Denk je dat je slaap apneu hebt? Dit zijn de vier bekendste symptomen

Shares

Kun jij je dit voorstellen: 40 tot 60 keer per nacht stop je meer dan 10 seconden met ademhalen en je hebt het zelf niet door! Wie last heeft van slaap apneu, overkomt dit, maar je weet het niet. Wel kun je allerlei vage klachten krijgen als snel moe zijn, prikkelbaar en je gewoon niet lekker voelen. Bij slaap apneu wordt de normale ademhaling onderbroken. Je krijgt hierdoor een daling van de hoeveelheid zuurstof in je bloed wat op termijn zeer schadelijk is, met name voor je hersenen en he hart. Je kan het herkennen als je weet waar je (of je partner) op moet letten:

  1. Heel erg hard snurken
  2. Periodes van ademstilstand
  3. Vaak wakker worden of het gevoel hebben dat je slecht en onrustig slaapt
  4. Overdag moe, slaperig en niet uitgerust zijn

Wat is slaap apneu?

Slaapapneu wordt ingedeeld op basis van hoe vaak en hoe lang je ademhaling stopt in licht, mild of ernstig. Het komt weliswaar vaker voor bij mannen, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Iedereen kan het krijgen en het gaat vaak samen met slecht en onregelmatig slapen en rusteloosheid, een hoge bloeddruk, hart- en herseninfarcten. Zelfs de lichtste vorm kan er al voor zorgen dat je slecht slaapt met alle nare gevolgen van dien: depressiviteit, geïrriteerdheid, seksuele problemen en een slechter leervermogen en geheugen. Ook kun je overdag slaperigheid zijn of zelfs in slaap vallen van moeheid bij lezen, t.v. kijken of zelfs tijdens het autorijden. Apneu kan zelfs leiden tot woedeaanvallen.

Advertentie



Wat veroorzaakt het?

De meest voorkomende oorzaken van slaap apneu zijn: (ernstig) overgewicht, een anatomische afwijking van je neus, keel of ander onderdeel van je bovenste luchtwegen, sommige geneesmiddelen – met name slaapmiddelen -, op je rug slapen en alcohol voor je naar bed gaat.

Waar moet je op letten?

Vooral je partner kan constateren of je apneu hebt: eerst stopt de ademhaling helemaal en dit kan angstig lang duren. Vervolgens hoor je een keiharde snurk en daarbij kunnen ook spiertrekkingen optreden. Komt de vaak voor, dan moet je echt een arts raadplegen en bijvoorbeeld een afspraak maken in een slaapcentrum waar je slaap gemonitord kan worden. Omdat je het zelf niet merkt, komt het vaak voor dat slaap apneu wordt ontkend.

Wat kun je ertegen doen?

  • Wanneer je overgewicht hebt, is het eerst zaak om af te vallen. 10% gewichtsverlies kan de apneu al aanmerkelijk verminderen.
  • Vermijd alcohol voor je gaat slapen.
  • Ga na of je medicijnen slikt die apneu als bijwerking kunnen hebben.
  • Stop met het gebruik van slaappillen.
  • Ondersteun je nachtrust liever met magnesium, passiebloem of lavendel.
  • Doe oefeningen voor je keel en tong door hem uit te steken en gekke gezichten te trekken.
  • Leer jezelf een goed slaapritueel aan: slaap op je zij, rust voldoende en ga regelmatig en op dezelfde tijd naar bed.
  • Als je een hoge bloeddruk hebt, pak dat aan.
  • Laat je doorverwijzen naar een slaapcentrum waar je slaappatroon geobserveerd wordt, je hersengolven geregistreerd, net als je oogbewegingen, andere vitale functies en natuurlijk je ademhaling.
Shares

1 Comment on "Denk je dat je slaap apneu hebt? Dit zijn de vier bekendste symptomen"

  1. Het is inmiddels toch wel bekend dat je dik wordt van apneu en dat zeker net zo vaak voorkomt als andersom. Dus afvallen is een leuk advies maar helaas lukt het in de meeste gevallen niet, zeker niet zolang de apneu nog niet behandeld wordt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares