarbij opviel dat ze hun mobiel allemaal in hun b.h. direct tegen hun borsten droegen.

Advertentie



Borstkanker door mobieltje

Uiteraard zijn deze patiënten onderzocht op BRCA1 en BRCA2, de genen die een mutatie kunnen hebben waardoor een verhoogd risico op borstkanker ontstaat. Dat bleek niet  het geval. Ook andere risicofactoren waren er niet. Bij nader onderzoek zag men dat vooral in het gebied waar de telefoon tegen de huid van de borsten was gekomen de meeste afwijkingen voorkwamen. De tumoren vertoonden bovendien grote overeenkomsten. Zo waren ze alle  hormoongerelateerd en vertoonden ze dezelfde afwijkingen in de cellen. Door dit onderzoek wordt duidelijk gemaakt dat eigenlijk niemand zeker weet of het wel veilig is om je mobieltje de hele tijd in je b.h. (of in je broekzak) te dragen. Om aan te tonen wat de effecten zijn, moet meer onderzoek gedaan worden maar voorlopig houd ik mijn mobiel op gepaste afstand van mijn lichaam en neem dan toch maar een tas mee en houd ik mij aan de onderstaande tips om het risico op borstkanker te verminderen.

Verminder het risico

  • Vermijd overgewicht want met name na de overgang vergroot dit de kans op borstkanker. Hoe? Vetweefsel produceert dan oestrogeen en hoe meer vet, hoe hoger de productie, hoe groter de kans op borstkanker. Vóór de overgang heeft dit geen effect.
  • Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging van minimaal een half uur. Dit vermindert het risico met 30% en het helpt je op gewicht te blijven.
  • Matig je alcoholgebruik want dit blijkt volgens onderzoek een negatief effect te hebben. Bij 2 drankjes per dag neemt dit al toe.
  • Gezond eten helpt eigenlijk tegen alle vormen van kanker. In een Zweeds onderzoek bleek zuivel – met calcium en vitamine D – erg goed, maar wanneer je veel groente en fruit eet, weinig rood vlees en niet te veel dierlijk vet houdt dat je weerstand, ook tegen borstkanker, op peil.
  • Relax! Het blijkt dat vrouwen met een veeleisende baan maar liefst 70% meer kans op borstkanker hebben dan huisvrouwen of vrouwen die eenvoudiger werk hebben. Algemeen wordt aangenomen dat dit komt door de stress die hun baan met zich meebrengt. Stress is erg slecht voor je immuunsysteem waardoor je lichaam ook minder efficiënt is in nieuwvormingen bestrijden. Magnesium helpt je ontspannen en lekker slapen. Dé voorwaarden om stress beter te handelen.

Geef als eerste een reactie on "Borstkanker door mobieltje – een onderzoek dat je aan het denken zet"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.