Citrus aurantium is een citrusvrucht die van oorsprong uit Zuid-Oost Azië komt. Wij noemen het de zure- of bittersinaasappel. Sinds het verbod op efedra is de populariteit van citrus aurantium enorm toegenomen vanwege een aantal vergelijkbare effecten, maar zonder de vervelende bijwerkingen.
Wat je moet weten over citrus aurantium:
- stimuleert de vetverbranding
- gezond alternatief voor efedra
- verhoogt het energiepeil
- goed voor de spijsvertering
- heeft een rustgevend werking
- heeft een kalmerende werking
Citrus aurantium bevat verschillende stoffen met geneeskrachtige eigenschappen. De bladeren en vrucht bevat etherische oliën, flavonoïden, bitterstoffen, carotenoïden, vitamine C en synefrine. De bloesem bevat weer andere oliën, fenolen, bitterstoffen en flavonoïden. Door de synefrine wordt het veel verwerkt in afslank producten. De etherische oliën worden vooral gebruikt binnen de aromatherapie.
Advertentie
Dit moet je weten over citrus aurantium:
Stimuleert de vetverbranding
In citrus aurantium zit 3-6% synefrine. Synefrine werkt vergelijkbaar met adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen brengen het lichaam in een staat van paraatheid waardoor alles optimaal gaat functioneren ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijgemaakt wordt om in actie te komen. Een groot verschil tussen deze hormonen en synefrine is dat synefrine alleen maar invloed heeft op de bèta-3-adrenerge receptoren. Deze receptoren bevinden zich vooral in onze vetcellen waar ze betrokken zijn bij de lipolyse. Dit is het proces waarbij vet omgezet wordt in energie. De synefrine in citrus aurantium zorgt ervoor dat er vooral energie vrijgemaakt wordt uit vet.
Gezond alternatief voor efedra
Synefrine is een natuurlijke vetverbrander maar zonder de gevaarlijke bijwerkingen die efedra heeft. Efedrine werkt ook op de bèta-1- en bèta-2-receptoren die zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hogere hartslag met allerlei gevolgen van dien. Door deze gevaarlijke bijwerkingen is er in de Verenigde Staten in 2004 een verbod op efedra gekomen. Inmiddels geldt dit ook voor alle EU landen. Synefrine werkt alleen op bèta-3-adrenerge receptoren.
Verhoogt het energiepeil
In de traditionele Chinese voedingsleer (TCM) wordt citrus aurantium gebruikt om het energiepeil (Chi) te verhogen. Doordat het lichaam meer calorieën gaat verbranden krijg je meer energie. Hierdoor ga je je zowel lichamelijk als geestelijk actiever voelen.
Goed voor de spijsvertering
Citrus aurantium kan gebruikt worden bij indigestie, constipatie (verstopping), winderigheid en maagkrampen. De bitterstoffen zijn goed voor de spijsvertering. Ook zou het de eetlust opwekken.
Heeft een rustgevende werking
Uit de bloemen en de bladeren van de Citrus aurantium worden etherische oliën geperst. De petitgrainolie wordt geperst uit de twijgen, de bladeren en de onrijpe vruchten. In de aromatherapie wordt deze olie vooral gebruikt omdat het een ontspannende werking heeft op de geestelijke gesteldheid. Het kan helpen bij angst, depressie en slapeloosheid.
Heeft een kalmerende werking
Uit de bloemen van de bittersinaasappel wordt oranjebloesemolie geperst. Het wordt ook Neroli genoemd. De olie heeft een kalmerende werking en kan helpen bij nervositeit. Het is bewezen dat de oliën een invloed hebben op het serotonine niveau in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons prettig en rustig voelen.
Geef als eerste een reactie on "Citrus aurantium"