Goed nieuws: zuivel zit boordevol vitamine B2

vitamine B2
Shares

Zuivel is verantwoordelijk voor bijna 50% van alle vitamine B2 die we dagelijks gemiddeld binnenkrijgen. Daarmee is het een belangrijke bron van een van de 8 vitamines die samen het B-complex vormen en onder meer noodzakelijk is voor een gezonde huid, voldoende energie en de aanmaak van rode bloedcellen. 

Vitamine B2 een wateroplosbare vitamine, die ook wel riboflavine genoemd wordt. Dit moet je erover weten:

Advertentie  • zit vooral in melk en melkproducten
  • belangrijk voor de energieproductie
  • nodig voor de werking van het antioxidant glutathion
  • goed voor huid, nagels en haren
  • nodig voor de vorming van rode bloedcellen

Een tekort aan vitamine B2 komt nauwelijks voor. Naast zuivel, zijn er ook andere dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vleeswaren en gevogelte. Deze leveren veel minder vitamine B2 (11%). Verder zit het ook in mindere mate in brood, graanproducten, groenten en aardappelen. Bij een tekort kunnen huidontstekingen ontstaan. De huid bij de ogen, neus en oren wordt rood en gaat schilferen. Ook kan het leiden tot vermoeidheidsklachten door een lager hemoglobinegehalte. Wanneer je veel sport of stress hebt is extra vitamine B2 aan te bevelen.

1,1-1,5 milligram per dag

Op dit moment heeft de Gezondheidsraad een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 milligram vastgesteld voor mannen en 1,1 milligram voor vrouwen. Er is geen maximum vastgesteld. Een overschot wordt uitgescheiden via de urine.

Wat je moet weten over vitamine B2

Zit vooral melk en melkproducten

Ons lichaam kan zelf geen vitamine B2 aanmaken, daarom moeten we het uit onze voeding halen. Het zit vooral in melk en producten die van melk gemaakt zijn, zoals kaas en boter. Daarnaast zit het in graanproducten, vlees, fruit en groenten, bijvoorbeeld asperges, broccoli en spinazie. Vitamine B2 kan niet tegen licht dus deze voedingsmiddelen moet je in het donker bewaren.

Voor de productie van energie

Vitamine B2 speelt een belangrijke rol als flavo-co-enzym voor het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten die we via onze voeding binnen krijgen. Riboflavine gaat een verbinding aan met fosforzuur om het co-enzym flavine-adenine-dinucleotide (FAD) te vormen.
FAD is nodig voor de elektronenoverdracht in de mitochondriën van onze cellen zodat energie opgeslagen kan worden in de vorm van adenosine-tri-fosfaat (ATP). ATP levert de energie die nodig is voor enzymatische en cellulaire processen.

Voor de werking van antioxidant glutathion

Glutathion is een belangrijke antioxidant die we nodig hebben om ons te beschermen tegen vrije radicalen. Glutathion kan alleen functioneren met behulp van het enzym glutathion-reductase en het co-enzym FAD. Vitamine B2 is nodig om co-enzym FAD te vormen. Wanneer er niet voldoende vitamine B2 aanwezig is, kan dit co-enzym niet gevormd worden waardoor glutathion zijn beschermende werking niet kan doen.

Goed voor de huid, nagels en haren

Vitamine B2 speelt en rol bij de aanmaak van collageen. Collageen geeft onze huid stevigheid en elasticiteit. Daarnaast is het goed voor onze nagels en haren. Bij een tekort aan vitamine B2 vermindert de sterkte van ons haar en nagels. Vitamine B2 draagt bij aan een gezonde huid, sterke nagels en haren.

Voor de vorming van rode bloedcellen

Vitamine B2 heeft een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide van en naar de longen en andere weefsels in ons lichaam. Voldoende vitamine B2 zorgt ervoor dat er genoeg rode bloedcellen aangemaakt kunnen worden.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Goed nieuws: zuivel zit boordevol vitamine B2"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares