Vitamine B3 veilig en goedkoop alternatief voor oogdruppels bij glaucoom?

Vermoedelijk blijven oogcellen door toedienen van vitamine B3 langer gezond

Muizen die water met vitamine B3 kregen, hadden langer gezonde ogen, bleek uit een Amerikaans onderzoek. Dit zou weleens een goedkope en makkelijke oplossing kunnen zijn tegen onder meer glaucoom, een oogziekte die leidt tot een beperking of zelfs uitval van het gezichtsveld.

De behandeling van glaucoom is in eerste instantie gericht op het verlagen van de oogdruk met oogdruppels, levenslang. Therapietrouw is hierbij een probleem omdat je niet echt iets merkt van het effect van deze druppels, sommige gebruikers vergeetachtig zijn of door een andere handicap niet goed kunnen druppelen.

AdvertentieWat is glaucoom?

Het is een ziekte van de oogzenuw, die tot beperking of uitval van het gezichtsveld kan leiden. Geleidelijk gaan de zenuwvezels van de oogzenuw verloren. Een slechte doorbloeding van de oogzenuw is waarschijnlijk de oorzaak en een verhoogde oogdruk is een risicofactor.

Wat doet vitamine B3?

In dit onderzoek kregen muizen water met vitamine B3 en ontdekte men dat dit hun ogen langer gezond hield. Een veilig en goedkoop alternatief voor ouderen die oogdruppels gebruiken. De onderzoekers van The Jackson Laboratory in Bar Harbor (VS), gebruikten voor hun research muizen die erfelijk belast waren voor glaucoom. Hun ogen bleven opmerkelijk langer goed en het gaf een opmerkelijk bescherming tegen het ontstaan van glaucoom vergeleken met muizen die gewoon water kregen. Dit verklaart de leider van het onderzoek, Dr. Pete Williams, als volgt: “Het vermoeden is dat oogcellen door toedienen van vitamine B3 langer gezond blijven en nog steeds goed functioneren bij het ouder worden en dat deze daardoor beter bestand zijn tegen schadelijke invloeden wanneer de oogdruk hoger wordt.”

Deskundigen menen dat vitamine B3 een goedkoop en veilig middel is om glaucoom bij ouderen tegen te gaan.

Wereldwijd lijden ongeveer 80 miljoen mensen aan glaucoom, waarvan velen voor altijd oogdruppels moeten gebruiken. Dit kan tot irritatie leiden en is niet geschikt voor iedereen. Lasertherapie is een andere oplossing, maar dat is pijnlijk. Tot slot zou een operatie ook kunnen, maar dat is natuurlijk veel ingrijpender. Vitamine B3 lijkt daarom een prima alternatief om het ontstaan van glaucoom te bestrijden.

Geef als eerste een reactie on "Vitamine B3 veilig en goedkoop alternatief voor oogdruppels bij glaucoom?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.