In het boek Leren Presteren van Afke van de Wouw, sportpsycholoog en bewegingswetenschapper, is ook een hoofdstuk gewijd aan herstel. Want hard trainen is één, herstel is ook heel belangrijk om goede prestaties neer te kunnen zetten. Pas wanneer je daar ook tijd voor neemt, krijg je meer energie en voel je je vitaal. Dit geldt trouwens niet alleen voor fanatieke sporters, maar ook als je een pittige baan hebt of een druk gezin. Van de Wouw geeft in haar boek aan dat al deze activiteiten veel energie kosten. Deze blog gaat in op een aantal tips die aangeven op welke manier topsporters ervoor zorgen dat ze nóg beter kunnen presteren.
Om je energiek en vitaal te voelen, is goed herstel essentieel. Of je nu een pittige baan hebt, je werk combineert met een gezin of een fanatieke (top)sporter bent. Al deze activiteiten (naast de andere dagelijkse beslommeringen) kosten veel energie, die je voldoende en op een juiste manier dient aan te vullen om je fit en vitaal te voelen. In deze blog vind je een aantal tips uit het boek Leren Presteren van Van de Wouw:
Advertentie
- Las pauzes in
- Kies de juiste voeding
- Zorg voor rust in je hoofd
- Relaxzzzzz
- Laat het los
Het verhaal achter energie begint met eten en drinken. Hiermee nemen we de energie tot ons die we dagelijks nodig hebben. Technisch gezien zit het zo: energie nemen wij tot ons door eten en drinken. Deze energie gebruiken we om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. Na inspanning vullen we onze energievoorraad weer aan door voedsel en rusten. Het mooie is dat ons lichaam bij voldoende herstel net iets meer energie opslaat dan wat het oorspronkelijk was. Dat noemen ze Supercompensatie. Echter, bij onvoldoende herstel gaan we al energie gebruiken voordat deze volledig is aangevuld. Dan ben je je energie voorraad juist aan het uitputten met het risico op prestatievermindering, lichamelijke klachten en zelfs burn-out. Voldoende tijd en ook de kwaliteit van je herstel is dus super belangrijk.
Sporters proberen door training hun grenzen te verleggen. Dit om nog harder, sneller, krachtiger en langer te presteren. Zelf zou je misschien ook wel meer energie willen hebben. Maar hoe kun je grenzen verleggen, zonder er te ver over heen te gaan en blessures, oververmoeidheid of overtraining op te lopen? Dit heeft voor het grootste deel te maken met herstel. Voorheen was ‘Hoe meer trainen hoe beter’, het motto van veel sportcoaches. Nu beseffen ze dat herstel veel belangrijker is, zeker naar aanloop van belangrijke wedstrijden. Het afstemmen van de juiste training-rust verhouding, noemen ze periodiseren. Het heeft te maken met de energie voorraad in de spieren.
Leren presteren doe je zó
Tip 1: Las pauzes in
Het is belangrijk om voldoende pauzes en rust tussendoor te nemen. Zowel gedurende je werkdag als na het werken: de avonden, weekenden en vakanties. Als je werkweken van 60+ uren maakt, maandagochtend op je werk aan het bijkomen bent van het weekend en van vakantie naar vakantie leeft, kun je je afvragen of je voldoende tijd neemt om te herstellen.
Tip 2: Juiste voeding
Naast het nemen van voldoende tijd om te herstellen, kun je ook de kwaliteit van je herstel verbeteren. Dit kan onder andere door het eten en drinken van de juiste voeding. Vitamines en supplementen kunnen daarbij ondersteunen. Hiermee worden niet de cafeïnehoudende drankjes en pillen bedoeld. Deze zorgen er juist voor dat je langer doorgaat door een tijdelijke energieboost, waardoor je nog meer energie verbruikt en nog meer tijd nodig hebt om te herstellen.
Tip 3: Rust in je hoofd
Ben je veel aan het nadenken of aan het piekeren? Het is goed om je hier bewust van te zijn. Hoe vaak doe je dat en wanneer? Piekeren doen we vaak over het verleden (waar je toch niets meer aan kunt doen) of over de toekomst (hetgeen heel anders kan verlopen waardoor je voor niks gepiekerd hebt). Het is daarom niet echt effectief, maar kost wel veel energie. Als je piekert, blijf je namelijk in een soort paraatheid, waardoor je minder goed kan herstellen. Als je dit regelmatig hebt vlak voordat je gaat slapen, kan het er ook voor zorgen dat je lastiger inslaapt, onrustiger slaapt en vaker wakker wordt ’s nachts. Dit komt je herstel natuurlijk niet ten goede. Wat dan kan helpen, is een schriftje naast je bed te leggen, waarin je je gedachtes en/of gevoelens opschrijft. Je schrijft het dan als het ware van je af. Dit geeft vaak meer rust. Ook kun je iemand opzoeken om erover te praten. Je partner, collega, vriend(in). Je kan dan je zorgen delen, hetgeen je gepieker kan doorbreken. Bij grote of langdurige problemen, kun je beter naar een professional gaan, zoals een coach of psycholoog. Dit is beter dan het voor zichzelf houden en opkroppen. Opkroppen lijkt op de korte termijn een goede oplossing (je hebt er immers even geen last van), maar op de lange termijn gaat het steeds meer energie kosten om het weg te blijven stoppen. Bovendien kunnen opgekropte emoties zich vastzetten in je lijf, waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen.
Tip 4: Relaxzzzzz
Een andere manier om je herstel te bevorderen, is je lijf tot rust brengen. Dit kan onder andere bereikt worden door goed te slapen. Goede slaap kenmerkt zich door een korte tijd tot inslapen, weinig onderbrekingen van de slaap en een voldoende grote omvang (aantal uren slaap). Daarnaast kan je ook gebruik maken van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, visualisatie, massages, yoga en mediatie. Voor audio-bestanden van dergelijke oefeningen ga naar www.lerenpresteren.nl.
Tip 5: Laat het los
Tot slot is het goed om even helemaal los te komen van je werk. Dus als je vrij bent, je laptop en telefoon echt wegleggen en iets heel anders doen met mensen, die niet direct met je werk te maken hebben. Daarnaast zijn hobby’s een manier om even niet met werk bezig te zijn. Sport is daarvoor een heel goede. In beweging komen en je denkhoofd even tot rust laten komen. Dit kan ook al met een goed avondwandeling. TV, tablet of telefoon is geen aanrader, omdat je je dan weer concentreert op een scherm, hetgeen je waarschijnlijk de rest van de dag ook deed.
Wil je ook van de sport leren hoe je het beste uit jezelf haalt? Hoe je nog beter kunt presteren? Lees dan de rest van het boek ‘Leren Presteren’ en kijk ook op de bijbehorende website www.lerenpresteren.nl. Daar staan alle werkbladen uit het boek, de oefeningen, podcasts met bekende sporters en coaches en interessante video’s.
WOUW Performance Coaching
Geef als eerste een reactie on "Leren Presteren – Hersteltips uit de topsport voor meer energie"