Mannen relaxter dan vrouwen? 20 tips tegen stress

tips tegen stress

Nou, dat nieuws kunnen we op Wereldvrouwendag goed gebruiken: het leven van mannen is relaxter dan van vrouwen en als mannen een vrije dag hebben, dan hebben ze ook vrij. Vrouwen gaan alleen maar niet naar hun werk, maar plannen die dag vervolgens helemaal vol met zaken die horen bij hun andere verantwoordelijkheden. Niet goed dames! Stop die stress nu voor eens en voor altijd. Deze 20 tips tegen stress helpen je daarbij.

 1. Begin met yoga
 2. Stel je voor dat je in een rustige omgeving bent
 3. Probeer ontspanningsoefeningen
 4. Schud de spanning uit je schouders en nek
 5. Geef een knuffel
 6. Neem tijd voor meditatie
 7. Reanimeer je sexleven
 8. Probeer een ‘het glas is halfvol’-mens te worden
 9. Stop met cafeïne en ga over op kruidenthee
 10. Sint-janskruid
 11. Muesli
 12. Zet foto’s van familie en vrienden op je werk
 13. Valeriaan
 14. Water drinken
 15. Zet de zaken in perspectief
 16. Ashwagandha
 17. Stel prioriteiten
 18. Ginseng
 19. Vitamine B en magnesium
 20. Floaten

Behoefte aan een instant-stress-remedie? Stressbestendig jezelf met dingen die je (leren) ontspannen en bescherm zo je lichaam tegen de schadelijke gevolgen van stress.

Advertentie20 tips tegen stress

1 – Begin met yoga

Behalve een prima vorm van lichaamsbeweging, is yoga ook goed voor je hersenen. Onderzoek laat zien dat het een stof in de hersenen laat vrijkomen die GABA heet. Depressieve mensen hebben een laag GABA-gehalte, maar een uurtje yoga liet een verhoging met 27% zien. Het blijkt dat vrouwen die aan yoga doen minder kans hebben op een eetstoornis en een beter zelfbeeld hebben.

2 – Stel je voor dat je in een rustige omgeving bent

Het klinkt erg simpel, maar het werkt wel. Als je eraan denkt dat je straks weer in de file staat gaat je stresspeil omhoog, maar als je je voorstelt dat je op jouw favoriete ‘hangplek’ bent, op het strand, thuis op de bank of onder de wol, heeft dat het omgekeerde effect.

3 – Probeer ontspanningsoefeningen

Deze heet de Benson-reactie: ga op een rustig plekje zitten en haal diep adem. Kies een getal en iedere keer dat je uitademt, zeg je dat getal zachtjes tegen jezelf. Deze techniek kan instantontspanning bieden en je gedachten vrijmaken van stress.

4 – Schud de spanning uit je schouders en nek

Ontspan je schouders door ze naar beneden te laten zakken, klap dubbel als een lappenpop vanuit je middel en laat je armen vrij heen en weer schommelen. Stel je voor dat alle spanning uit je vingertoppen naar de grond loopt.

5 – Geef een knuffel

Steeds meer onderzoek wijst erop dat zelfs een snelle knuffel met je partner je bloeddruk kan verlagen en meer van het hormoon oxytocine laat vrijkomen, waardoor je ontspant. Ook verlaagt een knuffel het peil van het stresshormoon cortisol.

6 – Neem tijd voor meditatie

Twee maal twintig minuten transcendente meditatie per dag kan je bloeddruk verlagen, zo stellen Amerikaanse onderzoekers. Ook kan mediteren de opbouw van plaque in je aderen verminderen, zodat het risico op een hartaanval of een beroerte kleiner wordt.

7 – Reanimeer je sexleven

Gebruik wat ylang-ylangolie verdund met een neutrale basisolie en masseer elkaar om beurten. Het stimulerende effect van de olie en de aandacht voor elkaar laat vaak verdwenen libido’s weer opbloeien.

8 – Probeer een ‘het glas is halfvol’-mens te worden

Positief denken beïnvloedt de resultaten van een medische behandeling, dus weten we dat de geest erg sterk is. Een positieve kijk op de dingen kan ook je bloeddruk verlagen: hoe meer positieve emoties je hebt, des te lager je bloeddruk.

9 – Stop met cafeïne en ga over op kruidenthee

Kamille is erg goed als je spijsvertering last heeft van stress. Het is een prima allround kalmerend middel zodat het ook kan helpen om lekker in slaap te vallen.

10 – Sint-janskruid

Als je in de put zit, probeer dan dit kruid. Het heeft een opwekkend effect en je krijgt er meer energie van, erg geschikt dus als je motivatie te kort komt of lusteloos bent. Ook bij een lichte tot milde depressie kan Sint-janskruid helpen. Denk er wel aan dat als je depressief bent, het altijd verstandig is om een afspraak te maken met je huisarts zodat je de oorzaak van het probleem kunt aanpakken.

11 – Muesli

Havermout is een traditioneel middel om het zenuwstelsel te kalmeren. Je kunt een kommetje yoghurt met muesli eten, maar je kunt ook avena sativa als supplement slikken. Havermout is ook goed tegen een hoog cholesterolgehalte, een van de ernstigste symptomen van stress. De havermout bindt cholesterol aan zich zodat je lichaam het niet opneemt.

12 – Zet foto’s van familie en vrienden op je werk

In het tijdschrift New Scientist stond enkele jaren geleden een onderzoek waaruit bleek dat angstige en onrustige schapen die van de kudde gescheiden waren meteen kalmeerden als ze plaatjes zagen van hetzelfde ras schaap. De wetenschappers van Cambridge University die het onderzoek uitvoerden zeggen dat dit ook voor mensen heel goed kan werken. Ik begrijp opeens wat iedereen altijd op z’n telefoon aan het doen is: naar foto’s van zijn moeder kijken!

13 – Valeriaan

Deze plant helpt als je hyperactief wordt van stress. Als je last hebt van slapeloosheid en onrust is valeriaan een goed kalmerend middel. Het zet je bij wijze van spreken weer met beide benen op de grond en geeft je het gevoel de zaken weer in eigen hand te hebben.

14 – Water drinken

Uitdroging tast je concentratievermogen aan zodat het lastig wordt om stressvolle taken te doen. Drink dus de hele dag, altijd, voldoende water.

15 – Zet de zaken in perspectief

Heb je de neiging meteen het ergste te denken: als dit of dat niet gebeurt, vergaat de wereld? Neem wat afstand en vraag jezelf af of het allemaal echt zo erg is of is het gewoon een frustrerende situatie? Blijf de dingen in perspectief zien, dan heb je het gevoel de controle nog in eigen hand te hebben.

16 – Ashwagandha

Dit wordt wel het beste kruid tegen stress genoemd. Ashwagandha is een adaptogeen en helpt dus het lichaam om te gaan met stress. Het heeft een licht kalmerende werking en kan je energiepeil verhogen. Daarnaast verhoogt het kruid het serotonine(gelukshormoon)-gehalte, en ontspant het het zenuwstelsel. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat ashwagandha het immuunsysteem kan versterken.

17 – Stel prioriteiten

Maak een lijst van alles wat je doet en zet ze dan in volgorde van belangrijkheid. Hang hem op het prikbord of de ijskast en wanneer je echt het gevoel hebt het niet meer aan te kunnen, kan deze lijst je helpen om te kiezen wat je het eerst gaat doen. Soms is het ook slim om net te doen alsof vandaag de laatste dag op aarde is. Wat zou je doen? En wat beslist niet? Dit kan natuurlijk niet elke dag, want er zijn nu eenmaal dingen die af en toe gewoon moeten, maar zo nu en dan is het een prima manier om je prioriteiten echt even op een rijtje te zetten.

18 – Ginseng

Als je echt onder druk staat, kan ginseng je een extra stootje energie geven. Als je daarentegen hyperactief wordt van stress moet je beslist het niet gebruiken! Gebruik ginseng niet langer dan twee weken achtereen. Als je daar wel behoefte aan hebt, ga dan op zoek naar de oorzaak van de stress.

19 – Vitamine B en magnesium

Ernstige stress kan onze voorraad B-vitamines en magnesium uitputten en die zijn onmisbaar voor een gezond zenuwstelsel en normale spijsvertering. Goede bronnen van B-vitamines zijn vis, lever, gist, verrijkte ontbijtproducten en zuivel. Een supplement met B-vitamines of een goede multivitamine houdt je voorraad ook op peil. Iedere dag extra magnesium door melk of yoghurt helpt je om sneller te herstellen na inspanningen.

20 – Floaten

Voor een echt diepe ontspanning kruip je in een drijftank: een afgesloten vat met zout water waarin je in het pikkedonker en vrijwel gewichtsloos dobbert. Je hersenen krijgen geen enkele stimulans meer en dat zorgt voor een meditatieachtige rust. Het schijnt ook goed te zijn voor je creativiteit, dus wie weet heb je een ‘aha-moment’.

Wat ga jij vanaf nu doen om relaxter in het leven te staan?

Geef als eerste een reactie on "Mannen relaxter dan vrouwen? 20 tips tegen stress"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.