Na het viraal gaan van een artikel op de website van USA Today staat het gebruik van kokosolie weer volop in de belangstelling. Het artikel met de titel “Coconut oil isn’t healthy and it’s never been healthy” verscheen na een nieuw advies van de American Heart Association (AHA). Ineens is kokosolie geen superfood meer maar super ongezond. Volgens de AHA is het vooral ongezond omdat het veel verzadigde vetten bevat. Deze verhogen de hoeveelheid van het ‘slechte’ LDL cholesterol. Dit kan leiden tot hart- en vaatzieken. Kokosolie zou verder geen bewezen gezondheidsvoordelen hebben maar er zijn genoeg onderzoeken die het tegendeel bewijzen.
- Ondersteunt het immuunsysteem
- Bevordert de spijsvertering
- Ondersteunt gewichtsverlies
- Levert snel energie
- Geschikt om te verhitten
Vet is niet alleen maar vet!
Volgens het artikel bestaat kokosolie voor 82% uit verzadigde – slechte – vetten wat veel meer is dan in roomboter (63%) en rundvet (50%). De AHA adviseert verzadigde vetten te vervangen door meervoudig onverzadigde vetten. Omdat kokosolie het hoogste percentage aan verzadigde vetten heeft is het ineens heel erg ongezond. Vet is niet alleen maar vet! Vooral de structuur van het vet en het verwerkingsproces dat een vet ondergaat, bepaalt of het wel of niet gezond is. En om niet te vergeten, de hoeveelheid die je ervan gebruikt. Ik blijf het gewoon als een gezond vet gebruiken. Maar liefst 68% van de vetzuren die in de olie zitten bestaan uit middellangeketenvetzuren: 48% uit laurinezuur, 8% uit caprylzuur en 6% uit caprinezuur. Middelangeketenvetzuren hebben een klein aantal koolstofverbindingen waardoor ze gemakkelijk door de lever afgebroken worden. Mede hierdoor hebben ze een positieve invloed op onze gezondheid.
Advertentie
5 redenen om kokosolie te blijven gebruiken
1 – Immuunsysteem
Het ondersteunt het immuunsysteem. Het laurinezuur en caprylzuur beschermt ons tegen bacteriën, schimmels en virussen. In ons lichaam wordt uit laurinezuur de mono-ester mono-laurine aangemaakt. Deze stof kan de vettige buitenkant van bepaalde bacteriën en virussen oplossen waardoor deze kapot gaat en afsterft. Het helpt onder andere tegen herpes simplex en candida albicans.
2 – Spijsvertering
De middellangeketenvetzuren in kokosolie worden gemakkelijk door de darmen opgenomen. Ook zorgen ze ervoor dat vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten beter worden geabsorbeerd. Dit bevordert de spijsvertering. Deze vetten hoeven niet door de lever afgebroken te worden. Ook hebben ze geen gal nodig om geëmulgeerd te worden. Vooral voor mensen met leverproblemen kan dit een voordeel zijn.
3 – Gewichtsverlies
Kokosolie ondersteunt het gewichtsverlies door de stofwisseling te versnellen. Omdat het sneller een verzadigd gevoel geeft vermindert het ook de eetlust. Door deze twee eigenschappen kan het je helpen om gewicht te verliezen.
4 – Levert snel energie
Middellangeketenvetzuren leveren snel energie en worden minder snel opgeslagen als vet. De verbranding van kokosolie is vergelijkbaar met die van koolhydraten. De calorieën worden meteen omgezet in energie.
5 – Geschikt om te verhitten
Als bakvet is kokosolie een aanrader. Het kan tot een hoge temperatuur verhit worden zonder dat het oxideert en er transvetten ontstaan. Bij onverzadigde vetsoorten zoals zonnebloem- en olijfolie is dit wel het geval. Transvetten zijn erg ongezond en worden onder andere in verband gebracht met kanker en hart- en vaatziekten.
Koop alleen (biologische) koud geperste – extra vierge - kokosolie
Kokosolie past vanwege de middellangeketenvetzuren prima in een gezond dieet. Let er wel op dat je (biologische) ongeraffineerde, koud geperste, extra vierge kokosolie gebruikt. Deze is het minst bewerkt en daardoor het gezondst.
Geef als eerste een reactie on "Kokosolie van superfood naar super-ongezond?"