Eet je wat je darmbacteriën willen eten? Of wat jij wil?

Darmflora. Het klinkt misschien een beetje vies, maar de ‘goede’ bacteriën in je darmen dragen enorm bij aan een goede gezondheid. Kort gezegd: het zorgen voor zoveel mogelijk goede bacteriën is essentieel voor je gezondheid en welbevinden. Om deze goede zogenaamde microbiota in je darm de overhand te laten hebben en houden, zijn gezonde voeding en leefstijl de eerste vereisten. Denk hierbij aan:

  1. Vezelrijke voeding van verschillende bronnen
  2. Gefermenteerde etenswaren
  3. Gefilterd water
  4. Géén bewerkt voedsel
  5. Relax!

De biljoenen bewoners van je darmen, je darmbacteriën, spelen een belangrijke rol bij tal van actuele gezondheidsproblemen. Daarnaast is er ook veel onderzoek naar de rol van deze bacteriën bij het wel of niet slagen van een dieetpoging. Diverse interessante onderzoeken van de laatste tijd hebben een verband aangetoond met:

Advertentie



  • PDS
  • Voedselintolerantie
  • Gewichtstoename
  • Glucose-intolerantie
  • Allergieën
  • Hart- en vaatziekten
  • Ontstekingen
  • Depressiviteit
  • Alzheimer

Om te kunnen overleven, proberen deze bacteriën het eetgedrag van hun ‘gastheer’ – dat ben jij dus – te manipuleren. Eigenlijk moeten deze microben in goede harmonie met ons leven, maar wanneer ze onze voedselkeuzes gaan beïnvloeden is er iets mis.

Er leven meer dan 100 biljoen verschillende en complexe microben in onze darmen. Deze hebben invloed op voeding, metabolisme en immuunfuncties en spelen zo een belangrijke rol bij onze gezondheid.

  1. De verschillende bacteriestammen zijn afhankelijk van de samenstelling (specifieke voedingsstoffen) van je dieet.
  2. Hoe meer verschillende zogenaamde microbiota er in je darmflora zitten, hoe gezonder je bent.
  3. Wat jij lekker vindt, zou weleens gestuurd kunnen worden door de microbiota door het afgeven van moleculen die je hersenen beïnvloeden, je smaakreceptoren veranderen en je voedselkeuze bepalen door je beloningssyteem te wijzigen.

Wat kun je zelf doen?

Je darmflora kan ingrijpend veranderen als reactie op veranderingen in je voeding. Aan de andere kant wordt het steeds duidelijker dat je darmflora – en de veranderingen daarin – een heel belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van ziektes. Door de microbiota aan te pakken die schadelijk zijn, kun je zelf het percentage van goede darmbacteriën enorm verhogen. Dit draagt dan uiteindelijk weer bij aan je gezondheid. Als aanvulling op de adviezen hieronder kun je probiotica nemen om je darmflora te ondersteunen. Wanneer je hier optimaal van wilt profiteren, volgen dan deze adviezen:

5 trucs voor goede darmbacteriën

1 – Vezelrijke voeding van verschillende bronnen

Denk hierbij aan groene en gekleurde groenten en fruit, noten, zaden en kiemgroente (taugé bijvoorbeeld). Daarnaast zijn er vezels (uit voedingsmiddelen) die ook probiotica bevatten, zoals prei, asperges, artisjokken, uien, knoflook, tarwe, haver en sojabonen.

2 – Gefermenteerde etenswaren

Gefermenteerde voeding is prima om microbiota binnen te krijgen, want in deze voeding zitten al levende bacteriën die je darmflora ondersteunen, zoals yoghurt en yoghurtdrinks, gefermenteerde groenten (zuurkool), karnemelk en soja.

3 – Gefilterd water

Door water via een filterkan schoon te maken van verontreinigingen, zoals kalk en metalen, die in drinkwater kunnen zitten krijg je zuiver en zacht water, zonder bijsmaakje.

4 – Géén bewerkt voedsel

Hiermee vermijd je ook zoveel mogelijk transvetten, suiker en geraffineerde ‘snelle’ koolhydraten, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

5 – Relax!

Stress is slecht voor je darmen. Pak het aan net als andere (gezondheids)problemen.

Geef als eerste een reactie on "Eet je wat je darmbacteriën willen eten? Of wat jij wil?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.