En ook dat je door je huid kunt ademen of dat je puistjes krijgt van vet eten is niet waar. Feit is wel dat je huid beschermt tegen indringers. Het is een soort ondoordringbare zak die om je botten en spieren heen zit en je lichaam afsluit. Een gezonde, stevige huid is dus meer waard dan alleen maar een mooi plaatje. Hier zorgt je huid ook voor:
- Contact met je omgeving (en wie jou aanraakt)
- Beschermig tegen infecties
- Weerspiegelt hoe je je voelt
- Regeling van je lichaamstemperatuur
Wat is de huid eigenlijk?
Om te beginnen is het je grootste orgaan, samengesteld uit water, eiwit, vetten en een groot aantal verschillende mineralen en chemicaliën. De opbouw kent twee hoofdlagen, de dermis en de epidermis. Hieronder ligt de hypodermis, die de bovenste lagen met onze spieren en ander weefsel verbindt en die bestaat uit vet, grote bloedvaten en zenuwen. De hypodermis voedt de andere lagen en beschermt de inwendige organen. Boven de hypodermis ligt de dermis of lederhuid, vol met bloedvaten, zenuwen, haarwortels, tastreceptoren, zweetklieren en de taaie eiwitten collageen en elastine. In de onderste lagen van de dermis bevinden zich vooral collageenvezels. Deze lopen grotendeels parallel aan het huidoppervlak en zorgen voor een groot deel voor de mechanische sterkte. Direct onder de epidermis is de dermis minder rijk aan vezels.
Samen met de hersenen en het zenuwstelsel vertellen de zenuwuiteinden in de dermis ons hoe dingen aanvoelen. De bovenste laag, die we zien en voelen, is de epidermis (opperhuid). Deze bestaat voornamelijk uit dode en stervende huidcellen waarvan we er iedere dag miljoenen verliezen en aanmaken in de epidermis. Ze hebben ongeveer twee tot vier weken nodig om de oppervlakte te bereiken, waar ze een schild vormen, en vervolgens als schilfers afvallen en vervangen worden. De 5% cellen die niet zwoegen op de aanmaak van nieuwe huidcellen maken melanine, de stof die voor onze tint zorgt.
Wat doet je huid?
1 – Contact met je omgeving
De miljoenen zenuwuiteinden die in je huid zitten, reageren op warmte, kou, druk, trilling en natuurlijk aanrakingen. Eén van de redenen waarom tast van alle zintuigen de grootste invloed heeft op leren en ontwikkeling, want zodra je bijvoorbeeld iets heets aanraakt, wordt er onmiddellijk een signaal naar je hersenen en ruggenmerg getuurd, om je hand snel terug te trekken.
2 – Afweer tegen infecties
Als onze eerste afweer tegen infecties is het een waterdichte barrière tussen de buitenwereld en de tere binnenkant van ons lichaam.
3 – Weerspiegelt hoe je je voelt
Je huid beschermt niet alleen, maar speelt ook een belangrijke rol bij communicatie door te laten zien hoe je je geestelijk en lichamelijk voelt: van de kleur van je teint tot de kringen onder je ogen en of je straalt en uitgerust bent en goed hebt geslapen (en gegeten).
4 – Regelen van de temperatuur
Je huid is ook een zeer effectieve thermostaat. Je lichaam voelt zich het prettigst bij 37 °C, wordt het warmer dan laat je brein klieren in de huid zweet aanmaken. Zweet bestaat vrijwel geheel uit water, met wat chemicaliën als ammoniak, ureum, zout en suiker. Het bubbelt uit onze huid door poriën, eigenlijk kleine gaatjes, verdampt bij contact met de buitenlucht en koelt het lichaam zo af. Als dit vermogen tekortschiet, bijvoorbeeld doordat je huid beschadigd is of de structuur is aangetast, dan zal het niet lang duren voor je last krijgt van onderkoeling of oververhitting.
De feiten
- Gedurende een gemiddeld mensenleven verliezen we ongeveer 45 kg huid.
- De huid van een volwassene weegt gemiddeld 4 kg en is ongeveer 2m² groot.
- Haarfollikels in onze huid zitten vast aan klein spiertjes die reageren op kou en angst, waardoor de haartjes rechtop gaan staan en u kippenvel krijgt.
- Een vierkante centimeter huid bevat bijna een meter bloedvat.
… & fabels
- Een bruin kleurtje beschermt tegen huidkanker. Helaas! Mensen met een donkere huidkleur zijn minder gevoelig voor huidkanker, maar gebruinde huid is beschadigde huid en herhaald bruinen verhoogt het risico. Daarnaast is het op een van nature donkere huid moeilijker om plekjes te herkennen die op huidkanker wijzen en dit verslechtert de kansen wanneer het wel wordt ontdekt, omdat het dan vaak in een verder stadium is.
- Vet voedsel en/of vuil veroorzaakt acne. Fabel! Er is geen wetenschappelijk bewijs dat welk voedsel dan ook of slechte hygiëne leidt tot acne. Factoren die wel bijdragen zijn bacteriën, hormonen en genen.
- Poriën gaan open en dicht. Nee! Als je poriën groter lijken dan normaal is dat omdat er een ophoping heeft plaatsgevonden van dode huidcellen, wat de porie groter doet lijken.
- Zweet stinkt. Ook niet! De koelvloeistof van de huid, zweet, stinkt niet. In feite is het steriel, maar zodra het gemengd wordt met bacteriën op je huid ontstaat er een luchtje.
- We ademen door onze huid. Nee, dit doen we dus niet. Dus is het een fabeltje dat het Bondmeisje Shirley Eaton in haar rol van Jill Masterson gestikt zou zijn tijdens de opnames van Goldfinger, omdat ze helemaal met goudverf was bedekt. Sterker, ze leeft nog gewoon.
§ Onze tips voor je huid
Voor een huid in topconditie moet je je voedingspatroon goed bekijken. Daarin ligt namelijk de basis voor je gezondheid, ook voor die van je huid.
- Vermijd snelle (simpele) koolhydraten als witbrood, witte rijst en snoep. Deze suikers gaan verbindingen aan met de vezels in je huid (glycatie), waardoor deze sneller zijn elasticiteit verliest. Eet liever complexe koolhydraten als volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta.
- Kruiden, monosodiumglutamaat (ve-tsin) en rode wijn zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en een rood gezicht, dus blijf er af als je bleek en interessant wilt blijven.
- Als je minder dan 20 gram vet per dag eet, kan je huid problemen krijgen om zichzelf voldoende te smeren. De essentiële vetzuren houden de huid van binnen uit in een goede conditie en voorkomen dat je huid dunner wordt en er rimpels ontstaan.
- Ook is vet nodig om voldoende vitamine A op te nemen. Deze vitamine gaat de voortijdige veroudering van je huid tegen. Besprenkel salades met olijfolie en meng er wat avocado en noten door.
- Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, dat je nodig hebt om je huid stevig te houden en rimpels te bestrijden.
- Een uitgedroogde huid ziet er dof en vaal huid. Drink iedere dag minimaal twee liter mineraalwater of vruchtensap of (groene) thee.
- Tot slot. Er zijn 2 dingen echt heel slecht voor je huid: roken en uv-stralen. Beide zorgen voor de vorming van vrije radicalen die schade aanbrengen aan de verstevigende vezels in je huid. Stop dus met het eerste en vermijd het tweede!
Geef als eerste een reactie on "Dat een bruine huid beschermt tegen kanker, is een fabeltje"