Je hebt van die momenten dat je in de spiegel kijkt en het opeens lijkt of je uiterlijk in de nacht ervoor een sprongetje heeft gemaakt. Zo herinner ik me nog goed dat ik in de zomer dat ik 30 was m’n nieuwe badpak in de spiegel stond te keuren en opeens kleine groefjes ontdekte in de huid erboven. Niet fijn! Toen bedacht ik wel dat ik misschien wat meer aandacht aan huidverzorging moest besteden. Iedere leeftijdsfase heeft van binnenuit zijn eigen ‘dingetjes’ nodig voor een mooie huid:
- 20ers – amandelolie, vitamine B
- 30ers – collageen, antioxidanten
- 40ers –hyaluronzuur, lavendelolie, antioxidanten
- 50ers – soja, borageolie
- 60+-ers – rozenolie, bioflavonoïden
- altijd: vitamine C, essentiële vetzuren en detox
Elke leeftijd een eigen behoefte:
20ers – Glad & strak: de puistjes voorbij
Als je in de 20 bent, realiseer je het je meestal – ik deed dat niet ten minste – maar nu is je huid op z’n mooist: jeugdpuistjes zijn verdwenen en je huid is jeugdig en strak. En dat is nu juist de valkuil. Tussen de twintig en de dertig neemt het tempo waarin de huidcellen zich vernieuwen al af met maar liefst 28%. Hoe je nu leeft, heeft grote impact op je huid. Daar denkt bijna niemand over na natuurlijk. Dit is ook het decennium van eindeloos feesten met alcohol (en andere toxines). Fout natuurlijk. De schade die dit nu geeft, zal zich later vertalen in rimpeltjes. Maar goed, je bent maar 1x jong dus is het een beter idee je op een goede verzorging te richten.
Advertentie
Amandelolie Verzorging en reiniging van je huid met een product op basis van olie is beter dan iets dat je huid samentrekt.
Vitamine B Mocht je toch problemen met je huid hebben, dan komt dat bijna altijd oor of een verandering in je hormoonhuishouding (de pil veroorzaakt vaak een vitamine B-tekort) of je stofwisseling. Voeding met veel vitamine B, zoals havermout, of een supplement met B-complex heeft een gunstige invloed.
30 – schade van zon, milieu, alcohol en feesten
Lang in de zon, een avondje doorzakken, stress. Je lichaam verwerkt dit al iets minder snel als je in de dertig bent en het is nu een goed moment om de schade te beperken. Zwangerschap zorgt voor een (tijdelijke) toename van oestrogeen en progesteron, die de huid een gezonde uitstraling geven.
Collageen houdt je huid stevig. Misschien zie je nu, net als mij overkwam, in de spiegel dat lachrimpeltjes minder snel verdwijnen, of dat zich fijne lijntje in de huid aftekenen. Oorzaak is dat de collageenproductie af begint te nemen. Van binnenuit kun je een snellere opbouw van collageenvezels bevorderen met een collageensupplement.
Antioxidanten, zoals vitamine A, C en E, helpen de schade door vrije radicalen beperken. Je haalt ze uit volkorenproducten, vers fruit en groenten of uit supplementen.
40 – minder elasticiteit leidt tot het eerste rimpeltje
De afvoer van afvalstoffen via de lymfeklieren gaat trager. Gevolg: opgezette ogen en wangen. De beste remedie hiertegen vind ik koele compressen van water met een drupje citroenolie. Dit masseer je met je ringvinger zachtjes in je huid om de afvoer te stimuleren. Een andere manier om het lymfesysteem aan de gang te houden is veel bewegen. Lijntjes en rimpels worden beter zichtbaar doordat de elasticiteit in de diepere huidlagen afneemt.
Hyaluronzuur versterkt de elasticiteit van de huid en helpt rimpels tegengaan. Het is een glycosaminoglycaan dat zich bindt aan de collagene en elastinevezels. Het komt in je hele lichaam voor en heeft de eigenschap dat meer water op kan nemen dan enig ander molecuul in je lichaam. Het houdt collageen en weefsels jong en sterk.
Lavendelolie is heerlijk voor een ontspannende gezichtsmassage. Scrubben is belangrijk, maar wees voorzichtig met de kwetsbare huid.
Antioxidanten zijn belangrijker dan ooit. Haal ze uit je voeding en overweeg de aanschaf van een extra supplement met bioflavonoïden, vitamine A, C en B.
50 – in en na de overgang minder oestrogenen
De menopauze – die doorgaans tussen je 45e en 58e is – gaat gepaard met hormonale schommelingen en uiteindelijk een vermindering van de oestrogeenproductie. De poriën kunnen groter worden als je huid nog meer van haar spankracht verliest. De hoeveelheid collageen en talg, verantwoordelijk voor het volle, frisse aanzien, slinken nog meer.
Soja is wat je in deze periode extra moet binnenkrijgen. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger blijft. Schade van de zon wordt hierdoor minder, de vezels steviger en je huid zal minder snel een rimpeltje vertonen.
Borage olie is goed voor je huid in en na de overgang. Het is een bron van essentiële vetzuren. Goed voor een droge huid en om ontstekingen te voorkomen.
60+-ers – pigment vlekken en stug
Na de menopauze wordt jee huid droger door de afname van de oestrogeenproductie. Soms kan dit ook de oorzaak zijn van pigmentvlekken en meer haargroei in het gelaat.
Rozenolie is bijzonder weldadig voor je huid (en geeft een heerlijke geur). Het zit in capsules waarvan je de inhoud ’s avonds voor het slapen goed in moet masseren. Als je dat een paar weken doet, zul je merken dat je gezicht er frisser en jonger uit gaat zien en dat je huid gladder wordt.
Bioflavonoïden, zoals quercetine en rutine, helpen de opname van vitamine C. Ze versterken de bloedvaten en helpen zo om kleine gesprongen adertjes (spinnaevi) te voorkomen.
Je leven lang:
- Gezond eten en veel vitamine C
Het klink voor de hand liggend, maar een gezonde manier van leven is voor je huid ideaal: een evenwichtig voedingspatroon, frisse buitenlucht en verzorging afgestemd op je leeftijd zorgen ervoor dat je er langer ‘jong’ (voor je leeftijd) uit blijft zien. Een goede basis voor je dagelijkse voeding bevat veel antioxidanten om het verouderingsproces te vertragen en vezelrijke voeding, zoals volkorenbrood en -pasta, bruine rijst, peulvruchten, groenten en fruit. En dan is er nog vitamine C. Behalve dat dit een belangrijke rol speelt voor je weerstand, is het ook noodzakelijk voor de aanmaak van collageenvezels, de bouwstenen van de huid. Dus hoe oud je ook bent, wat extra vitamine C is altijd een goed idee. - Essentiële vetzuren
Deze zijn belangrijk voor het vochtgehalte van je huid. Eet vaker vette vis, gebruik gebroken lijnzaad over je yoghurt en geroosterde zaden, pitten en noten in je salade. Vooral noten bevatten een hoge dosis ervan. Met een supplement krijg je dagelijks als aanvulling op de voeding voldoende binnen. - Regelmatig een detox ‘s ochtends
Hoe oud je ook bent, je lever speelt een centrale rol bij het schoon houden van je huid. Dat zit zo: als je lichaam veel afvalstoffen moet verwerken, wil het deze zo snel mogelijk kwijt. De normale route is via lever en nieren. Kan je lever het tempo niet bijhouden, dan worden afval- en gifstoffen via je huid verwijderd of onderhuids opgeslagen. In beide gevallen zie je dat aan een vale teint en donkere kringen onder je ogen. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld elke maand een week lang de dag beginnen met een detoxdrankje dat onder meer mariadistel bevat. Hiermee steun je de reinigende werking van je lever, worden er meer afvalstoffen verwerkt en wordt je huid minder belast. De eerste stap naar een mooie huid!
Geef als eerste een reactie on "Geen rimpeltje aan de huid"