Knoflook – Allium sativum

Shares

Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Tot deze familie behoren ook de ui, prei en bieslook. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Mediterrane keuken. Een groot nadeel van knoflook is de geur. Het stinkt, maar dat is geen reden om het niet te eten, want het is ontzettend gezond en heeft geneeskrachtige eigenschappen. 

Dit zijn de voordelen van knoflook:

  1. verlaagt de bloeddruk
  2. goed voor het cholesterolgehalte
  3. voor een sterk immuunsysteem
  4. een natuurlijk antibioticum
  5. bezit een aantal sterke antioxidanten
  6. beschermt tegen muggen
  7. verkleint de kans op het ontstaan van kankercellen

3500 jaar geleden werd knoflook al gebruikt door de piramidebouwers in Egypte, omdat het zou helpen tegen allerlei kwalen. Het is onder andere goed voor het algehele immuunsysteem en voor hart en bloedvaten. Knoflook is een rijke bron van het aminozuur tryptofaan en bevat vitamine B1, B6 en C en mineralen als seleen, fosfor, koper en calcium. Daarnaast bevat het de stoffen alliine, allicine, S-allyl-cysteïne , en diallyl-disulfide. Vooral deze stoffen maken knoflook zo gezond. Knoflook kun je vers gebruiken, maar het is ook verkrijgbaar in poedervorm en als voedingssupplement (ook geurloos). Voor de geneeskrachtige werking van knoflook verdient de verse teen de voorkeur omdat deze ook stoffen bevat die de opname van de werkzame stoffen bevordert. Eet je het liever niet vanwege de geur? Groene kruiden, zoals peterselie, oregano, tijm en groene thee en ook citroen helpen tegen de vervelende walmen.

Advertentie



De voordelen op een rijtje:

1-Verlaagt de bloeddruk

Eet je veel knoflook, dan is dit goed voor je bloeddruk. De zwavelverbindingen die in knoflook zitten worden in ons lichaam omgezet in di-waterstof-sulfide (H2S). Deze stof laat de vaatwanden ontspannen waardoor de bloedvaten verwijden. Hierdoor daalt de bloeddruk. Verder werkt knoflook bloedverdunnend en voorkomt het stolling van het bloed, zodat er minder snel bloedpropjes kunnen ontstaan.

2- Goed voor het cholesterolgehalte

Knoflook is goed voor het cholesterolgehalte. De werkzame stoffen zorgen voor een afname van het slechte LDL-cholesterol en bevorderen een toename van het goede HDL-cholesterol. Met knoflook verkleint de kans op aderverkalking (atherosclerose), omdat het ophoping van plaques (vetten) in de vaatwanden voorkomt.

3-Sterk immuunsysteem

Knoflook is goed voor het immuunsysteem. Het bevordert de werking van onze afweercellen (macrofagen, lymfocyten en de natuurlijke killer (NK-)cellen). Door een goede werking van deze afweercellen zijn we beschermd tegen bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken. Daarnaast vermindert knoflook de vorming van ontstekingsbevorderende prostaglandinen.

4-Natuurlijk antibioticum

Knoflook kan gezien worden als een natuurlijk antibioticum. De allicine heeft een sterke antimicrobiële werking. Dit houdt in dat het in staat is ziekteverwekkers te bestrijden. Één mg allicine komt qua werking overeen met 15 IU (microgram) penicilline. Knoflook doodt bacteriën, schimmels (Candida albicans), parasieten en virussen. Heb je last van wratten? Probeer eens om er elke dag knoflooksap op te doen.

5-Sterke antioxidant

De werkzame stoffen hebben een sterke antioxiderende werking waardoor ze beschermen tegen cel schade door vrije radicalen. Ook stimuleert knoflook de aanmaak van de antioxidant glutathion dat zorgt voor de afbraak en verwijdering van giftige stoffen in de lever.

6-Beschermt tegen muggen

In knoflook zitten stoffen die bestaan uit zwavelverbindingen. Deze worden in ons lichaam verteerd, behalve allymthylsulfide. Deze stof komt in ons bloed terecht waar het via de longen en de huid uitgescheiden wordt. Dit veroorzaakt de niet zo populaire geur van knoflook. Wij vinden de geur niet prettig, maar muggen ook niet. Vandaar dat het eten van knoflook kan beschermen tegen muggen.

7-Verkleint de kans op kanker

Knoflook is in staat vroegtijdig kankercellen uit te schakelen. Normaal gesproken gaan lichaamscellen op een gegeven moment dood. Kankercellen doorbreken dit proces door verder te leven en te groeien. Zo ontstaat een tumor. De stof diallyldisulfide ondersteunt het mechanisme dat ervoor zorgt dat wanneer een lichaamscel lijkt te veranderen in een kankercel, deze zichzelf vernietigt door dood te gaan (apoptose) of door zichzelf op te eten (autofagie).

Advertentie

HET AMISET BREINPAKKET
Wanneer je lange dagen maakt en continu een beroep doet op je hersenen, komt het erop aan dat je zorgt voor de goede voedingsstoffen. Er zijn drie voedingsgroepen die een groot verschil maken: 1) omega 3-vetzuren uit visolie 2) adaptogenen bij stress als ginseng en 3) magnesium dat zorgt voor rust en herstel van je hoofd. Als je de juiste voeding hiervoor kiest, suiker en witbrood van het menu schrapt, granen en magnesiumrijke voeding toevoegt, dan word je – qua chemische samenstelling – een heel ander mens.breinpakket

 

Shares

1 Comment on "Knoflook – Allium sativum"

  1. Marieke van Heerdt | 17 juli 2015 at 6:43 PM | Beantwoorden

    Maar hoeveel tenen moet je eten voordat het de werking geeft wat hier genoemd wordt?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares