De selfieluis rukt op!

Selfies zijn hartstikke leuk en vooral meisjes zijn er gek op! Groot nadeel is wel dat hierdoor hoofdluis ook bij tieners steeds vaker voorkomt. Je moet immers heel dicht bij elkaar gaan staan voor al die snaps. Tea tree shampoo houdt luizen op afstand en door de zeer krachtige werking heeft deze essentiële olie nog veel meer toepassingen.

  • voor extra voethygiëne
  • huidzuiverend bij puistjes
  • tegen hoofdluis
  • kleine brand- en schaafwondjes
Het is hygiënisch na sauna of zwembad, goed voor een onzuivere huid met puistjes en zelfs hoofdluis wordt er door aangepakt.

Tea tree is niet voor de poes! Dat is figuurlijk en ook letterlijk. Letterlijk omdat door het hoge gehalte terpenen en fenolen tea tree, net als vele andere etherische oliën, giftig is voor katten. Ze vinden het ook stinken en blijven er daarom vanzelf uit de buurt. Wij hebben baat bij de essentiële olie van de tea tree boom. Het heeft zuiverende en huidverzorgende eigenschappen en is zelfs geschikt – een paar druppeltjes verdund in babyolie – voor de huid van babybilletjes bij luieruitslag. Ook reinigt het de vette huid met jeugdpuistjes en biedt het verlichting bij gewrichtsklachten om maar een paar van de nuttige eigenschappen te noemen.

Advertentie



Tea tree gebruik je voor:

1 – Extra voethygiëne

’s Zomers lopen we heel veel op blote voeten, slippers of muiltjes. Wat extra aandacht voor de verzorging en hygiëne van je voeten is dan geen overbodige luxe. Dit geldt ook wanneer je van het strand(paviljoen), zwembad of uit de sauna komt. Allemaal heerlijk en ontspannend, maar ook plekken waar bacteriën en schimmels aanwezig zijn. Deze groeien nu eenmaal graag op vochtige en warme plaatsen. De douche van hotel of camping hoort hier ook bij. Wie hier gevoelig voor is kan zo zwemmerseczeem oplopen. De zuiverende eigenschappen van tea tree olie, vermengd in een voetencrème of handige spray zijn gunstig voor een gezonde huidflora en helpen deze narigheid tegen te gaan.

2 – Huid zuiverend

Insectenbeten en verbrandingen werden door de aboriginals behandeld met een kompres van geplette tea tree bladeren of een pakking van tea tree met modder. Ook nu nog wordt tea tree olie verwerkt in veel huidverzorgingsproducten voor de onzuivere huid met jeugdpuistjes. Het zuivert immers niet alleen, maar voorkomt door de antibacteriële eigenschappen ook dat de plekjes gaan ontsteken.

3 – Hoofdluis

We worden de laatste jaren overspoeld met berichten over de ene uitbraak van hoofdluis na de andere, niet alleen meer op basisscholen, maar ook daarna. Preventieve maatregelen zijn hierbij van groot belang. Tea tree kan hierbij uitkomst bieden, wanneer je de kraagjes van de jassen van je kinderen ermee inspuit. Luizen zijn namelijk overkruipertjes en geen overspringertjes en worden door tea tree op een afstandje gehouden. Als extra voorzorg kun je het haar van het hele gezin wassen met shampoo op basis van tea tree. Gebruik je liever je eigen shampoo omdat deze speciaal is afgestemd op jouw haar? Geen probleem! Een paar druppeltjes essentiële olie erdoor en je profiteert ook van de heilzame werking van deze bijzondere boom.

Test voor gebruik van tea tree olie of je er overgevoelig voor bent door een druppeltje aan de binnenkant van je elleboog te smeren. Treedt er binnen 24 uur geen reactie of irritatie op, dan kun je de olie gebruiken, ook op je huid, maar nooit in de buurt van je ogen.

Wat is tea tree?

De tea tree (Melaleuca alternifolia) is een struikachtige boom die oorspronkelijk voorkomt in Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea. De etherische olie wordt hier al eeuwen gebruikt door bladeren fijn te wrijven en te vermengen met klei. Ook drinken de Aboriginals thee gezet van tea tree bladeren. Aan dit laatste dankt de struik ook zijn (westerse) naam: min of meer bij toeval heeft de tea tree deze gekregen. Toen de Captain Cook namelijk in 1770 Australië bereikte dacht hij dat de ‘tea tree’ een echte theestruik was en dus zette ook hij, Engelsman als hij was, hiervan thee. De naam voor de boom was geboren: tea tree. Veel later ontdekte men dat dit kruidige mengsel sterk zuiverend en antibacterieel is. Hierdoor werd het zeer populair in Australië en ook de soldaten uit dit land hadden het in de Tweede Wereldoorlog standaard bij zich. De tea tree boom kan maximaal zo’n zeven meter hoog en twee tot vier meter breed worden. De bladeren zijn naaldvormig en hij heeft witte bloemen. De schors is licht- tot donkerbruin en bestaat uit dunne lagen die gemakkelijk afschilferen. De boom heeft enorme levenskracht en groeit zelfs door nadat hij door een bosbrand volledig is afgebrand of nadat hij gekapt is. Dit komt omdat de wortels zeer diep in de grond zitten en hierdoor dus niet worden aangetast.

Wanneer gebruik ik het?

De essentiële olie van de tea tree is een van de allerbeste middelen bij infecties, omdat het zowel bacteriële-, als virale- als schimmelinfecties te lijf gaat. Daarnaast is tea tree olie ontstekingswerend en ondersteunt het het immuunsysteem. Daarom is het een prima middel bij griep, verkoudheid, bronchitis, blaasontsteking en voetschimmel. Ook is het uitstekend voor de behandeling van hoofdluis bij kinderen, roos, vet haar en acne.

Hoe gebruik ik het?

Doe drie tot vier druppeltje essentiële olie in een half glas water en gorgel hier ongeveer 20 seconden mee om verkoudheid, keelpijn en zelfs aften te verlichten. Bij verkoudheid kan het heel prettig zijn om een paar druppeltjes op een zakdoek te doen en dan te inhaleren of een stoombad te nemen. Meng voor een vette- of acnehuid een paar druppeltjes in face wash of dagcrème. Ook kun je een enkel puistje rechtstreeks aanstippen met een mengsel van 1 druppel vitamine E olie (bijvoorbeeld uit een vitamine E capsule) en 1 druppel tea tree essentiële olie.

Waar vind ik tea tree in terug?

Vanwege de zuiverende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen vind je tea tree in onder meer:
• Shampoo
• Gezichtsproducten voor de onzuivere huid met jeugdpuistjes
• Zeep
• Hygiënische spray
• Keeltabletten
• Voetbalsem



	

Geef als eerste een reactie on "De selfieluis rukt op!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.