Magnesiumtekort? 8 oorzaken waarom 80% dit heeft

80% heeft een magnesiumtekort en nog niet zo lang geleden hoorde ik daar ook bij. Nu niet meer. Hoe zit het met jou? Veel mensen hebben tegenwoordig een tekort aan magnesium, als gevolg van het moderne voedingspatroon en onze hedendaagse levensstijl, die soms een regelrechte aanslag pleegt op je magnesiumvoorraad. Dit zijn de acht meest voorkomende oorzaken van magnesiumtekort:  

 1. Geneesmiddelen
 2. ‘Gewoon’ vlees, eieren en zuivel
 3. Uitputting van landbouwgrond
 4. Pesticiden en andere giffen
 5. Suiker en alcohol
 6. Zware metalen
 7. Calciumrijke voeding
 8. Tarwe en granen

magnesiumtekortJe leven trekt dus een enorme wissel op de magnesiumvoorraad in je lichaam. Bedenk daarbij dat magnesium zo’n beetje het belangrijkste mineraal is. Het is nodig voor de celstofwisseling, energieproductie en voor de elektrische balans in het lichaam. Het speelt dan ook een belangrijke rol in meer dan 350 enzymreacties. Van afweerreacties tot de vet-, koolhydraat- en aminozuurstofwisseling, het goed functioneren van spieren en zenuwen, bloeddruk en suikerspiegel, energie en eiwitsynthese, het goed functioneren van je hart en je hersenen, sterke botten en tanden en nog veel meer. Heb je last van premenstruele klachten, kortweg PMS? Met dagelijks een extra inname van magnesium gaat dit tot het verleden behoren.

AdvertentieWaardoor heb jij een magnesiumtekort? De acht grootste boosdoeners

1-Geneesmiddelen

Krijg je een geneesmiddel voorgeschreven? Let dan op, want bijna allemaal plegen ze een aanslag op je magnesiumvoorraad waardoor deze uitgeput raakt.

2-‘Gewoon’ vlees, eieren en zuivel

In de intensieve veeteelt wordt massaal gebruikgemaakt van groeihormonen en veevoeder met een hoog graangehalte. Dit leidt tot enorme deficiënties in de voedingswaarde van vlees- en zuivelproducten.

3-Uitputting van landbouwgrond

De kwaliteit van landbouwgrond is enorm snel achteruit gegaan met name door verzuring van de grond (zure regen) en het gebruik van meststoffen die veel kalium bevatten. Hierdoor zit er minder magnesium dan ooit in landbouwproducten.

4-Pesticiden, genetisch gemanipuleerd voedsel en andere giffen

Magnesium is cruciaal voor de ontgifting van ons lichaam. Doordat we tegenwoordig meer en meer blootstaan aan allerlei gifstoffen in het milieu hebben we het nog harder nodig!

5-Suiker en alcohol

Zowel door suiker als door alcohol gaat je lichaam extra magnesium uitscheiden met de urine. Tegenwoordig wordt er nogal wat suiker en alcohol geconsumeerd, wat tot een nog kleinere en eerder uitgeputte magnesiumvoorraad leidt.

6-Zware metalen

Overal kom je zogenaamde zware metalen tegen: of je nu vis eet of voorverpakt voedsel, vullingen in je kiezen hebt of vaccinaties hebt gehad. Je ontkomt er niet aan en hierdoor vormt deze groep een groot probleem, omdat ze zich kunnen ophopen in je lichaam. Magnesium speelt een sleutelrol in de bescherming tegen deze giffen en tegelijkertijd hebben deze zware metalen een slechte invloed op het magnesiumgehalte als ze in je lichaam komen… en dat gebeurt ons allemaal. Het gevaar van magnesiumtekort is bovendien dat deze zware metalen in de hersenen kunnen neerslaan met de kans op tal van neurologische afwijkingen als gevolg, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

7-Calciumrijke voeding

’s Ochtends yoghurt? Bij de lunch een glas melk? Kaas op je brood? En misschien zelfs nog een toetje? Het typisch Nederlandse eetpatroon bevat ongelooflijk veel zuivel en dus calcium. Juist hierdoor wordt de opname van voldoende magnesium door ons lichaam geblokkeerd.

8-Tarwe en granen

Ooit kreeg je gewoon genoeg magnesium binnen via graanproducten, maar helaas zijn deze tegenwoordig dusdanig bewerkt en geraffineerd dat (bijna) alle magnesium er al uit is voordat het bij jou op je bord ligt.

Hoe weet je of je magnesiumtekort hebt?

Er is geen simpele test om een magnesiumtekort aan te tonen, want slechts 1% van je totale lichaamsvoorraad bevindt zich in het vloebare deel van je bloed (serum). Het meeste zit in spierweefsel (ca. 25%) en botten (60%). Heb je een van de volgende symptomen, dan zou dit op een magnesiumtekort kunnen wijzen:

 • Kramp
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Snel geïrriteerd
 • Angst
 • Hoofdpijn/migraine
 • Moeite met ontspannen
 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Obstipatie

Je kunt direct beginnen om meer magnesium binnen te krijgen door voeding die rijk is aan dit mineraal, zoals zeewier, pompoenpitten, amandelen, cashewnoten, stroop, paranoten en graanproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn (brood gebakken van meel dat rechtstreeks van de molenaar komt bijvoorbeeld) of met een goed opneembaar supplement.

</a

Geef als eerste een reactie on "Magnesiumtekort? 8 oorzaken waarom 80% dit heeft"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.