Hoofdpijn, misselijkheid, braken en vermoeidheid… je hebt vast weleens een kater gehad na een avond flink doorzakken. Het liefst duik je dan weer diep onder je dekbed om voorlopig niet op te staan. Het is overigens een fabel dat je hoofdpijn krijgt doordat er grote aantallen hersencellen kapot gaan. Uitdroging is waarschijnlijker als oorzaak, maar overmatig alcohol drinken kan wel degelijk schade aan je hersenen aanrichten. Niet alleen comazuipen en bingedrinken (meer dan 5 glazen binnen 2 uur) zijn slecht voor je brein. Drink je meer dan 14 glazen per week? Dan wordt het tijd om te minderen, want voordat je het weet ben je alweer vergeten hoeveel je ook al weer gedronken had. Overmatig alcohol veroorzaakt hersenschade op de volgende manieren:
- verandert de werking van de neurotransmitters in je hersenen
- laat de hersenen tot wel 15% krimpen
- tast je geheugen aan
- je raakt verslaafd
- als je pech hebt ontwikkel je het syndroom van Korsakov
De kans op het ontstaan van hersenbeschadiging hangt af van een aantal factoren zoals je algemene gezondheid, leeftijd, geslacht, wanneer je begon met drinken en hoe lang en hoe vaak je drinkt. Als je deze richtlijn voor gematigd drinken volgt, minder drinkt of onthoudt zullen er waarschijnlijk geen veranderingen in de hersenen plaatsvinden. Ook je lever heeft het zwaar te verduren. Bescherm je leverfunctie met mariadistel.
Advertentie
Overmatige drinken:
- Vrouwen: meer dan 7 standaardeenheden per week en niet meer dan 4 tegelijk
- Mannen: meer dan 14 standaardeenheden per week en niet meer dan 5 tegelijk
Vooral pubers en jongvolwassenen moeten extra voorzichtig zijn
Bij pubers en jongvolwassenen is het brein extra gevoelig voor alcohol. Dit komt omdat de hersenen bij hen nog volop in ontwikkeling zijn. De frontale cortex rijpt van je 18e tot 25e en in deze periode zijn de hersenen extra gevoelig voor alcohol. Als je op deze leeftijd veel alcohol drinkt verstoort ook de groei en ontwikkeling van de hersenen. Hierdoor zullen de gevolgen op de lange termijn alleen maar groter zijn.
Ondersteun de gezondheid van je hersenen
- Vitamine B1: Onze hersenen verbruiken veel energie (20% van de totale energiebehoefte). Met voldoende vitamine B1 zorg je ervoor dat er glucose in de hersenen omgezet wordt in energie.
- Omega-3 vetzuren: Onze hersenen bestaan voor 8% uit omega-3 vetzuren. Ze zijn belangrijk voor de structuur van de cellen en hebben een belangrijke rol in een goede hersenfunctie.
- Vitamine B6: Voor de aanmaak van neurotransmitters als dopamine, serotonine, GABA, noradrenaline en melatonine hebben we vitamine B6 nodig. Bij een tekort worden er minder van deze neurotransmitters aangemaakt.
- Antioxidanten: Onze hersenen verbruiken veel zuurstof. Hierbij komen veel vrije radicalen vrij. Deze kunnen cellen beschadigen. Het is belangrijk om voldoende antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E binnen te krijgen zodat je celveroudering voorkomt. Ook groene thee bevat veel antioxidanten (catechines en polyfenolen).
- Complexe koolhydraten: eet voldoende complexe koolhydraten zoals volkoren producten, zilvervliesrijst, linzen en broccoli. Zo zorg je voor een constante aanvoer van glucose.
- Bescherm je lever met mariadistel want ook de lever heeft het zwaar te verduren
Zo veroorzaakt alcohol hersenschade
1 – Neurotransmitters
Alcohol verandert de neurochemische werking van de hersenen. In onze hersenen bevinden zich neurotransmitters, boodschapperstofjes die zorgen voor de communicatie tussen hersencellen. Ze hebben een remmende (GABA) of stimulerende (glutamaat)werking en ze reageren op verschillende situaties. Zwaar drinken, al is het maar één keer, gooit dit communicatiesysteem in de war met stemmingsveranderingen, geheugenverlies en ongewoon gedrag als gevolg.
2 – Hersenen
Dit is waarschijnlijk een van de meest verontrustende effecten van alcohol. Het zorgt ervoor dat je hersenen krimpen. Na 10-15 jaar overmatig drinken kunnen de hersenen met maar liefst 15% krimpen. Dit gaat gepaard met een slechte motoriek, slaap- en stemmingsstoornissen en een verminderde cognitie.
3 – Geheugen
Iedereen die ooit te veel gedronken heeft en vergeten is wat er de vorige nacht gebeurd is, heeft de schade ervaren die alcohol aan het geheugen veroorzaakt. Al na een paar drankjes wordt het geheugen minder. Dit komt vooral door de invloed van alcohol op de werking van de neurotransmitter glutamaat in de hippocampus. Grote hoeveelheden alcohol – zeker op een lege maag– kunnen black-outs veroorzaken en uiteindelijk het geheugen permanent aantasten.
4 – Je raakt verslaafd door verminderde gevoeligheid voor endorfinen
Een neurotransmitter die specifiek door alcohol wordt beïnvloed is serotonine. Deze is vooral actief in de prefrontale cortex waar het onder andere een rol speelt bij verslaving en agressie. Het zorgt voor je emoties en het zorgt ervoor dat er endorfinen vrijkomen zodat je je ontspannen en goed voelt. Wanneer je langdurig veel drinkt word je minder gevoelig voor deze neurotransmitters. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor alcohol, ontwenningsverschijnselen krijgt en uiteindelijk verslaafd raakt.
Mensen met Korsakov herken je aan: - ernstige geheugenstoornissen - ernstige problemen met het plannen en organiseren van dagelijkse activiteiten
5 – Het syndroom van Korsakov
Korsakov is een ernstige neurologische aandoening die blijvende stoornissen veroorzaakt aan zowel geheugen als gedrag. Deze ziekte ontstaat vooral door alcoholisme in combinatie met slechte voeding. Door jarenlang overmatig drinken kunnen de hersenen en organen onherstelbaar beschadigen. Dit zorgt voor een ernstig vitamine B1 (thiamine) tekort in de hersenen. De hersenen hebben vitamine B1 nodig om glucose om te zetten in energie. Bij een tekort aan energie kan de hypothalamus niet goed meer werken.
Geef als eerste een reactie on "Drink je meer dan 14 glazen per week? Tijd om te minderen want te veel alcohol veroorzaakt hersenschade"