Dit gebeurt in hersenen bij een alcohol blackout

alcohol black out

Er is niks zo verontrustend als wakker worden na een feest en ontdekken dat er wat gaten in je geheugen zitten door een alcohol blackout. Wat is er gebeurd? En wat heb je in hemelsnaam gezegd tegen je date/baas/vrienden dat je je nu niet meer kunt herinneren?

Enigszins angstig probeer je de avond te reconstrueren. Van het moment dat je probeerde je sleutel in je fietsslot te stoppen totdat je opeens naast je fiets liep en bijna thuis was. Naarstig kijk je op je telefoon om wat vage foto’s te ontdekken en betalingen van rondjes die je je echt niet meer kunt herinneren. Gelukkig laat je stappenteller zien hoe laat je thuis was. Het merkwaardige is dat je vrienden waarschijnlijk helemaal niet door gehad hebben dat jij een alcohol blackout had. Je gedrag zal redelijk coherent geweest zijn en toch herinner je je de volgende dag niet veel of zelfs niks meer. Dat is iets anders dan wanneer je het bewustzijn verliest, het zogenaamde comazuipen. En deze blackouts komen vaker voor dan je denkt.

AdvertentieWat is een alcohol blackout?

Wanneer het alcoholgehalte in je bloed een verzadigingspunt bereikt (0,3%), wordt je hippocampus uitgeschakeld. Dit is het deel van je hersenen waarin je langetermijngeheugen wordt gevormd. Je moet het zo zien dat je recorder het niet meer doet en dat je dus niks opslaat zolang dat zo is. Sommigen – met namen vrouwen – zijn gevoeliger voor het effect van alcohol en zullen daarom eerder geheugenverlies hebben wanneer ze veel gedronken hebben. Het heeft echter wel altijd een relatie met hoeveel je gedronken hebt. Het lijkt een open deur, maar als je hersenen het nodig vinden om je geheugen uit te schakelen dan heb je zeker weten te veel gedronken. Op dat moment wordt de neurotransmitter glutamaat geblokkeerd en deze speelt een rol bij geheugenvorming. Het zorgt ervoor dat we alert blijven en ondersteunt onze cognitieve functies. Door meer alcohol neemt het gehalte van de neurotransmitter GABA toe en dit zorgt ervoor dat je minder angst hebt en juist meer opgetogen bent en tegelijkertijd verlaagt dit het gehalte glutamaat, dat je nodig hebt om je cellen goed te laten communiceren. Hierdoor voel je je ontspannen en minder geremd, maar naar mate je meer beneveld raakt door de alcohol word je minder oplettend en bewust van wat er om je heen gebeurt. Het probleem van een alcohol blackout is niet alleen dat je je niet meer kunt herinneren wat je hebt gedaan (en dat wellicht gênant was), maar het kan ook een echt veiligheidsprobleem worden. Heb je een alcohol back out, dan mag je blij zijn wanneer je alleen en in je eigen bed wakker wordt. Je kunt namelijk in die conditie onmogelijk de gevolgen doordenken van dingen als seks hebben (met een vreemde) of in de auto stappen bij iemand die ook te veel gedronken heeft of ruzie maken met je baas… En hoe meer je drinkt, hoe erger het wordt. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat de hippocampus kleiner is bij mensen die veel alcohol drinken en dat de hersenen van vrouwen overall sneller krimpen dan die van mannen.

Een groot gevaar is ook dat je zelfvertrouwen afneemt doordat je je niks meer kunt herinneren. Wanneer dit vaker gebeurt, kan alcohol blackout zelfs leiden tot het ontwikkelen van een angststoornis en onzekerheid. En als dit vaker gebeurt, wordt het ook tijd om er iets aan te doen, door minder te drinken. Je hebt dan duidelijk een alcoholprobleem.

Geef als eerste een reactie on "Dit gebeurt in hersenen bij een alcohol blackout"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.