De Hollandse Nieuwe zijn gezond – geef je puber haring (en hap er zelf ook eentje weg)

haring
Shares

Sommige evolutiedeskundigen stellen dat het formaat van ons brein te danken is aan het feit dat onze voorouders aan de kust woonden en veel vis aten. Vette vis bevat veel omega-3 vetzuren die helpen een gezond brein te krijgen en te houden. Sterker nog, er zijn experts die denken dat wij hier helemaal niet zouden rondlopen als we niet van vis hadden gehouden. Volgens hen zorgde de combinatie van gemakkelijk te verkrijgen vis en de voedingsstoffen die daar in zitten voor het vonkje dat de menselijke hersenen liet ontstaan. Maar dat is niet het enige. Visolie is onder meer ook goed voor:

  1. hart en bloedvaten
  2. hersenen en zenuwstelsel
  3. een gezond cholesterolgehalte
  4. immuunsysteem en ontstekingsremming
  5. bevordering zuurstoftoevoer en metabolisme
  6. soepele gewrichten
Eet twee porties vis per week, waarvan één vette vis zou moeten zijn: zalm, sardines, tonijn, haring, makreel.

Waarom moet je haring eten?

Het eerste wat ik tegenkwam op zoek naar de gezondheidsvoordelen van vette vis en dan met name haring, was dat het een zeer goede bron is van vitamine D en dat jongens die als tiener te weinig vitamine D binnenkrijgen al vanaf hun 36e een grotere kans hebben op botontkalking (osteoporose). Tot dusver was bijna alle onderzoek naar osteoporose gedaan bij ouderen, maar dit nieuwe suggereert dat de afname van botdichtheid al jong begint. Het eten van haring zorgt voor voldoende vitamine D, maar deze vette vis is natuurlijk vooral bekend vanwege het essentiële vetzuur omega-3 dat in ons lichaam vele functies heeft, omdat het betrokken is bij de opbouw van de celwand:

Advertentie1 – Hart en bloedvaten

Omega-3 vetzuren helpen de hartslag te regelen, verlagen het gehalte triglyceriden (vetten die in verband zijn gebracht met hartkwalen) en voorkomen bloedstolsels. Omega-3 vetzuren lijken ook de bloeddruk te kunnen verlagen.

2 – Hersenen en zenuwstelsel

De vetzuren houden ons zenuwstelsel gezond, zijn belangrijk bij de opbouw van hersenweefsel en kunnen helpen migraine te bestrijden en je humeur, geheugen en concentratie te verbeteren. Het verschijnsel dat zwangeren vergeetachtig zijn heeft te maken met de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze worden door de baby in de baarmoeder opgebruikt ten koste van de moeder. Met name DHA is belangrijk voor het ontwikkelen van het centrale zenuwstelsel. Vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap groeien de hersenen van het kind enorm, net als in de eerste maanden na de geboorte. Krijgt de moeder niet genoeg DHA binnen dan zal de foetus daar in principe geen last van hebben. Deze neemt dan dus gewoon de voorraad van de moeder. Het tekort dat zij opbouwt, kan na de bevalling leiden tot een postnatale depressie. Behalve voor de moeder is het ook voor het kind goed om voldoende opname van omega-3 te hebben om een goede groei van de hersenen te ondersteunen. Dit geldt ook voor de eerste maanden na de geboorte. Iedereen verliest tijdens de zwangerschap sowieso de helft van haar eigen DHA aan het kind en het duurt variërend van een half tot drie jaar voordat dit weer op peil is en je hersenen weer optimaal functioneren!

 

3 – Cholesterolgehalte

Triglycerides zijn vetachtige substanties die de vorming van VLDL-cholesterol (very low-density lipoprotein) bevorderen en zo je cholesterolgehalte omhoog kunnen laten schieten.

4 – Immuunsysteem en ontstekingen

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat een tekort aan EPA en DHA het immuunsysteem kan verzwakken. Om ontstekingen te beperken en de inname van anti-oxidanten te vergroten, helpen essentiële vetzuren. Deze blokkeren de aanmaak van stoffen die een ontsteking veroorzaken en verhogen de flexibiliteit van immuuncelmembranen, zodat ze beter kunnen reageren op aanvallen van virussen. Een tekort aan essentiële vetzuren kan een verstoring veroorzaken in het prostaglandinegehalte, stoffen die de activiteit van immuuncellen reguleren en ontstekingen en allergische reacties tegengaan. Die laatste twee spelen een rol bij astma.

5 – Zuurstoftoevoer

Van omega-3 vetzuren wordt gedacht dat ze de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeteren en zo aerobische capaciteit en uithoudingsvermogen verhogen. Vette vis kan ook helpen om chronische vermoeidheid te bestrijden.

6 – Soepele gewrichten

Bij lichte vromen van artrose en artritis kan de licht ontstekingsremmende werking van de omega-3 vetzuren in visolie de pijn en stijfheid in gewrichten verminderen en deze soepeler maken.

Shares

Geef als eerste een reactie on "De Hollandse Nieuwe zijn gezond – geef je puber haring (en hap er zelf ook eentje weg)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares