Examentijd! De jongeren hebben meer afleiding en stress dan ooit en de examens zijn net als vroeger een grote bron van zorg. Anders is wel dat de nadruk op resultaten steeds groter wordt. Dat heeft weer veel te maken met verwachtingen van ons als ouders en het gevoel dat hun hele toekomst afhangt van de cijfers. Dat leidt tot veel stress. Kinderen zijn echter geen minivolwassenen en om de druk te verlichten is een andere benadering vereist. Dit zijn manieren om hun zenuwen te kalmeren.
- Bagatelliseer examens nooit
- Moedig aan, maar zet niet onder druk
- Zet het in perspectief
- Communiceer
- Pak aan en bied rust
Hoewel kinderen vrijwel op dezelfde manier reageren op stress als volwassenen (met fysieke en psychische symptomen) zijn er verschillen in hoe ze ermee omgaan. Volwassenen kunnen meestal de oorzaak van hun stress aanwijzen, er rationeel naar kijken en er iets aan doen. Ze kunnen een andere baan nemen of weggaan bij hun partner bijvoorbeeld. Kinderen zijn niet zo gemakkelijk in staat om hun symptomen in verband te brengen met wat er gebeurt. En oudere kinderen mogen dan meer begrijpen, ze missen toch het vermogen om veranderingen aan te brengen omdat de meeste beslissingen voor hen worden genomen. Een overweldigend negatief gevoel kan het gevolg zijn. Uiteraard zullen, net als bij volwassenen, sommige kinderen beter met stress om kunnen gaan dan andere en niet allemaal zullen ze tot wanhoop worden gedreven door naderende eindexamens. Persoonlijkheid, zelfbeeld, verwachtingen van ouders en kinderen en de hoeveelheid stress in hun leven hebben allemaal invloed. Belangrijk is de voortekenen goed in de gaten te houden. Bij kleintjes is het vaak buikpijn en niet kunnen slapen, bij tieners eerder hoofdpijn en zich terugtrekken. Heeft jouw kind te veel spanningen? Zo herken je dat:
Advertentie
Bij jonge kinderen:
- Zich niet geliefd voelen
- Verlies van eetlust
- Constante agressie
- Terugtrekken uit de vriendenkring
- Wantrouwen
- Buikpijn
Bij tieners:
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Depressiviteit
- Duidelijke verandering in rapportcijfers
- Gevoel van teleurstelling
- Langdurige boosheid
5 tips in examentijd
1- Bagatelliseer examens nooit
Uit tests blijkt dat mensen het best presteren op een examen als ze een matige hoeveelheid spanning hebben. Praat met je kind na een examen, maar ga er niet oeverloos op door. Richt je liever op het volgende examen of gebeurtenis, en als ze allemaal achter de rug zijn kun je je kind zijn of haar hart laten uitstorten. Zorg tijdens de examens voor een goede balans met de tips 2 t/m 4.
2 – Moedig aan, maar zet niet onder druk
Als je overdreven verwachtingen hebt van jouw kind zal dat niet onopgemerkt blijven. Dreig dus niet met hel en verdoemenis, maar moedig aan en geef begeleiding. Prijs ook zijn inspanningen. Probeer niet te zeuren, maar overtuig je kind ervan dat je verwacht dat het wel zijn best doet maar niet noodzakelijkerwijs de beste hoeft te zijn. Verzeker uw kind er ook van dat als hij of zij zakt dat niet betekent dat het zelf een mislukking is. Deze wetenschap kan de druk verminderen.
3 – Zet het in perspectief
Examens zijn belangrijk, maar er is meer in het leven. In feite zijn examens juist een van de weinige dingen in het leven die gemakkelijk over te doen zijn. Wijs er bij eindexamens op dat ze niet meer zijn dan een sleutel tot een volgende fase. Er zijn tenslotte erg veel mensen die bijzonder succesvol zijn in het leven zonder dat ze goed waren in hun examens.
4 – Communiceer
Als je regelmatig met je kinderen praat, weten ze dat je voor ze klaarstaat en zullen ze als er een probleem is samen een oplossing willen zoeken. Een kind dat zijn of haar onvrede onder woorden kan brengen kan de last delen met een ouder die dan hulp kan bieden.
5 – Pak aan en bied rust
Praktische strategieën kunnen worden gebruikt door zowel ouders als kinderen van iedere leeftijd om door examens heen te komen. Veel van de adviezen richten zich erop het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je kind om te studeren. Herschik de schema’s van het gezin, zorg voor gezonde maaltijden met vitamine B, eiwitten en extra magnesium, en help je kind een studeerplan op te stellen. Bied een opgeruimde plek om in alle rust te leren. Bedenk dat je een kind niet kunt dwingen om te studeren, maar je kunt de dingen wel zo regelen dat het kán studeren en de mogelijk heeft om uit te blinken.
Kun je examen doen zonder stress?
Ongeacht de oorzaak van (examen)stress bij een kind, een liefhebbende en begripvolle ouder kan veel leed verzachten. Ten eerste is het van belang om te bedenken dat naarmate de examens dichterbij komen of de uitslag eraan komt je kind een heel scala aan gevoelens zal ervaren. Als het gedrag opeens verandert, weet je de reden.
Veel succes!
Geef als eerste een reactie on "Examen doen zonder stress? Kan niet, maar je kunt het wel makkelijker maken"