Maak met de feestdagen je lever niet kapot

feestmaand
Shares

Wie van een lekker drankje en dito hapje houdt, zit in feestmaand december goed, maar zal dit soms wel merken aan een wat vale huid, een opgeblazen gevoel en lusteloosheid. De oorzaak hiervan moet je zoeken in een overbelasting van je lever, want eet en drink je (te) veel of gebruik je regelmatig geneesmiddelen dan kan je lever niet meer voor het reinigen van je lichaam zorgen op de manier waarop het eigenlijk zou moeten. Waar moet je op letten?

  1. Voedsel dat je echt moet vermijden
  2. Medicijngebruik beperken
  3. Wat er in huidcrèmes zit
  4. Veel vetzuren etem
  5. Ga voor groen & zuur
  6. Detox!

Wat doet je lever?

Je lever werkt aan een stuk om je lichaam schoon te houden van vervuiling en toxines. Misschien kun je dit het best vergelijken met een chemische fabriek die continu op volle kracht werkt. Wanneer je lever overwerkt raakt of ziek wordt, heb je een probleem, want het afval stapelt zich op. Gevolg: je bent moe en geïrriteerd alsof je elk moment uit je vel kan barsten. Dit zijn de tekenen:

Advertentie



  • hoofdpijn als gevolg van een kater: dan heb je echt te veel gedronken
  • opgeblazen gevoel: je spijsvertering kan het niet aan
  • moe, geïrriteerd, gespannen: je heb te veel toxines in je bloed en je lever heeft support nodig

Wat kun je doen om je lever gezond te houden?

Om te beginnen moet je eerst eens serieus naar je leefstijl en dieet kijken.

1 – Voedsel dat je echt moet vermijden:

  • bewerkt voedsel
  • niet-biologisch geteeld voedsel
  • dierlijke producten
  • kunstmatige smaakstoffen
  • suiker
  • alcohol

2 – Probeer je medicijngebruik te beperken. Misschien kun je deze, zoals statines of pijnstillers, (deels) vervangen door natuurlijke middelen: acupunctuur, fysiotherapie en aanpassen van je dieet.

3 – Bekijk of je crèmes en andere verzorgingsproducten gebruikt die een belasting kunnen zijn voor je lichaam. Je eet ze weliswaar niet op, maar de stoffen worden toch opgenomen in je bloedbaan en als er toxines in zitten gaan deze direct naar je lever.

4 – Vetzuren zijn heel goed voor je lever. Kies plantaardige bronnen die werken voor je lever, zoals avocado’s, noten, zaden en kokosnoot.

5 – Je lever kan gezonder en beter in het ontgiften worden als je gezonde dingen gaat eten. Vooral producten met een groene kleur of een zure smaak doen je lever goed. Eet veel groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli. Beetje citroen erbij voor een optimaal effect.

6 – ’s Ochtends een detox helpt je lever goed op gang. Dit kan door een glas lauwwarm water met citroensap, of een detoxdrink waar ook nog allerlei nutriënten aan zijn toegevoegd die je energieniveau verhogen bij vermoeidheid.

Kun je iets aan je lever voelen?

Je lever ligt rechts boven in je buik, achter je ribben. Een gezonde lever kun je niet voelen, maar als hij vergroot is dan kan je arts dit vaak constateren door net onder je ribbenboog te duwen. Bij een vergrote lever is dat pijnlijk. Goed voor je lever zorgen is belangrijk, want zonder een gezonde lever voel je je naar en heb je allerlei verschijnselen. Zo worden doordringende geuren echt vervelend, ben je veel eerder boos of gefrusteerd. Je ‘doet’ het gewoon niet zo goed als zou moeten, je bent prikkelbaar, moe, humeurig en gespannen. Sommigen hebben een opgeblazen gevoel, droge ogen, last van allergieën en zijn uitgeput.

Wat belast je lever extra?

Als je je lever te zwaar belast zal deze chemische detoxfabriek zijn werk niet meer goed kunnen doen. Denk hierbij aan te veel toxines:

  • pesticiden
  • geneesmiddelen
  • huidcrèmes
  • te veel oestrogeen- of cholesterolproductie
  • bier, wijn en sterke drank
  • te veel vet eten

Helaas zijn er momenten waarop het aanbod gifstoffen voor je lever gigantisch groot is, zoals tijdens de feestdagen. Er ontstaat dan een opstopping, een file zo je wilt, voor het verwerken ervan. Een deel van de stoffen kan dan niet ontgift worden. Soms kun je niks doen aan zo’n opstopping, maar in andere gevallen zou je misschien wat matiger moeten zijn en kiezen voor minder. Alcohol bijvoorbeeld legt zo’n beslag op je lever dat vetten niet afgebroken kunnen worden en onder je huid opgeslagen worden. Dat zie je!

Stoffen die afgebroken moeten worden, worden vervoerd naar je lever en moeten daar ‘op hun beurt wachten’ om in minder giftige stoffen te worden omgezet. Deze stoffen worden in je lever verder afgebroken en uiteindelijk weer afgegeven aan je bloed. Helaas is er soms gewoon te veel aanbod voor je lever waardoor niet alles kan worden afgebroken. Het gevolg is dan dat de giftige stoffen in je bloed terechtkomen en het toxinegehalte in je lichaam hoger wordt met allerlei nare gevolgen. Het kan zelfs tot ernstige ziektes als kanker leiden. Een  gezonde lever is zijn gewicht in goud waard. Door op volle toeren te werken, kan je lever je lichaam en gezondheid verdedigen door heel veel toxines, vetten en andere afbraakproducten via je darmen en nieren uit te scheiden.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Maak met de feestdagen je lever niet kapot"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares