Dertigersdilemma? Zo los je het op!

dertigersdilemma
Shares

UvA-psycholoog Nienke Wijnants ontdekte dat maar liefst driekwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meerdere of mindere mate kampt met het ‘dertigersdilemma’: twijfels en vragen rondom carrière, relaties, kinderen en huis. We hebben steeds meer keuzes, maar voor ons gevoel wordt het leven er niet écht makkelijker op. Weg met die keuzestress: 

  1. sparen
  2. gezond leven
  3. lief voor jezelf
  4. investeer in mensen
  5. focus op het haalbare
  6. neem risico’s
  7. blijf ontwikkelen

7 levenslessen voor meer rust in je hoofd!

1 –  Ga sparen

Breng je financiële situatie in kaart en zorg ervoor dat je iets aan de kant zet. Begin bijvoorbeeld met het afbetalen van eventuele schulden, zorg dat je een buffer hebt, en vervolgens dat je een gedeelte van je salaris apart zet om te sparen voor later.

Advertentie2 – Gezond leven

Na je 30e gaat het ‘klokje minder snel tikken’’: we herstellen minder snel van een ‘gezellig weekend’, zien onze huid slapper worden en merken het aan onze conditie. Met voldoende beweging en een gezond eetpatroon kun je je lichaam ondersteunen. Dichtslibbende bloedvaten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes kun je met een goed gebalanceerd eetpatroon uit- of afstellen, soms met wel 20 jaar of meer. Datzelfde geldt voor een gezonde huid en scherpe ogen. Ook hersenveroudering kun je afremmen door gezonder te eten.

Kies vooral wat vaker voor de omega-3 vetzuren die je o.a. in vette vis tegenkomt en groene thee.

3 – Wees lief voor jezelf

Als het goed is, gaat dit een beetje vanzelf. Je leert jezelf, en daarmee je grenzen, steeds beter kennen. Het is belangrijk dat je ‘nee’ leert zeggen en geen dingen doet, waar je geen zin in hebt of om anderen te pleasen. Zorg goed voor je lijf en je eigen rust. Kies vaker voor jezelf, zonder egoïstisch te zijn, omdat dat uiteindelijk voor iedereen beter is. 

4 – Investeer in mensen die om je geven

Maak ruimte in je leven voor mensen die er voor jou zijn, van wie je evenveel krijgt als je ze geeft. Zo maak je het ook makkelijker om lief voor jezelf te zijn, kun je blijven leren van je omgeving en dat houdt je geïnspireerd.

5 – Focus op haalbare doelen

Focus op ideeën die realistisch zijn. Accepteer precies waar je bent, wie je bent en wat je kan. Ook als dat betekent dat je dromen moet laten varen of moet stoppen met projecten die te moeilijk zijn.

6 – Neem risico’s

Blijf je hart volgen…. ook als je de 30 bent gepasseerd! Want ook dan kun je net zo goed nog verliefd worden op iemand anders, of een nieuwe passie ontdekken. Take a risk! Omdat je meer ervaring hebt en beter kunt inschatten of iets haalbaar is of niet, zullen risico’s die je in je thirties neemt vaak beter uitpakken.

7 – Blijf ontwikkelen

Blijf eager om te leren. Blijf je ogen open houden, nieuwe dingen doen, studeren, je ontwikkelen en groeien. Stilstaan is immers achteruitgang.

Go with the flow…

Nu zijn de grotere dilemma’s als samenwonen, trouwen, kinderen of carrière maken niet van de een op andere dag opgelost, maar misschien wel de beste tip is om je niet overal druk om te maken. Vaak gebeuren de dingen gewoon, zonder dat je er lang over hebt lopen piekeren. Als je uitgangspunt maar goed is.

Dertig? Begin hier nu mee: 
Drink elke dag voldoende water.
Extra magnesium.
Zorg voor een gezonde geest.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Dertigersdilemma? Zo los je het op!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares