Van vallende blaadjes wordt niemand echt blij… kom in beweging bij een dipje of depressie

dipje of depressie
Shares

Vallende blaadjes. Ze komen er weer aan. Dat betekent lange avonden, donkere ochtenden en dalende temperaturen. Er is – volgens mij – niemand die daar écht blij van wordt. Een dipje of depressie ligt dan op de loer. Je kunt het accepteren en onder de dekens weg kruipen, maar de kans is groot dat het dan alleen maar erger wordt. Je kunt je dipje of depressie beter te lijf gaan met de onderstaande vijf tips:

  1. Eet jezelf blij
  2. Beweeg
  3. Verminder stress
  4. Praat over je gevoelens
  5. Denk positief
Wist je dat topsporters veel vaker dan je zou denken last hebben van een depressie? Men denkt dat het komt door hun overvolle planning en de druk van buitenaf op de prestaties.

Stemming

Onze stemming wordt bepaald door de hoeveelheid energie die we hebben en hoe goed we ons voelen. Dit weerspiegelt ons lichamelijke en geestelijke welbevinden en hoeveel we kunnen doen. Voor een groot gedeelte wordt dit bepaald door de afgifte van verschillende neurotransmitters in onze hersenen. Ook zijn er ontzettend veel externe factoren die invloed hebben op ons welbevinden. Zo kunnen ziekte, financiële problemen en veel stress een negatieve invloed hierop hebben.

AdvertentieDoor ongezonde voeding heb je minder energie en daardoor verslechtert je humeur wat vaak weer omslaat in nog minder motivatie om gezonder te eten en/of om extra te bewegen.

Dipje of depressie?

1 – Eet jezelf blij

Eten wordt vaak gebruikt in de strijd tegen een slecht humeur. Net als drugs kan dit zowel een positieve als een negatieve invloed hebben. Velen van ons gebruiken eten om zich beter te voelen. Ik kies vooral vette en suikerrijke voeding (chocolade en chips) en eet vaak te veel als reactie op de slechte stemming. Suikerrijke voeding veroorzaakt een korte hoge energiepiek, maar snel daarna veroorzaakt het een dip in de bloed-suikerspiegel waardoor de stemming alleen maar slechter wordt. Het is daarom belangrijk om je bloed-suikerspiegel in balans te houden en suikerrijk voedsel te vermijden. Grijp dus niet meteen naar een mars of een snicker. Kies voor volkoren granen of complexe koolhydraten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta, havermout, aardappelen en peulvruchten, eigenlijk alles wat langzaam door het lichaam opgenomen wordt en dat een gelijke reeks energie af geeft. Ook helpt het om een aantal kleine maaltijden te eten, verspreid over de dag.

Magnesium helpt om je zenuwen en spieren te ontspannen en herstellen en vitamine B heeft een belangrijke rol in het functioneren van je zenuwstelsel.

2 – Beweeg

Probeer minimaal 3 keer per week 45 minuten te bewegen en kies iets wat je leuk vindt zodat je gemotiveerd blijft dit vol te houden. Begin er zo snel mogelijk mee want je merkt waarschijnlijk al meteen een positieve invloed op je stemming vanaf het moment dat je er mee begint. Dit komt omdat bij lichamelijke activiteit (meestal binnen 20 minuten) de aanmaak van endorfines gestimuleerd wordt. Dit zijn stoffen die je je goed laten voelen. Kies ervoor om samen met iemand anders of een groep te gaan zodat je een stok achter de deur hebt om te gaan.

3 – Verminder stress

Hoge niveaus van het stresshormoon cortisol worden in verband gebracht met het ontstaan van een depressie. Mensen die langdurig onder (veel) stress staan hebben een vergroot risico op het krijgen van een depressie. Daarnaast kan stress kan leiden tot overeten en dit kan ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt wat weer een negatieve invloed kan hebben op je zelfvertrouwen. Probeer zoveel mogelijk stressfactoren te vermijden.

4 – Praat over je gevoelens

Het is belangrijk om met iemand over je depressieve gevoelens te praten. Zorg dat je een vertrouwenspersoon hebt waarmee je alles kunt delen. Dit kan een vriend of vriendin, een familielid maar ook een hulpverlener zijn. Daarnaast zijn er ook zelfhulpgroepen (ook online) waarmee dit kan.

5 – Denk positief

Een dipje of depressie gaat vaak samen met negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten voeden als het ware je depressie. Vermijd negatieve gedachten en denk positief.

Het lukt niet iedereen om zonder hulp van een depressie af te komen. Zoek professionele hulp als het je niet alleen lukt.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Van vallende blaadjes wordt niemand echt blij… kom in beweging bij een dipje of depressie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares