Darmen van slag? Zes tips die direct opluchten

darmen

Veel eten en drinken en de hele dag rondhangen of zitten is niet best voor je vertering. Na een paar dagen eist het bovendien ook z’n tol van je uiterlijk en zit je minder lekker in je vel. Wil je een zuivere huid? Verbeter je spijsvertering. Een platte buik? Ook dan moet je je vertering verbeteren. Dat zelfde geldt voor een sterke weerstand, een goed geheugen en concentratie en je gewoon prettig voelen. Dit alles komt neer op je darmen. Kan je op dit punt wel wat hulp gebruiken? Dit zijn zes tips die werken:

  1. Ontspan
  2. Kauw meer
  3. Drink water met citroen
  4. Detox je lever
  5. Vermijd zuivel
  6. Let op je houding

We weten inmiddels al zoveel van onze darmen, dat ze de bijnaam ’tweede brein’ hebben. Terecht. Je dunne darm alleen al heeft meer zenuwcellen dan je ruggemerg en ook veel van de stoffen die de werking van onze hersenen bepalen, vind je hier terug. Denk aan dopamine en serotonine. Veel voorkomende problemen van maag en darmen zijn: maagzuur, obstipatie, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Je voelt je er ongemakkelijk door, het kleurt je dag en het is vaak moeilijk de juiste remedie te vinden. Heb je die nog niet gevonden? Deze makkelijk tips helpen je spijsvertering verbeteren. Hopelijk voel je je hierdoor al snel beter en krijg je er energie van!

Advertentie



6 tips voor je spijsverteringdarmen

1 – Ontspan voor je gaat eten

Haal voordat je gaat eten een paar keer diep adem. Je darmen communiceren met je hersenen en wanneer je helemaal vast zit of gespannen bent, zal het een enorme klus voor je darmen zijn om je voedsel goed te verteren. Bidden voor het eten doen we al lang niet meer allemaal, maar het is zo gek nog niet. In veel culturen is het heel gebruikelijk een minuutje stilte in acht te nemen. En of jij nu wilt bidden of niet, je kan nu wel rustig worden, diep ademen en daarna makkelijker eten.

2 – Kauw elk hapje goed

De volgende stap in de spijsvertering vindt plaats in je mond. Neem de tijd om ieder hapje goed te kauwen zodat je voedsel alvast in kleinere stukjes is verdeeld voordat het in je maag terechtkomt. Op die manier ontlast je je maag. Een ander voordeel is dat aandachtig kauwen langer duurt en hierdoor zul je waarschijnlijk minder gaan eten. De oorzaak hiervan ligt in de communicatie tussen je darmstelsel en je hersenen. Normaal wanneer je eet, duurt het even voordat het voedsel in je maag terecht komt. Zodra het daar is, duurt het ongeveer 20 minuten voor je hersenen het seintje krijgen dat je verzadigd bent. Tijd genoeg dus om te veel te eten. Ga je langzamer kauwen, dan eet je minder in de tijd dat het duurt voor ook je hersenen weten dat je vol bent. Overeten geeft je vrijwel direct een opgeblazen gevoel en meestal voel je je daarna nog moe ook. Eenvoudig omdat het meer energie kost om grote brokken ongekauwd voedsel in je maag te verteren. Bovendien is het moeilijker om voedingsstoffen uit je voeding te halen als het nog niet goed afgebroken is tegen de tijd dat het in je maag aan komt.

3 – Drink water met citroen of appelazijn

Om goed te werken is het voor je maag noodzakelijk om heel zuur te zijn. De pH-waarde (daarmee meet je de zuurgraad) mag niet stijgen. Veel voedsel en spijsverteringssappen uit je mond zorgen ervoor dat deze pH wel stijgt. Drink elke dag water met citroensap op appelazijn ongeveer 20 tot 60 minuten voor je gaat eten. Zo’n zuur drankje helpt bij het laag houden van je pH-waarde.

4 – Detox je lever

Je lever speelt een belangrijke rol in de vertering van vetten uit voedsel. Ook is het dé plek waar alcohol wordt afgebroken. Wanneer je je vertering wilt verbeteren, is het belangrijk om te zorgen voor een goed functionerende lever. Mariadistelextract wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van je lever. Ook artisjok kan het functioneren van je lever ondersteunen, zelfs als je bestaande problemen met je lever hebt. De gedroogde artisjokbladeren zouden de galproductie kunnen beïnvloeden en deze worden vooral gebruikt voor thee. Artisjokthee kan verlichting bieden bij veel spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, misselijkheid, braken. Ook kan het je darmwerking normaliseren en bijvoorbeeld obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel sterk verminderen.

5 – Vermijd zuivel, spaar je maag

Zuivel hecht zich aan je maagwand en breekt het slijmvlies af dat daar zit om je maagwand te beschermen tegen (lekken van) agressief maagzuur. Wanneer dit slijmvlies structureel verzwakt, kun je last krijgen van een geïrriteerde maagwand of zelfs maagzweren. Caseïne dat van nature in zuivel zit, wordt hiervoor als schuldige aangewezen.

6 – Let op je houding

Je maag is een holle spier en ligt net boven je middenrif. Wanneer je het gebied onder je linker ribbenboog masseert, zit je bij je maag. Merk op dat als je gaat zitten en je schouders rond maakt naar voren toe je maag echt helemaal wordt ingedrukt. Zit rechtop, want als je maag vaak helemaal wordt ingedrukt leidt dit uiteindelijk tot verslapping van je maagspieren die er eigenlijk door krachtig samentrekken voor moeten zorgen dat je voedsel rondgepompt en gekneed wordt om het verder te kunnen afbreken. Let op je houding door rechtop goed diep in- en uit te ademen en hierbij je middenrif aan het werk te zetten. Je zult merken dat er meer ruimte ontstaat en minder irritatie.

Geef als eerste een reactie on "Darmen van slag? Zes tips die direct opluchten"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.