Intensief sporten, soepel bewegen? Glucosamine beschermt je kraakbeen

glucosamine

Bij artrose en gewrichtsstijfheid wordt meestal gedacht aan ouderen, maar dat is niet terecht. Ook intensief sporten en activiteiten die je gewrichten, bijvoorbeeld je knieën, extra belasten kunnen kraakbeenslijtage veroorzaken. Glucosamine is een lichaamseigen eiwit, dat hierbij verlichting kan geven. Het zorgt voor:

  1. Vorming van kraakbeen.
  2. Vorming van gewrichtsvloeistof.
  3. Bouwstof voor collageen en stevigheid van de huid.

Hoe werkt het?

Door een verstoring in de aanmaak van proteoglycanen ontstaan gewrichtsaandoeningen zoals artrose. Dit komt doordat er minder water wordt aangetrokken waardoor het gewrichtskraakbeen dunner en minder veerkrachtig wordt. Hierdoor ontstaat er een vervelende stijfheid en pijn in je gewrichten. Met voldoende glucosamine kan de pijn afnemen en het kan verdere slijtage vertragen. Het is een lichaamseigen stof die gemaakt wordt uit een verbinding tussen glucose en het aminozuur glutamine en voorkomt in kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvocht. Wanneer we ouder worden neemt de aanmaak van glucosamine af waardoor de kans op het ontstaan van gewrichtsaandoeningen, zoals artrose toeneemt. Glucosamine kan de hierbij horende klachten verminderen en het kraakbeen enigszins herstellen.

Advertentie



Hiervoor heb je glucosamine nodig:

1 – Kraakbeenaanmaak

We hebben glucosamine nodig voor de vorming van proteoglycanen die een belangrijk onderdeel zijn van ons gewrichtskraakbeen. Samen met water, collageen en chondrocyten vormen ze een netwerkmatrix dat als een soort gel op de botuiteinden in de gewrichten zit. De proteoglycanen zorgen ervoor dat er water in het kraakbeen wordt aangetrokken dat zorgt voor de stevigheid en schokdemping. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen.

2 – Gewrichtsvloeistof

Glucosamine is een bouwstof van hyaluronzuur. Deze stof is een belangrijk bestanddeel van de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof). Het is verantwoordelijk voor de stroperigheid en smeerbaarheid. Doordat het water vasthoudt, voorkomt het dat de vloeistof wegstroomt naar de bloedbaan. Met voldoende glucosamine wordt de hoeveelheid gewrichtsvloeistof in stand gehouden.

3 – Collageen & huid

Glucosamine is een bouwstof van collageen, dat onder meer belangrijk is voor stevigheid van onze huid. Daarnaast kan het de collageen en elastine producerende cellen stimuleren om extra hyaluronzuur aan te maken zodat de huid beter in staat is vocht vast te houden. Met extra glucosamine kan de huid de elasticiteit en stevigheid terugkrijgen of behouden en worden rimpels tegengegaan.

1500 mg per dag

Wanneer de eigen productie niet voldoende is, kunnen we glucosamine opnemen uit onze voeding maar er zijn maar weinig bronnen die rijk zijn aan glucosamine. De makkelijkste manier om voldoende glucosamine binnen te krijgen is via suppletie. Er wordt een dagelijkse inname van 1500 mg aanbevolen, zowel preventief als ondersteunend. Wanneer je kiest voor een supplement zie je vaak dat hierin glucosamine wordt gecombineerd met chondroïtine. Ook deze stof verbetert de conditie van onze gewrichten.

Let op! Wanneer je besluit om glucosamine te gaan slikken, moet je wel even geduld hebben want het duurt drie tot zes weken voor je effect zult merken. Vervolgens kun je het veilig gedurende langere tijd nemen.

Advertentie

HET AMISET SPORTPAKKET
Groei je niet, sport je niet en ben je weinig ziek? Dan krijg je waarschijnlijk voldoende proteïne binnen uit je basisvoeding. Is je lichaam in ontwikkeling? Sport je een paar keer in de week? Ben je vaak onnodig vermoeid? Herstel je moeizaam? Ook te vaak grieperig? Dan zou je lichaam waarschijnlijk beter functioneren met een hogere inname van proteïnen. Proteïne is een lange ketting van bouwblokken die aminozuren heten. Deze aminozuren worden vervolgens in jouw lichaam verbruikt in o.m. hormonen en enzymen en ze helpen vooral bij het onderhoud en de vernieuwing van spierweefsel. Hard Body bevat precies de juiste hoeveelheid van de allerbeste weiproteïne met extra glutamine. Magnesium is goed voor het concentratievermogen, het geheugen en voor de leerprestatie. Groene thee geeft je extra energie om langer door te gaan met sporten. 

1 Comment on "Intensief sporten, soepel bewegen? Glucosamine beschermt je kraakbeen"

  1. Mooie bijkomstigheid dat glucosamine ook de huid verstevigd en versoepeld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.