Misschien is rooibosthee een beetje in de verdrukking geraakt door groene thee, maar juist in december is het een goede keuze omdat het kalmeert. Niet alleen je maag overigens, maar ook je huid. Ben je zwanger? Ook dan is rooibos goed om te drinken, want het bevat geen cafeïne. De term thee is ook eigenlijk niet helemaal goed. Rooibos is namelijk niet van de blaadjes van de theeplant, maar komt van de rooibosstruik. Hoewel het zeker geen medicijn pretendeert te zijn, heeft rooibos een aantal prettige eigenschappen die ook aanspreken als je het gewoon drinkt vanwege de lekkere smaak, zoals:
- Boordevol antioxidanten
- Reguleert vochthuishouding
- Kalmeert spijsvertering en allergieën
- Reguleert centraal zenuwstelsel
Wie tegen een Zuid-Afrikaan over rooibosthee begint, zal het al spoedig duizelen bij de opsomming van waar het allemaal goed voor is en waar het tegen helpt. Met zoveel gunstige eigenschappen lijkt rooibos wel een panacee, een middel tegen alle kwalen. Zo bevat rooibos weinig looizuur, helemaal geen cafeïne en ook geen enkele calorie. Rooibosthee is wel rijk aan belangrijke mineralen en sporenelementen zoals koper, magnesium, mangaan, ijzer, calcium, zink en fluoride en aan antioxidanten. De een beweert dat rooibosthee een rustgevende werking heeft, de ander dat het juist nieuwe energie geeft.
Advertentie
4 goede redenen om rooibos te drinken
1 – Antioxidanten
De geneeskrachtige eigenschappen die men van oudsher toeschreef aan rooibos zijn inmiddels wetenschappelijk bewezen. Uit Japans onderzoek is gebleken dat rooibosthee flavonoïden en vitamine C bevat, stoffen die antioxiderend werken en bescherming bieden tegen vrije radicalen (oxidanten). Ze vertragen het verouderingsproces en verbeteren het geheugen. Rooibosthee bevat vijftig maal zo veel antioxidanten als groene thee.
2 – Reguleert vochthuishouding
De thee reguleert de vochthuishouding en is bloedzuiverend, en daarmee ideaal voor wie een dieet volgt.
3 – Spijsvertering en allergieën
Verder biedt rooibosthee verlichting bij allergieën en spijsverteringsklachten dankzij de stoffen aspalathine en quercetine, die een remmende werking hebben op het vrijkomen van histamine, dat verantwoordelijk is voor de verschijnselen van een allergische reactie. Rooibos kan ook aan baby’s met darmkrampjes worden gegeven, vermengd met de flesvoeding, of, bij borstvoeding, via de moeder. Ook bij overgevoelige reacties van de huid wordt rooibos van oudsher gedronken en zelfs zijn er verzorgingsproducten op basis van deze struik.
4 – Centraal zenuwstelsel
Deze thee heeft een regulerende invloed op het centrale zenuwstelsel. Met andere woorden: het geeft je wat je nodig hebt. Rooibos is dus een lekkere opkikker wanneer je vermoeid bent, en op hectische momenten werkt een kopje rooibosthee juist kalmerend. Je kunt het dus probleemloos vlak voor het slapen gaan drinken, en ook ’s morgens is het een goed begin van de dag.
Uit Zuid-Afrika
Rooibos groeit hoog in de bergen van Zuid-Afrika in de zuivere lucht en wordt gekoesterd door de zon: een origineel natuurproduct zonder kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Het is een groen struikje. Zijn rode kleur krijgt rooibos pas na het oogsten, wanneer de scheuten en bovenste naaldachtige blaadjes in stukjes worden gesneden en in contact komen met de lucht. Al in de achttiende eeuw merkten blanke kolonisten op dat de ‘Bosjesmannen’ (zij noemen zichzelf de San) een gezondheidsdrankje maakten van rooibos. Toch werden er pas plantages aangelegd nadat de arts Le Frais Nortier in de jaren dertig van de vorige eeuw de heilzame werking van rooibos bevestigd had. Buiten Zuid-Afrika werd de thee pas bekend in de jaren zestig, toen bij het zoeken naar meer natuurlijke geneeswijzen ontdekt werd dat het drinken van rooibosthee een aantoonbaar gunstig effect had bij voedsel- en huidallergieën.
Zo zet je rooibosthee
Je kunt rooibosthee als gewone thee zetten, maar voor de allerbeste thee zet je een pannetje koud water op het vuur. Voeg de thee toe en wacht tot het water kookt. Voor een nog gezonder resultaat kun je de thee nog een paar minuten laten natrekken. Maak gerust een flinke hoeveelheid, want rooibosthee is eindeloos houdbaar en kan opgewarmd worden zonder dat de smaak achteruit gaat. Zet rooibosthee nooit in de magnetron; dit doodt de enzymen.
4 manieren om van rooibos te genieten
- Rooibos heeft de bijzondere eigenschap dat het de smaak van fruit extra naar voren doet komen; leng vruchtensap aan met rooibosthee voor een bijzonder en caloriearm drankje.
- Dit kan ook met koude drankjes: vul een longdrinkglas voor de helft met mangosap en vul op met gekoelde rooibosthee en een paar ijsklontjes.
- Een kop heerlijk warme rooibosthee met aromatische heidehoning is bijzonder verkwikkend op een kille najaarsavond.
- Rooibos ijsthee maak je van gekoelde en gezoete thee en het sap van een halve citroen, aangevuld met veel ijsklontjes en stukjes fruit, bijvoorbeeld citroen en sinaasappel, of aardbei en meloen. Roer honing door de thee wanneer deze nog heet is, dan lost het beter op. Let op: door het afkoelen vervlakt de smaak die dan minder zoet wordt.
Geef als eerste een reactie on "Last van je maag? Rooibos kalmeert"