GABA geeft je hersenen rust

GABA

Onlangs werd bekend dat het aantal mensen met mentale klachten eerder toe- dan afneemt: depressiviteit, angsten, hyperactiviteit en slaapproblemen, zijn hiervan een aantal voorbeelden. Een vitamine- en mineralenarme voeding, veel te veel stress, suiker, alcohol en cafeïne blijken een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan ervan. Neurotransmitters, een bijzondere groep hormonen die dingen als slaap, eetlust en pijnreactie in onze hersenen reguleren, spelen een sleutelrol bij onze geestelijke gezondheid. Deze worden onderverdeeld in vier groepen: slaap, energie, rust en denken.

GABA, gamma-aminoboterzuur, is een van die neurotransmitters en wel een rustgevende. Het wordt in het lichaam gevormd uit het niet-essentiële aminozuur glutaminezuur. Hierbij is ook vitamine B6 nodig. Het is de belangrijkste inhiberende (de werking van andere neuronenremmende) neurotransmitter in de hersenen en komt daar veel voor, maar in de rest van het lichaam niet.

Advertentie



Wat doet GABA?

GABA zorgt ervoor dat de activiteit van je hersencellen minder wordt. Samen met andere voedingsstoffen, zoals niacine en inositol, vermindert het de symptomen die horen bij stress en angsten, met name ook wanneer die van langere duur zijn. Sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld benzodiazepines, die voorgeschreven worden bij angststoornissen werken in op de cellulaire GABA-receptoren (de plekken waar GABA zijn werk doet) en hebben hetzelfde ontspannende en kalmerende effect als de neurotransmitter. Angststoornissen moeten altijd behandeld worden om te voorkomen dat ze erger worden. Zonder behandeling is het verloop bijna altijd progessief.

Gebruik & effect

Er is discussie over het effect van het innemen van GABA, omdat het de bloed-hersenbarrière niet zou kunnen overschrijden en dat daardoor alles wat je inneemt niet op de juiste plek terecht kan komen. Zij bevelen aan om L-theanine te nemen. Dit aminozuur verhoogt de concentratie GABA in het het lichaam en kan wel door de bloed-hersenbarrière. Ook kan een supplement met 5-HTP gunstig zijn bij angsten, omdat het de GABA-receptoren op de cel stimuleert en zo ook rust geeft.

Belangrijk! Een supplement met GABA is nooit een vervanging voor de conventionele behandeling van angst(stoornissen). Je kunt het ter aanvulling gebruiken, maar raadpleeg wel eerst je (huis)arts, omdat het van invloed kan zijn op de werking van sommige andere geneesmiddelen.

Hoeveel moet je nemen?

De optimale dosering staat ter discussie. Indien je kiest voor een supplement, dan wordt een dosering van maximaal 3 gram per dag geadviseerd. Als bijwerking wordt soms een beetje slaperigheid ervaren. Heb jij daar ook last van? Neem GABA dan vlak voor het slapen gaan in. Aan de andere kant heeft het niet de bijwerkingen die geneesmiddelen wel kunnen hebben, zoals geheugenstoornissen, verslaving of ontwenningsverschijnselen wanneer je ermee stopt. Wel kan het invloed hebben op pijnstillers, anti-depressiva en anxiolytica wanneer je het samen gebruikt.

2 Reacties op "GABA geeft je hersenen rust"

  1. Als ik iedere dag 200 mg neem ben je dan minder streesvol..
    Geneest gaba het zenuwstelsel ook voor mindervalide en autistische kinderen
    Graag een klein antwoordje
    Dank

    .

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.