Elf tips om je weerstand te verbeteren

Ongeveer 2-5x per jaar wordt een volwassene verkouden. Antibiotica helpen hier niet. Deze worden gebruikt om bacteriën te doden wanneer het immuunsysteem het niet meer kan bijbenen, maar ze werken niet tegen virussen. Om die goed het hoofd te kunnen bieden, doe ik er zoveel mogelijk aan om mijn immuunsysteem te versterken. Lichaamsbeweging blijkt uit vele onderzoeken bijzonder bevorderlijk te zijn voor je weerstand, maar ik doe meer:

  1. Vitamine C het hele jaar
  2. Zink bij de eerste symptomen
  3. Hooggedoseerde multivitamine
  4. Water drinken
  5. Goed slapen
  6. Iedere dag bewegen
  7. Als het nodig is gedroogde abrikozen
  8. Kippensoep bij een griepje
  9. Af en toe een detox
  10. Bij verkoudheid een ouderwets citroendrankje
  11. Kruidige kracht

Elf tips voor je weerstand

1 – Vitamine C het hele jaar

Niet alleen als de R in de maand zit slik ik dagelijks 1000 mg vitamine C. Dit versterkt mijn afweer tegen infecties en zorgt ervoor dat ik sneller van een verkoudheid herstel met minder heftige verschijnselen.

Advertentie



2 – Zink bij de eerste symptomen

Zodra ik maar een heel lichte keelpijn voel opkomen, neem ik meteen een zinkzuigtablet, met of zonder vitamine C. Zink hecht zich beter aan de cellen van je slijmvliezen dan virus. Hierdoor kan na de eerste besmetting de infectie snel de kop ingedrukt worden, omdat het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat zink een verzachtende invloed op de luchtwegen heeft en zelfs kan helpen om deze de hele winter gezond te houden. Bovendien versterkt zink de immuniteit doordat het de thymus (een klier vlak boven het hart) stimuleert om meer T-cellen aan te maken. Dat zijn witte bloedcellen die infecties bestrijden. Een tekort aan zink verhindert een goede werking van de thymus zodat je vatbaarder wordt voor infecties. Ik eet soms pompoenpitten als tussendoortje nemen. Die zijn erg rijk aan zink.

3 – Hooggedoseerde multivitamine

Vitamine C slikken helpt niet altijd voldoende als je al verzwakt bent. Dan kies ik er nog een goed multivitamine- en mineralensupplement bij om alle vitamines binnen te krijgen die nodig zijn.

4 – Water drinken

Dit helpt je lymfesysteem om goed te functioneren. Lymfe is de heldere vloeistof die witte bloedlichaampjes en andere cellen door het lichaam transporteert. Bacteriën worden uit het hele lichaam meegenomen en in de lymfeklieren uitgefilterd. Hierdoor worden lymfeklieren iets dikker. Je voelt dan kleine knobbeltjes in de buurt van de infecties. Door veel water te drinken, wordt je lymfesysteem niet traag en worden de indringers sneller weer uitgefilterd.

5 – Goed slapen

Onderschat het belang van goede nachtrust niet. Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die gevaccineerd werden tegen hepatitis A en daarna een goede nachtrust hadden bijna tweemaal zoveel antilichamen aanmaakten als mensen die niet sliepen na hun vaccinatie. Eenvoudig gezegd heeft je lichaam slaap nodig om te herstellen en infecties tegen te gaan. Als je het moeilijk vindt om de slaap te vatten, drink dan geen koffie of thee voor je gaat slapen. Een paar druppels lavendelolie of kamilleolie in je bad ’s avonds helpen om in te slapen.

6 – Iedere dag bewegen

Dit is essentieel voor je immuunsysteem. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat drie uur gemiddelde activiteit per dag je kans om een verkoudheid op te lopen met 35% kan verminderen.

7 – Als het nodig is gedroogde abrikozen

Een goede gewoonte waar ik tijdens mijn zwangerschap mee begonnen ben is het eten van gedroogde abrikozen. Een lekkere snack die goed is voor verschillende dingen. Ten eerste zitten ze boordevol ijzer. Eet je er echt genoeg van – minstens 10 per dag – dan kun je een normaal tekort hiermee aanvullen. Bovendien zijn ze ook nog eens heel vezelrijk, waardoor je darmfunctie ondersteund wordt, en gewoon ook nog eens heel lekker! Gedroogde abrikozen zijn er van zoet tot behoorlijk friszuur. Gewoon even zoeken wat je het lekkerst vindt.

8 – Kippensoep bij een griepje

Het werkt echt! Word ik onverhoopt toch geveld door een virus, dan eet ik wat lichte, zelfgemaakte kippensoep. Lekker warm en voedzaam, maar ook licht verteerbaar (wat de darmen ontziet) en het verhoogt je immuniteit. Het blijkt dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor de opbouw van slijm in de longen en neus wordt voorkomen zodat verstopping en piepende geluiden verminderen. Maak je eigen soep met gezonde, verse en natuurlijke ingrediënten voor de ultieme immuunversterkende maaltijd.

9 – Af en toe een detox

Een groot deel van het lymfesysteem (zie ook punt 4) bevindt zich in onze darmen. Houd ze daarom gezond door alcohol, suiker, vet en geraffineerde voedingsmiddelen zoveel mogelijk te mijden. Ook stress heeft een nadelig effect op je darmen. Met 1x per maand een week lang een detoxdrankje wil ik m’n darmen goed reinigen.

10 – Bij verkoudheid een ouderwets  citroendrankje

Dit verzacht de symptomen. Maak het van citroensap, honing en een paar plakjes gember in heet water. Citroensap helpt het lichaam te ontgiften, gember zit vol antioxidanten die bepaalde infecties kunnen voorkomen en honing verzacht een pijnlijke keel. Het drankje werkt ook nog als een mini-detoxkuur en het vocht houdt het lymfesysteem aan de gang. Bovendien is het nog lekker ook!

11 – Kruidige kracht

Astralagus en Canadese geelwortel zijn supplementen die je weerstand bevorderen. Meerdere Chinese onderzoeken hebben uitgewezen dat astralagus het immuunsysteem kan versterken. Geelwortel wordt vaak bij een pijnlijke keel gebruikt. Een bekende dubbele immuunversterker is de combinatie geelwortel met echinacea. Echinacea is een natuurlijke immuunversterker, waarvan men vermoedt dat de werking berust op een verhoging van het aantal witte bloedlichaampjes dat je lichaam aanmaakt, en die zorgen voor de bestrijding van virussen en andere indringers in je lichaam.

Meer informatie om je weerstand op te bouwen vind je hier.

Geef als eerste een reactie on "Elf tips om je weerstand te verbeteren"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.