Co-enzym Q10 voor energie

Co-enzym Q10 is een vetoplosbare, vitamine-achtige stof die in al onze cellen voorkomt. Het heeft een essentiële rol in de energieproductie en het is een krachtige antioxidant. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid Q10 in ons lichaam langzaam af waardoor er tekorten kunnen ontstaan.

Dit moet je weten over co-enzym Q10

  • we maken het zelf aan
  • het zit in onze voeding
  • tekorten ontstaan vooral bij het ouder worden
  • 60 tot 90 mg extra suppletie bij een tekort
  • belangrijk voor de energieproductie
  • ondersteunt de vetverbranding
  • beschermt ons tegen vrije radicalen
  • goed voor hart en bloedvaten

Wat je moet weten over co-enzym Q10

We maken het zelf aan

Co-enzym Q10 is een lichaamseigen stof die we zelf aan kunnen maken. Hiervoor is het aminozuur tyrosine nodig. In 19 verschillende stappen wordt tyrosine omgezet naar Q10 en daar zijn 7 verschillende vitamines en een aantal sporenelementen voor nodig. We hebben in totaal ongeveer 0,5 tot 1,5 gram aan co-enzym Q10 in onze cellen zitten. Door een aantal factoren kan de eigen aanmaak afnemen. Gelukkig zit het ook in onze voeding.

AdvertentieHet zit in onze voeding

Dagelijks halen we ongeveer 3-5 milligram co-enzym Q10 uit onze voeding. Het zit vooral in vette vis (zalm, makreel, haring), gevogelte (kip, kalkoen), volkoren graanproducten, (orgaan)vlees, groente (bloemkool, spinazie, broccoli), fruit (avocado, sinaasappel, aardbeien) en noten (pinda’s, walnoten, amandelen).

Tekorten ontstaan vooral bij het ouder worden

Vanaf ons 25e levensjaar neemt de productie van co-enzym Q10 langzaam af en vanaf het 40e levensjaar kunnen er tekorten ontstaan. Verder zijn er een aantal factoren (medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, veel stress, extreem fysieke inspanningen, roken en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, parodontitis en een hoge bloeddruk) die in verband gebracht kunnen worden met tekort aan Q10. Bij een tekort aan Q10 is voeding alleen niet toereikend. Er wordt aangeraden om dit met suppletie aan te vullen.

60-90 mg extra suppletie bij een tekort

Bij een tekort wordt aanbevolen tot extra suppletie. De aanbevolen hoeveelheid is 60-90 mg per dag. Omdat co-enzym Q10 een vetoplosbare stof is, wordt de poedervorm slecht opgenomen in ons maag-darmkanaal. De biologische beschikbaarheid neemt toe als er vet/olie aanwezig is. Vandaar dat softgel-capsules met olie als draagstof beter opgenomen worden.

Belangrijk voor de energieproductie

Co-enzym Q10 is van essentieel belang voor de productie van energie. In onze cellen zijn de mitochondriën (energiefabriekjes) hier verantwoordelijk voor. In een aantal stappen wordt uit eiwitten, vetten en koolhydraten de energiedrager adenosine-tri-fosfaat (ATP) gevormd. Q10 zorgt voor de ademhaling door te zorgen voor de elektronenoverdracht waardoor zuurstof uiteindelijk wordt omgezet in water. Wanneer we ouder worden kan er steeds minder co-enzym Q10 aangemaakt worden. Het gevolg is dat oudere mensen hierdoor vaak minder energie hebben. Extra Q10 kan ervoor zorgen dat je weer energieker wordt.

Ondersteunt de vetverbranding

Co-enzym Q10 verbetert de verbranding van suikers en vetten. Dit komt door een optimale energieproductie. Vaak hebben mensen die te zwaar zijn een tekort aan Q10. Door te zorgen voor voldoende Q10 kun je de vetverbranding ondersteunen.

Beschermt ons tegen vrije radicalen

Q10 is een zeer krachtige antioxidant. Het beschermt ons tegen vrije radicalen die door externe factoren en bepaalde processen in ons lichaam vrij komen en een een negatieve invloed op onze gezondheid hebben. Ze versnellen het verouderingsproces en beschadigen onder andere de celmembranen, het DNA en eiwitten. Ook kan co-enzym Q10 de antioxidanten vitamine C en E recyclen

Goed voor hart en bloedvaten

Q10 is goed voor hart en bloedvaten. Het hart heeft veel energie nodig waardoor het gevoelig is voor een tekort aan Q10. Heb je voldoende, dan ondersteun je een goede pompwerking van het hart. Als antioxidant beschermt Q10 het hart en de bloedvaten tegen beschadigingen door vrije radicalen en neemt de kans op allerlei aandoeningen aan hart en bloedvaten af. Q10 verlaagt de bloeddruk en is goed voor het cholesterolgehalte. In combinatie met vitamine E remt Q10 de vorming van de plaques in de bloedvaten die ervoor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben (arterosclerose).

Geef als eerste een reactie on "Co-enzym Q10 voor energie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.