Geloof dit niet! 8 mythes over slapen

mythes over slapen

We brengen een derde van ons leven slapend door. Althans, dat is de bedoeling. Je zou dus denken dat we op dit gebied heel wat expertise hebben. Helaas! Sommige van onze meest basale aannames blijken dit ook werkelijk te zijn. Algemeen aanvaarde stellingen als, de REM-slaap is het belangrijkst; als je midden in de nacht wakker wordt, slaap je niet goed of je moet niet met de TV aan slapen, blijken toch niet helemaal te kloppen. Een rondje langs een aantal experts leverde verrassende resultaten en maakte korte metten met veel gehoorde mythes over slapen. Dit is wat wij geleerd hebben.

  1. Je redt het wel op minder dan 7 uur slaap per nacht
  2. Midden in de nacht wakker worden betekent dat je slecht slaapt
  3. Je wordt slaperig als je je verveelt
  4. In slaap vallen met de TV aan is een no-go
  5. Succesvolle mensen hebben minder slaap nodig
  6. Slaap is vooral belangrijk voor je brein
  7. De REM-slaap is de belangrijkste slaapfase
  8. Alle slaap is hetzelfde

8 mythes over slapen

1 – Je redt het wel op minder dan 7 uur slaap per nacht

Een paar zeer zeldzame uitzonderingen daargelaten, moeten de meesten van ons de minimale aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht gewoon halen. De initiële gevolgen zijn misschien nauwelijks merkbaar, zoals een iets minder snelle reactietijd, iets sneller geïrriteerd of meer trek in junkfood. Op de langere termijn zijn deze gevolgen wel een stuk serieuzer. Een hogere bloeddruk, verhoogde kans op cardiovasculaire ziektes en diabetes liggen dan op de loer.

Advertentie



2 – Midden in de nacht wakker worden betekent dat je slecht slaapt

We gaan ’s nachts door verschillende slaapcycli en het is volkomen normaal om tussendoor even wakker te worden om je om te draaien. Als je je overdag relatief uitgerust voelt en voldoende energie hebt, dan is er totaal geen reden om je zorgen te maken.

3 – Je wordt slaperig als je je verveelt

Wanneer je je verveelt zal het al bestaande gebrek aan slaap tevoorschijn komen. Het is niet zo dat je dan opeens extra moe wordt.

4 – In slaap vallen met de TV aan is een no-go

Dit is echt een van de meest gehoorde mythes over slapen (gelukkig!). Persoonlijk val ik elke avond met de TV aan in slaap. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat de meeste TV’s tegenwoordig een avondklok hebben en uit zichzelf uitgaan en ook omdat de hoeveelheid blauw licht dat moderne TV’s uitstralen minimaal is.

5 – Succesvolle mensen hebben minder slaap nodig

Slaap is voor iedereen even belangrijk, genoeg slaap zorgt ervoor dat je je optimale prestaties kan halen en mentaal en fysiek gezond bent. Succesvolle mensen lijken minder slaap nodig te hebben maar dit idee is totaal niet gefundeerd. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het zelfs zo dat kinderen en adolescenten die meer slapen beter presteren op school.

6 – Slaap is vooral belangrijk voor je brein

Ons brein rust als we slapen, maar slaap is niet alleen belangrijk voor je brein maar ook voor je lichaam. Zo liet een recent onderzoek zien dat vetcellen uit de buik anders reageren op insuline na een periode van slaapgebrek. Slaap speelt dus ook een grote rol in je metabolisme. Aan de andere kant zijn er ook fases in je slaap waarin je brein heel actief is, net alsof je wakker bent.

7 – De REM-slaap is de belangrijkste slaapfase

De REM-slaap is het stadium waarin de grote spieren van je ledematen verlamd zijn. En dat is maar goed ook, anders zou je je bed uit kunnen springen om je (geweldadige) dromen uit te voeren. Mensen die aan deze stoornis – REM Sleep behavior Disorder of RBD – leiden, voeren hun dromen uit en kunnen zichzelf of anderen verwonden. In totaal neemt deze droomslaap (te herkennen aan snelle oogbewegingen achter gesloten oogleden) 20 tot 25% van je hele slaapduur in beslag, maar het is niet het belangrijkste deel. Onze diepste slaapfase of zeer diepe slaap wordt ook beschouwd als de herstellende slaapfase. Je bent ontspannen, moeilijk wakker te maken en je hartslag en ademhaling zijn regelmatig en langzaam. Dit is ook de fase waarin het meeste groeihormoon vrijkomt, waardoor je lichaam herstelt en jong blijft. Gedurende de hele dag komt het vrij in kleine hoeveelheden, maar in deze slaapfase is er een piek in de hoeveelheid.

8 – Alle slaap is hetzelfde

Bijvoorbeeld mensen met overgewicht die snurken, hebben zelf misschien niet eens door dat hun slaap erg slecht is. Ze denken dat ze genoeg slapen maar voelen zich wel moe gedurende dag en vragen zich dan af waarom. Hetzelfde geldt voor alcohol. Je komt misschien wel makkelijker in slaap maar je normale slaappatroon wordt verstoord en je krijgt waarschijnlijk niet genoeg diepe slaap waardoor je hoeveelheid slaap wel genoeg is, maar je de volgende dag nog steeds moe bent.

Geef als eerste een reactie on "Geloof dit niet! 8 mythes over slapen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.