Wat heeft mijn blinde darm (of appendix) nou met de ziekte van Parkinson te maken? Dat is toch een hersenziekte? Ja precies, maar uit onderzoek blijkt dat je kans hierop ongeveer 3x groter is wanneer je blinde darm eruit gehaald is. Er is echter ander onderzoek waaruit blijkt dat het risico 20% lager wordt… Wat is hier aan de hand?
Sommigen noemen de darmen wel het tweede brein, vanwege het groot aantal neuronen dat zich daarin bevindt. Denk maar eens aan hoe bijvoorbeeld bij een grote mentale schok of spanning ook je darmen kunnen reageren. En dit komt overeen met wat al bekend is van de connectie tussen hersenen en darmen. En ook de blinde darm blijkt hierin een rol te spelen.
Advertentie
De ziekte van Parkinson is een hersenziekte. Althans dat werd heel lang gedacht, maar recent begint men te denken dat het eigenlijk in je darmen ontstaat, met name in je appendix. Onderzoek in Zweden en de VS toonde aan dat wanneer je als jong volwassene een appendectomie (verwijdering van je blinde darm meestal i.v.m. een blindedarmontsteking) hebt ondergaan, het risico dat je Parkinson’s krijgt 19% minder is. Bovendien werd gevonden dat ook de eerste ziekteverschijnselen later optreden – zo’n 3,6 jaar – bij mensen zonder blinde darm. Men denkt nu dat de blinde darm een weefsel heeft dat een rol speelt bij de ontwikkeling van Parkinson’s.
Wist je dat? Vrouwen die hun amandelen of hun blinde darm niet meer hebben, vruchtbaarder blijken te zijn. Na een blindedarmoperatie bleek dat vrouwen maar liefst 34% meer kans hebben om zwanger te worden en als hun amandelen geknipt zijn 43%. Een goede reden hiervoor is niet aan te wijzen.
Blinde darm eruit geen probleem?
Je kunt je dus de vraag stellen of je blinde darm zinloos is – hij kan immers zonder verdere gevolgen verwijderd worden. Sterker nog of het misschien zelfs beter is hem eruit te halen. Toch heeft dit orgaan wel enige functie. Zo is het een opslagplaats voor goede darmbacteriën, is er een relatie met je immuunsysteem en lijkt het ook de verzamelplek te zijn voor alfa-synucleïne, een eiwit dat een sleutelrol zou spelen in het ontwikkelen van Parkinson’s. Het is bekend dat ongeveer 10 jaar voordat de eerste ziekteverschijnselen die zich bij Parkinson voordoen – trillingen, stijfheid, evenwichtsproblemen – er al darmproblemen optreden. Denk bijvoorbeeld aan obstipatie. Nader onderzoek laat zien dat bijna iedereen opeengehoopt alfa-synucleïne in de appendix heeft, maar lang niet iedereen krijg Parkinson. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat alfa-synucleïne uit de appendix ontsnapt en in de hersenen terechtkomt. Het is een eiwit dat niet op één plek blijft maar van neuron tot neuron gaat. Experimenten hebben aangetoond dat het eiwit ook naar de zenuw toegaat die het maagdarmkanaal verbindt met de hersenen (de nervus Vagus). En zo de hersenen binnenkomt en zich daar verspreidt met een neurotoxisch effect als gevolg. Dit kan uiteindelijk leiden tot de ziekte van Parkinson. De ophoping van eiwitten in je blinde darm, kan wellicht in de toekomst worden tegengegaan. Hierdoor wordt ook de kans op de ziekte van Parkinson minder en dat geldt ook als je blinde darm er niet uit hoeft.
Geef als eerste een reactie on "Eerder Parkinson en sneller zwanger zonder blinde darm?"