Eucalyptus maakt je licht(er) in je hoofd

eucalyptus

Wanneer je een doffe, ernstige druk voelt in een bepaald deel van je gezicht – achter je ogen of bij je kaken – dan kan het zijn dat je gezichtsholtes (je sinussen) verstopt zijn. Zo’n sinusverstopping leidt tot een drukkende, zware pijn in je hoofd. Eucalyptusolie kan hierbij helpen waardoor je hoofd weer lichter aanvoelt. Deze essentiële olie van de eucalyptusboom wordt al eeuwenlang gebruikt voor:

  1. Luchtwegen
  2. Gezichtsholtes
  3. Weerstand

Wat is Eucalyptus?

Eucalyptus (Eucalyptus globulus) is een van oorsprong Australische boomsoort die nu ook in heel Europa voorkomt. De essentiële olie wordt uit de bladeren gewonnen door distillatie met stoom.

AdvertentieWaarvoor kan ik het gebruiken?

1 – Luchtwegen

Eucalyptus is uitermate geschikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen zoals bronchitis, hoesten en kuchen. Het bevat een stof die 1,8-cineool heet maar die ook wel het ademhalingsmolecuul wordt genoemd door aromatherapeuten. Deze stof geeft eucalyptus zijn verlichtende eigenschappen.

2 – Sinusverstopping

Sinushoofdpijn treedt op bij verstopte sinussen (holten) in het hoofd, waardoor ontstekingen en pijn achter de ogen, in de neus en in de kaken optreden. Je voelt een doffe, ernstige druk in een bepaald deel van je gezicht en bij aanraken voelt het beurs. Dit kan verergeren bij voorover buigen. Wanneer een allergie als hooikoorts de oorzaak is, kan de behandeling hiervan de verstopping verhelpen. Als het door een verkoudheid komt, probeer dan te stomen met eucalyptus of mentololie (een paar druppeltjes) opgelost in heet water. Neusdruppeltjes of –sprays die de ontsteking van het slijmvlies tegengaan kunnen ook helpen.

3 – Weerstand

Eucalyptus heeft ook ontstekingsremmende effecten, dus als een wintervirus het hele gezin dreigt te treffen, kan het zin hebben om wat eucalyptusolie in een aromabrander te gebruiken om de verdere verspreiding tegen te gaan. Door aromatherapeuten wordt eucalyptus ook gebruikt als versterking van het immuunsysteem en als opkikker als iemand zich lusteloos voelt.

Hoe pas ik het toe?

  • stomen
  • smeren
  • dampen
  • in bad

Stomen

Als je neus verstopt zit doe dan 6-12 druppels essentiële olie in een kom heet (maar niet kokend) water en inhaleer de damp. Bedek je hoofd met een handdoek en haal boven de kom diep adem. Deze techniek is erg geschikt om luchtwegen vrij te maken.

Smeren

Voeg om verstopping op de borst te verhelpen drie druppeltjes toe aan een ongeparfumeerde lotion of aan een neutrale basisolie of amandelolie, en masseer daar tweemaal daags de bewuste plaats mee in.

Dampen

Er zijn speciale aromalampjes met een bakje wat je vult met water. Voeg 5-6 druppels olie toe. Het verdampende water neemt de geur van de olie mee. Deze techniek is snel en gemakkelijk, maar kent een belangrijke voorwaarde: het bakje mag nooit droog komen te staan.

In bad

Gebruik eucalyptusolie nooit onverdund op je huid. Kies voor dampen een neutrale badolie en voeg daar 10-15 druppels essentiële olie aan toe (of neem badolie waar de olie al inzit). Een warm bad is een intense manier om de voordelen van aromatherapie te benutten. Doordat het warme water je poriën opent en je spieren ontspant is het extra verkwikkend. Een heerlijke oppepper als je je lusteloos voelt!

Geef als eerste een reactie on "Eucalyptus maakt je licht(er) in je hoofd"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.