Al in de oudheid werden de bladeren en de zaden – zowel gedroogd als vers – van fenegriek gebruikt als keukenkruid. De plant was geliefd om de kruidige, bittere smaak en de positieve invloed op onze gezondheid. Van oorsprong komt het uit het oude Mesopotamië, een gebied dat zich uitstrekt binnen de grenzen van Irak en een deel van Syrië, Turkije en Iran, tussen de rivieren Eufraat en Tigris. Er worden tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven en vooral vrouwen kunnen baat hebben bij de op oestrogeen lijkende stof die erin zit.
Voordelen van fenegriek:
- Goed voor het cholesterolgehalte
- Houdt de bloedsuikerspiegel in balans
- Helpt bij brandend maagzuur
- Ondersteunt het afvallen
- Is eetlustopwekkend
- Bevordert de borstgroei
- Vermindert overgangsklachten
- Helpt bij PMS
- Verhoogt de melkproductie
Fenegriek – Trigonella foenum-graecum – behoort tot de Vlinderbloemenfamilie. De naam fenegriek betekent oorspronkelijk ‘Grieks hooi’ en komt van de sterke hooigeur die de plant verspreidt als het blad wordt gesneden. Het is een éénjarige plant met kleine ronde blaadjes. In de bladeren en zaadjes zitten allerlei gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium, choline, calcium, magnesium, proteïne, ijzer en vitamine B6. Daarnaast bevat het slijmstoffen, een op oestrogeen lijkende steroïde saponine en het aminozuur 4-hydroxy-isoleucine.
Advertentie
Waarom fenegriek?
1 – Cholesterolgehalte
De zaden van fenegriek bevatten saponinen die voorkómen dat het lichaam cholesterol en triglyceriden opneemt. Daarnaast hebben ze samen met het aminozuur 4-hydroxy-isoleucine een gunstige invloed op het “slechte” LDL-cholesterol en het “goede” HDL-cholesterol. De LDL neemt af en de HDL neemt toe waardoor de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten afneemt.
2 – Bloedsuikerspiegel
Diabetici met diabetes type 2 zouden fenegriek moeten opnemen in hun dieet, omdat het een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het bevat stoffen die de insulinegevoeligheid van cellen vergroot, zodat er meer suiker opgenomen kan worden. Daarnaast bevat het galactomannanvezels die de snelheid waarmee glucose in het bloed opgenomen wordt vertragen waardoor de suikerspiegel minder snel te hoog wordt.
3 – Brandend maagzuur
Fenegriekzaad kan brandend maagzuur voorkomen. Het werkt als een natuurlijke maagzuurremmer. Fenegriek bevat slijmstoffen die het slijmvlies van de maag bekleden en het geïrriteerde maagslijmvlies verzachten.
4 – Afvallen
Fenegriek is rijk aan galactomannanvezels. Wanneer je de zaden inneemt zwellen de vezels op wat je een verzadigd en vol gevoel geeft waardoor het hongergevoel afneemt. Hierdoor eet je minder.
5 – Aankomen
Een beetje tegenstrijdig ten opzichte van de vorige, maar fenegriek heeft ook eetlustopwekkende eigenschappen en kunnen je daardoor helpen bij gewichtstoename. Of je ervan aankomt of afvalt heeft te maken met de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Bij hogere doseringen zou je er van aankomen.
6 – Borstgroei
In de oudheid werd fenegriek door vrouwen gebruikt ter bevordering van de borstomvang. De borsten zouden er steviger en voller van worden. Dit komt door de steroïde saponinen die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Het lijkt alleen te werken als je van nature een laag oestrogeengehalte hebt. Is je oestrogeengehalte goed, dan kan het juist averechts werken en de borstgroei remmen.
7 – Overgang
Het eten van fenegriek kan helpen bij het verminderen van klachten in de overgang, zoals stemmingswisselingen, depressiviteit, opvliegers en nachtzweten. Deze vervelende symptomen ontstaan door de afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Door de steroïde saponinen kan deze afname opgevangen worden en kunnen de klachten afnemen.
8 – PMS
Het premenstrueel syndroom veroorzaakt die bij vrouwen allerlei klachten als pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en wisselende stemmingen. Met fenegriek kunnen deze door hormoonschommelingen veroorzaakte klachten worden verminderd.
9 – Melkproductie
Fenegriek staat erom bekend dat het de melkproductie op gang kan brengen bij vrouwen die borstvoeding willen geven. Wanneer er binnen 24-72 uur na de bevalling fenegriek ingenomen wordt dan kan de hoeveelheid melk toenemen. Als de gewenste hoeveelheid bereikt is kan men er weer mee stoppen. Gebruik het niet tijdens de zwangerschap.
Zo kun je fenegriek gebruiken:
Vooral in de Indiase en de Arabische keuken wordt fenegriek veel gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten, maar het kan ook anders:
- Je kunt de zaadjes opeten of verwerken in je dieet.
- Er zijn capsules of pillen verkrijgbaar met daarin hooggedoseerde hoeveelheden werkzame stoffen.
- Je kunt fenegriekpoeder verwerken in je voeding of oplossen en opdrinken.
- Als thee of infusie.
Als u zwanger bent of onder doktersbehandeling staat raadpleeg dan eerst uw huisarts. Stop met gebruiken als er bijverschijnselen optreden.
Interessant. Ik heb het zojuist gebruikt om Indiase samosa’s mee te maken. Eerst was het erg bitter maar nu het er een tijdje inzit smaakt het heel lekker. Ik wist niet dat het ook zo gezond was. Thanks!
Ik gebruik de capsules fenegriek van Holland and Barret tegen overgangsklachten en na 6 jaar werkelijk ‘van alles’ geprobeerd te hebben, kan ik zeggen dat fenegriek voor mij werkt! Ik heb veel minder last van opvliegers en nachtzweten. Dat is echt heel prettig!