Gefeest? Zó voorkom je een (erge) kater

Shares

De dag ná het feest… het is meestal niet je beste dag. En dat is nog een understatement. Toch kan het anders. Met een paar eenvoudige tips voorkom je een erge kater en gaat deze dag niet verloren:

  1. Voorkomen is echt het beste
  2. Neem van tevoren een B-complexsupplement
  3. Drink geen alcohol op een lege maag
  4. Bestrijd je kater
  5. Support je lever
  6. Drink water, véééél water

Alcohol doet een aanslag op je lichaam. Je lever moet overuren draaien en kan andere stoffen niet goed afscheiden waardoor vetten en afvalstoffen onder je huid worden opgeslagen. Vooral onder je ogen, waar je huid dun is, zie je dat goed.

Advertentie6 tips voor die dag erna

1-Voorkomen is echt het beste

Eet een stevige snack voor je uitgaat, bijvoorbeeld een bordje pasta, want als je genoeg in je maag hebt, absorbeert dit de alcohol. Of probeer gewoon om minder te drinken. Wissel een glas alcohol af met een glas water of caloriearme frisdrank.

2-Neem van te voren een B-complexsupplement

Wanneer je te veel drinkt, worden de B-vitamines als het ware uit je lichaam gespoeld. B6 speelt een rol bij de productie van energie in je spieren en helpt om eiwitten te splitsen zodat ze gebruikt kunnen worden voor de spieropbouw. Ook je zenuwen, hersenen en bloedcellen hebben B6 nodig. Dit geldt ook voor vitamine B3, dat bovendien van belang is om snel en logische te kunnen denken. Een tekort merk je meestal doordat je je gewoon moe en lusteloos voelt.

3-Drink geen alcohol op een lege maag

Behalve snel dronken word je ook extra hongerig. Omdat alcohol je remmingen af kan laten nemen, ben je eerder geneigd naar ‘slecht’ voedsel te grijpen. Op een volle maag loop je minder risico.

4-Bestrijd je kater

Ben je toch iets te ver gegaan? Dan kun je dit opvangen door kudzu te nemen. Gemberwortel kan een gevoel van misselijkheid of een kater helpen voorkomen en verlichten. Ook guarana kan door een gunstig effect op je stemming en energiepeil helpen bij een kater. Artisjokextract, mariadistel en paardenbloem ondersteunen je lever, terwijl N-acetylcysteïne helpt bij het uitscheiden van gifstoffen, vooral die verband houden met een kater.

5-Support je lever

Een inmiddels klassiek onderzoek uit het tijdschrift American Journal of Gastroenterology heeft aangetoond dat mariadistel de lever ondersteunt door de groei van nieuwe cellen te bevorderen die de oude, door alcohol beschadigde cellen vervangen.

Alles, echt alles wat vanuit je darmen in je bloed wordt opgenomen, komt eerst in je lever terecht. Je kunt je dus voorstellen dat een overdadige hoeveelheid alcohol en vet of zoet eten, een enorme belasting zijn. Probeer in ieder geval de ‘day after’ kleine porties te eten en geef je lever extra steun met mariadistel. Werkt je lever beter, dan is je lichaam beter in staat om alle toxines en afvalstoffen te verwijderen en voel je je snel weer de oude.

6-Drink water, véééél water

Na een avondje doorzakken heeft water twee functies. Ten eerste gaat het de uitdroging tegen die ontstaat doordat alcohol zeer vochtafdrijvend is. Je droogt jezelf als het ware uit. Vooral je hersenen hebben hier heel snel nare gevolgen van wat zich meestal uit in hoofdpijn de volgende dag. Zo snel mogelijk het vocht op peil brengen, is dus van groot belangt. Daarnaast ondersteun je het reinigen en ontgiften van je lichaam door veel water te drinken. Daarmee spoel je je lichaam schoon en kunnen je nieren optimaal afvalstoffen uitscheiden. Je lever kan dan continue afbraakproducten kwijt en deze hopen zich niet op. Ook je darmen werken beter als je veel drinkt, omdat het transport van de massa in je spijsverteringskanaal bevorderd wordt. Mocht je door het vele bier diarree hebben gekregen. Dan helpt water ook met het aanvullen van dit vochtverlies.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 6 februari 2015. Bijgewerkt op 10 oktober 2016.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Gefeest? Zó voorkom je een (erge) kater"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares