Hoge bloeddruk? Acht oorzaken en een veelvoud aan oplossingen!

bloeddruk

Het is een van de meestvoorkomende aandoeningen, maar tegelijkertijd kun je er tientallen jaren probleemloos en ongemerkt mee rondlopen: hoge bloeddruk. Naar schatting lijdt een derde van de Nederlanders er aan. En dat dit wel degelijk een probleem is blijkt uit het feit dat het risico op een hartaanval of beroerte door een hoge bloeddruk – of hypertensie – aanmerkelijk vergroot wordt. Maar liefst 1/4 van alle hartaanvallen en 1/3 van de beroertes worden erdoor veroorzaakt.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je geleidelijk of plotsklaps een te hoge bloeddruk kunt hebben. Speelt een van deze factoren bij jou ook, pak het aan!

Advertentie



  1. Overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Houd je gewicht onder controle door regelmatig en gezond te eten.
  2. Roken is een belangrijke boosdoener, omdat het de bloedvaten vernauwt waardoor de bloeddruk toeneemt.
  3. Zout minderen kan de bloeddruk doen dalen.
  4. Stress heeft door het vrijkomen van hormonen een nadelig effect.
  5. Erfelijkheid is soms de oorzaak en dan lijden meerdere personen uit een familie er aan.
  6. Orgaanaandoeningen zijn in 5% van de gevallen de oorzaak, bijvoorbeeld een nierziekte.
  7. Verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot plaquevorming in je vaten en tot atherosclerose (aderverkalking),
  8. Diabetes verslechtert de conditie van de vaten.

Stel niks uit en begin vandaag met de aanpak van een hoge bloeddruk door:

  • Stoppen met roken.
  • Meer bewegen. Wanneer je een zittend leven leidt kan een kleine verandering al een heleboel verschil uit maken. Begin bijvoorbeeld met ’s ochtends en ’s avonds een extra wandeling van een kwartier te maken. Het is beter om het bewegen geleidelijk op te bouwen dan om ineens keihard te gaan trainen.
  • Afvallen tot je BMI onder de 25 is gedaald.
  • Minder koffie en andere cafeïnehoudende dranken drinken.
  • Gezond eten: het DASH dieet. Deze Engelse afkorting houdt zoveel in als een voedingskundige aanpak om hoge bloeddruk te stoppen. Het bevat veel vezels, weinig vet, vis, kip, bonen, zaden en noten. De hoeveelheden kun je afstemmen op je geslacht, leeftijd en activiteitsniveau.
  • Minder alcohol drinken.
  • Natuurlijke remedies: binnen de aanpassing van de levensstijl past ook het gebruik van voedingsstoffen of supplementen. Co-enzym Q10 ondersteunt het hart. Knoflook verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop omdat het de aders verwijdt en de elasticiteit van de wanden verbetert. Pycnogenol ondersteunt de conditie van de vaten. Vitamine E is een krachtige antioxidant en helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte. Het kan organen en spieren, ook het hart, optimaal van zuurstof voorzien en zo gezond houden. Lecithine controleert vet en cholesterol zodat er geen ophopingen gevormd kunnen worden in de slagader. Groene thee helpt de bloeddruk te verlagen en is bovendien een zeer goede antioxidant.
  • Mineralen zijn net zo belangrijk voor het lichaam als vitamines. Ze zijn noodzakelijk voor de botopbouw, voor het behoud van gezonde cellen en weefsels en voor het zenuwstelsel. Een mineralentekort kan gemakkelijk ontstaan, omdat het lichaam geen mineralen opslaat. Meer kaliuminname en minder natriuminname. Belangrijk bij een hoge bloeddruk is kalium. Kalium trekt vocht door de celwand heen en natrium trekt het naar buiten. Kalium normaliseert het hartritme en een tekort kan hartritmestoornissen geven. Het werkt samen met natrium om de waterbalans in het lichaam te reguleren. Magnesium helpt in de meeste gevallen om de bloeddruk te verlagen.
  • Vitamine D tekort kan de kans op hoge bloeddruk sterk verhogen. Omega-3 helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte.
  • Er zijn nog tal van andere manieren om je bloeddruk omlaag te krijgen. Het verminderen van geestelijke spanning bijvoorbeeld is een belangrijke. Onderzoek in de VS heeft aangetoond dat degenen die deelnamen aan een ‘body & mind’-therapie als yoga of meditatie een duidelijk aantoonbaar lagere bloeddruk hadden. Andere onderzoekers vonden dat eens goed lachen de bloedvaten helpt om goed te functioneren.

Wanneer je dit onder controle hebt, zal je bloeddruk daar zeker van profiteren en zul je je gezonder en fitter voelen.

Wat is bloeddruk?

Je bloeddruk wordt gemeten aan de hand van twee waarden: de systolische druk (wanneer je hart samentrekt en bloed door je lichaam pompt) en de diastolische druk (wanneer je hart ontspant tussen twee slagen in). Een normale bloeddruk is 120 voor de systolische druk en 80 voor de diastolische: 120/80. Men spreekt van een hoge bloeddruk wanneer de waarden respectievelijk boven de 140 en 90 uitkomen. Bij oudere mensen ligt de waarde van de bovendruk boven de 160. De hoogte van de bloeddruk schommelt gedurende het etmaal bij iedereen, gezond of niet-gezond, enorm. Dit dag- en nachtritme wordt mede geregeld door de bijnieren via de afgifte van het bijnierschorshormoon cortisol. Dit is in feite een stresshormoon. ’s Nachts is de afgifte laag, waardoor ook de bloeddruk relatief laag is. Ook lichamelijke inspanning beïnvloedt je bloeddruk. Zwaar lichamelijk werk of intensief sporten verhoogt de bloeddruk. Als je gewend bent aan dergelijke activiteiten is dat helemaal niet slecht en alle organen zullen ook een verhoogde vraag naar zuurstofrijk bloed hebben. Wanneer je echter in rust een verhoogde bloeddruk heeft is dit verontrustender. Alle bloedvaten blijven dan onder een constant verhoogde druk staan wat op den duur leidt tot het ontstaan van afwijkingen aan de structuur van de vaten waardoor deze stug worden en zo ervoor zorgen dat de bloeddruk verhoogd blijft. We spreken alleen dan van hypertensie, wanneer de bloeddruk in rust verhoogd is. Het beste is het om deze te meten wanneer u geestelijk en lichamelijk ontspannen bent. Maar hier hebben we dus gelijk een probleem te pakken: wanneer wordt je bloeddruk eigenlijk gemeten? Bijna nooit, tenzij je zwanger bent, in het ziekenhuis wordt opgenomen of gekeurd wordt. Er zouden veel problemen voorkomen kunnen worden wanneer bij iedereen standaard bij elk bezoek aan de (huis)arts de bloeddruk even gemeten werd. Dit geeft na verloop van jaren bovendien een mooi historisch beeld en kan er ook sneller gesignaleerd worden of er iets misgaat.

Geef als eerste een reactie on "Hoge bloeddruk? Acht oorzaken en een veelvoud aan oplossingen!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.