Je vergeet nooit meer iets met deze breinboosters

breinboosters
Shares

Ben jij ook zo jaloers op die mensen met een ijzeren geheugen? En die ondanks hun leeftijd nog zo scherp als wat zijn? Je hersenen gebruiken wel 20 tot 30% van je dagelijkse energie en er zijn voedingsstoffen die je nog eens extra kunnen helpen. Zelfs jij vergeet nooit meer iets met deze breinboosters.

 1. IJzer
 2. Choline
 3. Foliumzuur
 4. Water
 5. Glucose
 6. Antioxidanten
 7. Omega-3
 8. Mediterraan dieet
 9. B-vitamines
Wist je dat?
Choline van vitaal belang is voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind. Dus zwangerschap - of borstvoeding geven - kan ervoor zorgen dat de cholinereserves van de moeder uitgeput raken. Wetenschappers menen dat dit wellicht de reden is voor het effect op de hersenen tijdens deze periode, de zogenaamde zwangerschapsdementie. 

We leggen ons er massaal bij neer dat geheugenverlies onvermijdelijk is als we ouder worden, maar voor velen van ons is het eerder een kwestie van onvoldoende voedingsstoffen, met name sommige vitamines en mineralen, dan leeftijd. Neurotransmitters zijn essentieel in de werking van onze hersenen en dus ook voor ons geheugen. Om deze aan te maken heeft ons brein de juiste stoffen nodig die we in principe binnenkrijgen via de voeding. Krijg je deze niet of veel te weinig, dan kan dat leiden tot geheugenverlies. Dit betekent dat het heel goed mogelijk is om je geheugen te verbeteren. Gewoon door de juiste dingen te eten.

Advertentie1 – IJzer

Cruciaal voor de productie van dopamine en noradrenaline en noodzakelijk voor zuurstoftransport in het lichaam (en dus ook naar de hersenen). Een onderzoek toonde aan dat vrouwen met ijzertekort (‘bloedarmoede’) na 16 weken suppletie mentaal 7x beter presteerden en vragen sneller en beter beantwoordden. Rood vlees, pompoenpitten en gedroogde abrikozen helpen je van je ijzertekort af.

2 – Choline

Voor de aanmaak van neurotransmitters is choline een essentiële voedingsstof. Je geheugen blijkt er aanmerkelijke op vooruit te gaan als je choline aan je voeding – eieren, noten, zaken en sojabonen – toevoegt.

3 – Foliumzuur

Deze vitamine vind je in veel groente en fruit (broccoli, asperges, aardbeien), maar ook in volkorengraanproducten. Een belangrijke symptoom van een tekort is geheugenverlies.

4 – Water

Om voedingsstoffen naar je hersenen te transporteren, is vocht nodig. Dus zelfs als je alle goede dingen eet, maar onvoldoende drinkt, kan het zijn dat de voedingsstoffen je hersenen niet bereiken. Uitdroging heeft effect op al je cognitieve functies.

5 – Glucose

Je hersenen hebben veel glucose nodig om goed te functioneren, zo’n 20% van wat je totaal verbruikt. Voldoende koolhydraten verbeteren je concentratie, geheugen en leervermogen. In tegenstelling tot je spieren, kunnen je hersenen geen glucose opslaan wat inhoudt dat je een constante toevoer nodig hebt om optimaal te functioneren. Regelmatig eten kan echt het verschil maken voor de werking van je geheugen.

6 – Omega-3

Onderzoek, hoewel nog wat controversieel, heeft aangetoond dat er een link is tussen het eten van meer vis – en dus langeketen omega-3 vetzuren – en een verminderd risico op dementie.

7 – Antioxidanten

De meeste antioxidanten halen we uit onze voeding, maar ons lichaam kan ze ook zelf aanmaken. Ons brein echter zeer beperkt en is daarom afhankelijk van wat je eet om genoeg antioxidanten binnen te krijgen of de schade door vrije radicalen tegen te gaan. Er zijn aanwijzingen dat Alzheimer het gevolg kan zijn van hersenceldood, veroorzaakt door deze schade. Eet dus vooral veel groente en fruit met hoge concentraties om te voorkomen dat je brein extra kwetsbaar wordt.

Houdt curry je slim?
Een hoge consumptie van curcumine, dat veel gebruikt wordt in Indiase curry's, lijkt te beschermen tegen dementie, gezien het feit dat Alzheimer in India weinig voorkomt. Curcumine is de actieve stof in kurkuma en een sterke antioxidant.

8 – Mediterraan dieet

Aan dit ‘dieet’ worden tal van goede dingen toegedicht, zo ook een bijna 40% lagere kans op Alzheimer. Wat het inhoudt? Meer noten, vis, tomaten, kip- en gevogelte, kruisbloemige groente (bloemkool, spruitjes), fruit en donkergroene bladgroente en minder volvette zuivel, rood vlees, orgaanvlees en boter.

9 – B-vitamines

Foliumzuur, B6 en B12 zorgen ervoor dat het aminozuur homocysteïne dat van nature voorkomt in ons bloed, wordt afgebroken. Te veel hiervan vergroot het risico op Alzheimer en dementie (en hartziektes of een beroerte). Groente, melk en volkoren producten zijn goede bronnen van vitamine B.

Breinvreters

Wees matig met de volgende voedingsmiddelen. Ze zijn slecht voor je hersenen.

 • Alcohol zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol vermindert je vermogen om helder te denken en overmatig gebruik veroorzaakt zelfs hersenschade.
 • Verzadigde- en transvetten zijn slechte vetten waarvan lijkt dat ze geestelijk verval versnellen en het risico op dementie vergroten.
 • Vis met een hoge concentratie kwik dat via de moeder in de baarmoeder wordt overgedragen, kan de hersenontwikkeling van de baby beïnvloeden. Vis waarvan het kwikgehalte vaak verhoogd is zijn: haai, zwaardvis en keizerbaars.
 • Drankjes en snacks met suiker heben direct effect op het geheugen. Zo bleek dat kinderen die bij hun ontbijt suikerrijke drankjes kregen in een geheugentest slechts het niveau van een 70-jarige halen.
 • Dieethypes die snel resultaat beloven zoals eiwitrijke, koolhydraatarme voeding, bleken bij ratten ertoe te leiden dat hun hersenen krompen, met het risico op het ontwikkelen van Alzheimer’s.

Wat je eet, kan werkelijk een groot verschil maken voor je hersenen. Eet de juiste dingen en houd je brein goed geolied met gezonde vetten, goed beschermd met antioxidanten en goed bevoorraad met de voedingsstoffen dat het nodig heeft om altijd scherp te zijn. 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Je vergeet nooit meer iets met deze breinboosters"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares