Mannen, let op je zaak! 6 tips voor een gezonde prostaat

prostaat

November is prostaatkankermaand. Een goed moment om stil te staan bij die dingen, die mannen écht onderscheiden van vrouwen. Wat een man een man maakt zeg maar. Dat is niet alleen de prostaat, maar die is wel heel belangrijk. In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen prostaatkanker, omdat het vooral optreedt bij oudere mannen zal het door de vergrijzing nog meer gaan toenemen. Hiermee zorg je goed voor je prostaat:

  • Zink
  • Matig cafeïne en alcohol
  • Zaagbladpalm
  • Pompoenpitten
  • Vitamine E
  • Lycopeen

De rol van de prostaat

Bij de voortplanting

De prostaat is een klier zo groot als een walnoot. Hij ligt onder de blaas en omvat de urethra, de buis die urine en sperma door de penis leidt. Een deel van de prostaat bestaat uit spierweefsel wat ervoor zorgt dat het zaad naar buiten wordt geduwd en verhindert dat mannen plassen tijdens een orgasme. De prostaat maakt prostaatvocht aan, één van de vloeistoffen in sperma dat overigens maar voor tien procent uit zaadcellen bestaat. Prostaatvocht bevat uro_ligging-prostaat_1_a2b_nvu1een soort stollingsfactor die ervoor zorgt dat zaad bijeen bindt en dat het in de buurt van de baarmoedermond blijft hangen na sex. De prostaat maakt ook de oplosmiddelen voor die stollingsfactor aan zodat het zaad op zoek kan gaan naar een eitje. De prostaat is dus erg belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Advertentie



Bij het plassen

De prostaat zorgt ook voor de snelheid, kracht en frequentie van plassen en dit is vaak waar de eerste problemen zichtbaar worden. Naarmate mannen ouder worden produceren de testikels een overmaat aan testosteron dat opgenomen wordt door de prostaat die daardoor in formaat toeneemt en in de urineleider knijpt. Dit is benigne prostaathyperplasie (BPH) en treft ongeveer de helft van alle mannen boven de zestig. Bekende symptomen zijn meer dan tweemaal per nacht uit bed moeten om te plassen, een plotselinge aandrang om te plassen, nadruppelen, pijn bij het urineren en het gevoel de blaas niet helemaal te kunnen legen.

6 tips voor een prostaat in topconditie

1 – Zink

Dit mineraal kan je prostaat beschermen en je vruchtbaarheid verhogen. Een inmiddels klassiek onderzoek uit 1977 stelde vast dat zink het aantal zaadcellen in het sperma kan verhogen.

2 – Minder cafeïne en alcohol

Wanneer je te veel cafeïne of alcohol drinkt, kan dat benigne prostaathyperplasie (BPH) verergeren omdat het diuretica zijn, waarvan je extra gaat plassen.

3 – Zaagbladpalm (sabal)

De sterolen die erin zitten kunnen urinwegproblemen verlichten en het Er is veel tegenstrijdigheid in de resultaten van onderzoek naar de effectiviteit van zaagbladpalm bij BPH. Waarschijnlijk heeft de reputatie dat de vetzuren die erin zitten het testosterongehalte kunnen verlagen en de sterolen erin urinewegproblemen kunnen verlichten.

4 – Pompoenpitten

Pompoenpitten kunnen urineproblemen verlichten, vooral in combinatie met zaagbladpalm.

5 – Vitamine E

Het Amerikaanse National Cancer Institute meldde in 2004 dat mannen met een hoog gehalte vitamine E in hun lichaam minder kans hadden om prostaatkanker te krijgen.

6 – Lycopeen

Hoge gehaltes van deze kleurstof van rode groente en fruit (tomaten zijn er rijk aan) zouden wel een beschermend effect kunnen hebben.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen: in Nederland overlijden er jaarlijks 2.500 aan de ziekte.

Prostaatkanker

De symptomen van prostaatkanker lijken erg op die van BPH, maar daarbij kan nog gewichtsverlies optreden of erectieproblemen.  Prostaatkanker ontstaat als de cellen van de prostaat zich gaan vermeerderen, iets waarvoor de reden nog niet duidelijk is. Prostaatkanker verschilt van andere vormen van kanker omdat het jarenlang in de prostaat kan blijven hangen zonder zich door de rest van het lichaam te verspreiden. De uitdaging is de agressieve tumoren die zich kunnen verspreiden te vinden en de andere ongemoeid te laten. Een arts kan controleren op prostaatkanker door een rectaal onderzoek (dat moet echt!), met een onderzoek naar het plaspatroon, en met een bloedtest. Vervolgens kan een biopsie worden verricht om te controleren op kankercellen. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor prostaatkanker, bijna tweederde van de gevallen betreft mannen boven de 70. Een andere risicofactor is een familielid, vooral een broer, die de ziekte ook heeft. Mogelijke behandelingen zijn radiotherapie, hormoontherapie of chirurgie waarbij de prostaat wordt verwijderd. Dat laatste heeft wel als risico dat mannen er impotent van kunnen worden of incontinent door beschadigde zenuwen en spieren.

Op 23 en 30 november 2016 zijn er in het Kenniscentrum van ziekenhuis Amphia informatieavonden 'Leven met prostaatkanker'. Ben je geïnteresseerd? Hier vind je meer informatie.

Geef als eerste een reactie on "Mannen, let op je zaak! 6 tips voor een gezonde prostaat"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.