Erectieproblemen? Dat kan wijzen op hart- en vaatziekten

Mannen hebben een soort ingebouwd waarschuwingssysteem voor hart- en vaatziekten. Eén van de eerste tekenen dat er iets mis is met je vaten, in de volksmond wel aderverkalking genoemd, kan zijn dat je erectieproblemen krijgt. Maar er zijn meer signalen waar je alert op moet zijn en die kunnen wijzen op atherosclerose, kortom dat er iets mis is op hart- en vaatgebied.

  1. Erectieproblemen
  2. Kaalheid
  3. Plooi in je oorlel
  4. Etalagebenen (pijn in je kuit bij lopen)

Die kans op hart- en vaatziekten is niet ondenkbeeldig, want onlangs is bekend geworden dat in 2040 maar liefst 1,4 miljoen mensen hieraan zullen lijden, tegen 850.000 in 2011. Deze toename komt niet alleen maar door de vergrijzing, maar vooral door hoge bloeddruk en het rookgedrag dat toch weer steeds meer jongeren in de gevarenzone brengt. Een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, hoge bloeddruk en te weinig lichaamsbeweging zijn andere belangrijke risicofactoren. Voorkomen blijft beter dan genezen, maar een vroege diagnose helpt óók om erger te voorkomen.

Advertentie



4 waarschuwingstekens voor dichtgeslibde aderen

1 – Erectieproblemen

Uiteraard gaat dit alleen op voor mannen. Mocht je dit soort problemen ondervinden en je hebt geen idee wat er aan de hand kan zijn, dan kan de oorzaak liggen in dichtgeslibde vaten in je bekken. Een voorteken van een hartaanval. Gemiddeld ligt er zo’n 3 tot 5 jaar tussen het optreden van erectieproblemen en de diagnose van hart- en vaatziekten. Genoeg tijd dus om het probleem aan te pakken en maatregelen te nemen om erger te voorkomen. Maak je je zorgen over je seksuele prestaties? Laat dan eerst naar je bloedvaten kijken voordat je naar het blauwe pilletje grijpt.

2 – Kaalheid

In een uitgebreid onderzoek onder bijna 37.000 mannen, bleek een kale kruin (zo’n rondje op je achterhoofd) een sterk voorspellende waarde te hebben voor de aanwezigheid van hart- en vaatziekten nog zonder verdere symptomen. Dit gold voor mannen in alle leeftijdscategorieën. Aan een ander onderzoek deden ook vrouwen meer (iets meer dan de helft) en daarin werd aangetoond dat bij zowel mannen als vrouwen enige tot ernstige kaalheid het risico op sterfte door hart- en vaatziekten verdubbelde.

3 – Plooi in je oorlel

OorlelGeloof het of niet, maar een plooi in je oorlel – met name eentje die schuin loopt vanaf je gehoorgang tot het laagste puntje – wordt al tientallen jaren genoemd als aanwijzing voor het latente aanwezig zijn van hart- en vaatziekten. Een verklaring zou kunnen liggen in het feit dat zo’n plooi ontstaat onder invloed van een slechtere doorbloeding en dat dit dan ook optreedt in je kransslagaderen. Anderen beweren dat dit gewoon een verschijnsel is dat samenhangt met het ouder worden. Onlangs is met de allernieuwste CT-scanners onderzoek gedaan naar nog symptoomloze afwijkingen en dichtgeslibde aderen en men vond dat ook ná correctie voor andere risicofactoren als roken en leeftijd een dergelijke plooi een voorspellende waarde heeft voor hart-en vaatziekten.

4 – Etalagebenen

Oftewel claudicatio intermittens. Hierbij krijg je pijn in je kuiten als je gaat lopen (en dus wil je bij iedere etalage stil blijven staan). Oorzaak is atherosclerose, dichtgeslibde aderen in je benen. Met name rokers krijgen hier last van nog voordat er een andere diagnose is gesteld. Zodra je hier last van krijgt, moet je onmiddellijk naar de huisarts of cardioloog om precies te laten uitzoeken wat er aan de hand is. Deze kan onderzoeken of de doorbloeding van je benen nog wel goed is. Het is van groot belang hier vroeg bij te zijn, omdat het mogelijk is door je leefstijl en met geneesmiddelen het proces om te draaien. Denk hierbij aan meer plantaardige voeding in plaats van dierlijke; regelmatig en intensief wandelen of bewegen.

Bezoek bij twijfel altijd je (huis)arts, want deze kan een volledige check aanvragen op alle factoren die kunnen wijzen op (in ontwikkeling zijnde) hart- en vaatziekten.

Geef als eerste een reactie on "Erectieproblemen? Dat kan wijzen op hart- en vaatziekten"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.