Honderd worden? Dit hebben gezonde diëten wereldwijd gemeen… en het is niet wat je denkt!

honderd worden
Shares

Wereldberoemd is het het Japanse eiland Okinawa. Niet vanwege een bijzondere natuur of cultuurhistorie, maar omdat de mensen daar zo oud worden. Je vindt hier de grootste enclave van honderdplussers. Hoe dit kan? De overheersende mening is wel dat het vooral hun voeding is die ervoor zorgt dat ze zo lang leven. Het zogenaamde Okinawa dieet is niet het enige waarvan aangetoond is dat je helpt honderd worden. Dit is de top 5:

  1. Het mediterrane dieet
  2. Nieuw: Noordse dieet
  3. Traditioneel: het Okinawadieet
  4. Aziatisch eten
  5. De Franse paradox

Stuk voor stuk hebben deze diëten hun eigen specifieke eigenaardigheden (rendiervlees of speciale groene thee bijvoorbeeld) en het is goed je te bedenken dat er zoveel verschillen in lifestyle zijn, dat er echt niet één manier is op weg naar gezondheid of gewichtsverlies.

Advertentie



Het enige dat al deze gezonde diëten gemeen hebben, is dat ze absoluut niet lijken op wat wij met een westers, Amerikaans geöriënteerd voedingspatroon eten.

1 – Het mediterrane dieet

Fruit, groente, volkoren producten, noten en olijfolie zijn de hoofdrolspelers op tafel in de landen rond de Middellandse Zee. De nadruk ligt op lokale seizoensproducten en voor het bereiden en eten neemt men de tijd. Vis, gevogelte en rode wijn ontbreken meestal ook niet, maar rood vlees, zout en suiker worden slechts in mate gebruikt. De voordelen van dit ‘olijfolie-leven’ zijn: gewichtsverlies, verlaagd risico op hart- en vaatziekten en zelfs diabetes tegengaan.

2 – Noordse dieet

Dit is geen eeuwenoud dieet dat door de bevolking zelf is overgeleverd, maar het werd bedacht door wetenschappers op basis van het gemiddelde Deense voedingspatroon maar dan met 35% minder vet. Volkoren producten zoals rogge en haver vormen een belangrijk bestanddeel, aangevuld met lokale vruchten en bessen, zoals rozenbottel, vossenbes en bosbessen; donkere groene groenten (spruitjes, broccoli) en wortels (pastinaken, bietjes), raapzaadolie, plantenmargarine, vetarme zuivel en vlees zoals wij dat ook kennen, maar ook rendier. En natuurlijk veel visolie uit (vette) vis: haring, makreel en zalm. De laatste jaren spreken onderzoeken over dit dieet elkaar wel tegen, maar voorstanders wijzen op de gunstige effecten op het risico van diabetes type 2, minder snel honger na een maaltijd en de dempende invloed op het ontstaan van ontstekingen. Ook goed voor het milieu, doordat er veel lokale producten gegeten worden en minder vlees.

3 – Traditioneel: het Okinawadieet

Zoete aardappels, rijst, groene bladgroenten, groen en gele groente en fruit, zoals meloen, voeding op basis van soja (bijvoorbeeld tofu) en sojasaus vormen de hoofdbestanddelen van dit dieet dat ook nog eens laagcalorisch is.  Bescheiden hoeveelheden mager vlees, fruit, hun eigen groene thee en vis, schaal- en schelpdieren vullen dit aan. Oorspronkelijk ontstond dit zo uit armoede en gebrek, maar later ging het door voor het ideaal zoals Confucius dat ooit vond: zo veel eten tot je voor 80% vol zit. Sommige wetenschappers geloven erin dat deze langdurige restrictie van calorieën een belangrijke rol speelt in de hoge levensverwachting.

Op Okinawa drinken ze een speciale groene thee met jasmijn en kurkuma, shan-pien, dat zoiets betekent als 'thee met een vleugje parfum'.

Tegenwoordig eten de jongere generaties ook op Okinawa veel meer andere dingen en obesitas, metabool syndroom en cardiovasculaire ziektes zijn dan ook op het eiland an een opmars begonnen.

4 – Aziatisch eten

In heel Azië vormt rijst het belangrijkste bestanddeel van het dieet, maar verder zijn er nogal wat lokale verschillen. Groente en vers fruit, zaden en noten, noedels en volkoren producten worden overal gegeten. Vis en schaaldieren bijna iedere dag en eieren en kip 1x per week. Rood vlees komt nauwelijks op tafel en ook geraffineerde suiker is een uitzondering. Obesitas, cadiovasculaire ziektes en stofwisselingsziektes (diabetes) komen veel minder voor dan in het westen, maar ook hier zie je dat met een stijgende welvaart ook deze ziektes gaan toenemen.

5 – De Franse paradox

Voor iedereen is dit laatste voedingspatroon het makkelijkste over te nemen. Concentreer je hierbij niet op wát de Fransen eten, maar op hoe.

Vol vette kaas en yoghurt, brood, boter en chocola zijn kenmerkend voor deze rijke voeding. Opmerkelijk, want onder de Fransen komt obesitas opvallend weinig voor en ook is de levensverwachting behoorlijk hoog. Waarschijnlijk speelt levensstijl hier een grotere rol dan wat ze eten. Zo zijn de porties altijd klein, wordt er niet gesnackt tussendoor, lopen de Fransen overal heen en eten ze heel erg langzaam. Tevens wordt er ook wel beweerd dat een matige rode wijn consumptie en het positieve effect van schimmelkazen bijdragen aan een goede gezondheid.

Shares

2 Reacties op "Honderd worden? Dit hebben gezonde diëten wereldwijd gemeen… en het is niet wat je denkt!"

  1. Ik denk inderdaad dat het eetpatroon van mensen veel invloed heeft op de gezondheid.

  2. Zou “matigheid” niet helpen?
    Als je begint met “big” dit en “big” dat, denk ik dat het einde in zicht is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares