Chondroïtine voor het behoud van kraakbeen

Chondroïtine is een lichaamseigen stof, die veel lijkt op glucosamine en voorkomt in kraakbeen, bindweefsel, botten, pezen en bloedvaten. Bij het ouder worden neemt de aanmaak van kraakbeen af waardoor de kans toeneemt op het ontstaan van gewrichtsaandoeningen. Chondroïtine kan in combinatie met glucosamine de hierbij horende klachten doen afnemen en het kraakbeen helpen herstellen. Een extra voordeel van chondroïtine is dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

De voordelen van chondroïtine

  • ondersteunt de aanmaak van kraakbeen
  • vermindert de afbraak van kraakbeen
  • is ontstekingsremmend

800-1500 mg per dag

Wanneer het kraakbeen in onze gewrichten beschadigd raakt, kunnen we extra chondroïtine innemen via suppletie, zowel preventief als ter bescherming voor verdere afbraak. Er wordt een dagelijkse inname aanbevolen van 800-1200 mg.

Advertentie



De voordelen op een rijtje:

Kraakbeenaanmaak

We hebben chondroïtine nodig voor de vorming van proteoglycanen, deze vormen een belangrijk onderdeel van gewrichtskraakbeen. Samen met water, collageen en chondrocyten vormen ze een netwerkmatrix dat als een soort gel op de botuiteinden in de gewrichten zit. Proteoglycanen zorgen dat er water in het kraakbeen wordt aangetrokken wat nodig is voor stevigheid en schokdemping.

Kraakbeenafbraak

Chondroïtine heeft een blokkerende werking op enzymen die het kraakbeen afbreken. Wanneer kraakbeen dunner en minder veerkrachtig wordt, ontstaat er een vervelende stijfheid en pijn in de gewrichten. Met voldoende chondroïtine gecombineerd met glucosamine kan de pijn afnemen en verdere slijtage geremd worden.

Ontstekingsremmer

Gewrichtsaandoeningen gaan vaak gepaard met ontstekingen. Deze ontstekingen zijn een lichamelijke reactie op kraakbeenbeschadiging of overbelasting van een gewricht. Een ontsteking kan het kraakbeen verder aantasten. Extra chondroïtine kan een ontstekingsremmende werking hebben waardoor pijn en stijfheid kunnen afnemen.

Chondroïtine bij artrose

Artrose is een van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan men ondersteunen door suppletie van chondroïtine in combinatie met glucosamine. Gecombineerd hebben ze een synergetische werking. Ze versterken elkaar. Het beste resultaat wordt verkregen in de verhouding van 3:4, bijvoorbeeld 1200 mg chondroïtine en 1600 mg glucosamine.

Naast de ontstekingsremmende invloed van chondroïtine kan suppletie met omega 3-vetzuren extra bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn en de daarbij behorende stijfheid die door ontstekingen veroorzaakt worden. De eicosapentaeenzuur (EPA) die in omega-3-vetzuren zitten ondersteunen de productie van ontstekingsremmende prostaglandines zodat de ontstekingen en de pijn afnemen.

Optimale opname

Chondroïtine wordt in ons maag-darmkanaal moeilijk opgenomen. Voor een optimale opname is de zuiverheid van groot belang. Deze wordt aangegeven door een percentage en dient minimaal 90% of hoger te zijn. Omdat het een langzaam werkende stof is duurt het 1 tot 2 maanden voordat er effect te merken zal zijn. Vervolgens kun je het veilig gedurende lange tijd nemen.

Geef als eerste een reactie on "Chondroïtine voor het behoud van kraakbeen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.