Dagelijks 1 gram magnesium verhoogt testosteronspiegel met 25%

testosteronspiegel
Shares

Weet je nog die scheikundeles, waarbij een blokje magnesium bij blootstelling aan de lucht (en dus aan zuurstof) onmiddellijk ontbrandde? Het is dus niet zo verbazingwekkend dat magnesium een bron van energie is. Het mineraal staat centraal als het gaat om gezondheid en ziekte. En in deze tijd waarin velen gewoon geen optimale gehaltes van vitamines en mineralen hebben ligt een magnesiumtekort op de loer en dat heeft – met name bij oudere mannen – effect op de testosteronspiegel. 

De afname van anabole hormonen als testosteron en IGF-1 bij mannen als ze ouder worden, kan een voorspellende waarde hebben voor het ontstaan van het metabool syndroom, een complex van aandoeningen dat een steeds groter en hardnekkiger probleem wordt in onze samenleving en dat gekenmerkt wordt door onder andere obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Om nog maar te zwijgen van verlies aan spierweefsel, kracht en libido. Onderzoek onder bijna 400 65-plussers heeft aangetoond dat een hoger magnesiumgehalte samenhangt met een hogere testosteronspiegel en een hoger IGF-1 gehalte. Het vermoeden is dat de testosteronaanmaak bij mannen met het stijgen van de leeftijd wordt afgeremd door meer ontstekingsprocessen die schade door vrije radicale aan cellen tot gevolg hebben. Hoe lager het magnesiumgehalte, hoe ernstiger deze ontstekingen omdat antioxidanten magnesium nodig hebben.

AdvertentieTestosteronspiegel verhogen?

Het blijkt ook dat extra magnesium een verhoging geeft van het testosterongehalte. Hiernaar zijn verschillende onderzoeken gedaan en het blijkt dat dit geldt voor zowel mannen die inactief zijn als mannen die sporten. De combinatie met dit laatste heeft het meeste effect. Een effect dat al meetbaar is vanaf 18 jaar en waarschijnlijk zelfs bij jongeren. Magnesium verhoogt de testosteronspiegel, kracht en ook andere anabole hormonen. In een eerder Turks onderzoek was al aangetoond dat elke dag 1 gram magnesium de testosteronspiegel van sporters met wel 25% kon verhogen.

Hoe werkt het?

Magnesium helpt je om lekker te slapen en het vermindert angstgevoelens. Een reden hiervoor kan zijn dat het cortisol blokkeert en juist dat is het stresshormoon. Lang en diep slapen en een laag cortisolgehalte houden vaak verband met een hoge testosteronspiegel in het bloed en ook in de rest van je lichaam. Magnesium helpt rechtstreeks bij de aanmaak van testosteron en indirect door cortisol te blokkeren en slaap te bevorderen. Je wordt dus sterker, je testosteronspiegel stijgt en als bonus heb je minder stress en angst en slaap je nog lekker ook!

Shares

Geef als eerste een reactie on "Dagelijks 1 gram magnesium verhoogt testosteronspiegel met 25%"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares