Is het griep of ‘maar’ verkoudheid? Zo zie je het verschil

Shares

“Ik heb griep,” hoor je vooral in de natte, winderige herfst nogal eens. Toch zal het in de meeste gevallen niet echt om een  besmetting met het influenzavirus, maar om een verkoudheid gaan. Hoe kun je onderscheid maken tussen deze twee?

Hoesten, proesten en nieuwsberichten over de griepprik (die blijkbaar door steeds minder mensen wordt gehaald) duiden er voor mij op dat het griep- (en verkoudheids)seizoen weer is begonnen. Maar zijn die pijntjes en zere keel nu een teken van griep of verkoudheid?

Advertentie



Regel 1: verkoudheid manifesteert zich meestal vanaf je nek omhoog en als je griep hebt, merk je dat aan symptomen in je hele lichaam.

Tabelverkouden

Zo nu weet je het verschil. En wat kun je doen om niks op te lopen?

Dit kun je doen:

  • Hygiëne – Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een mondkapje dragen en regelmatig je handen wassen het risico op besmetting vermindert met een schokkende 75%!
  • Zorg voor je darmen – Het klinkt misschien gek, maar wanneer je darmen in een goede conditie zijn, is ook je afweer beter. Iedere dag yoghurt bij je ontbijt is prima. Yoghurt bevat van nature levende bacteriën die je darmen ondersteunen. Gruwel je van het dit idee? Neem dan een probioticasupplement met lactobacillus.
  • Gorgelen – helpt ook. Daar houd je je keelholte mee schoon en voorkom je dat de besmetting zich uitbreidt.
  • Ga niet te snel weer werken – Dit is geen advies voor je eigen gezondheid, maar voor die van je collega’s. Al voordat je ziek wordt, ben je besmettelijk maar ja dat weet je dan niet. Voel je je aan de beterende hand? Blijf toch thuis, want ook dan kun je je omgeving nog besmetten.
  • Drink groene thee – de anti-oxidanten in groene thee, de catechinen, kunnen helpen om je te beschermen.
  • Veel vitamine C – of dit nu via fruit en groente is, of met een aanvullend supplement. Vitamine C kan het hele jaar door, maar wordt nog steeds aangeraden als de R in de maand is.
  • Zink – Zuig- of kauwtabletten met zink helpen bij de allereerste keelpijn om de uitbreiding tegen te gaan. Zink bezet als het ware alle plekken waarop een cel binnengedrongen kan worden, zodat er geen manier is om te vermenigvuldigen. Je moet er wel snel bij zijn (dus altijd een paar tabletten op voorraad hebben om direct te beginnen als je het voelt opkomen).

Shares

1 Comment on "Is het griep of ‘maar’ verkoudheid? Zo zie je het verschil"

  1. Middel tegen hoesten | 21 juli 2016 at 4:18 PM | Beantwoorden

    Erg nuttig artikel, veel mensen verwarren een verkoudheid inderdaad met de griep. Zelf denk ik ook weleens een beginnende griep te hebben, terwijl het “slechts” een verkoudheid is die met een paar dagen weer over is. Het enige waar ik vaak met moeite doorheen kom is de periode met droge hoest, die vaak nog wel een week nadat de verkoudheid gestopt is aanhoudt. Gelukkig bestaan er genoeg middelen tegen hoesten, maar wanneer ik er een tijdje een gebruik lijk ik er wel immuum voor te zijn geworden. Best lastig!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares