Medicijnen gevaarlijk voor je lever: 6 tips & trucs om schade te voorkomen

leverschade door medicijnen
Shares
Tips en trucs... om je lever te beschermen tegen medicijnen.

Als eerste stopplaats in het ontgiften van je bloed, is je lever erg kwetsbaar voor alles wat je binnenkrijgt. Het gaat dan om allerlei toxines, naast alcohol zijn medicijnen – mét en zonder doktersrecept – de grootste boosdoeners, waardoor de lever wordt beschadigd. Voor het behoud van een goede gezondheid is het belangrijk om te bedenken dat medicijnen gevaarlijk voor je lever zijn. Tips & trucs waarmee je je lever beschermt:

Dit zou je moeten doen...
 Natuurlijke alternatieven kiezen
 Water of groene thee drinken
Mariadistel en kurkuma nemen
...en dit kun je beter vermijden
 Alcohol
 Suiker
 Overgewicht

Ook alledaagse medicijnen kunnen je lever beschadigen

In de lever worden medicijnen omgezet en afgebroken in afvalstoffen waarna ze uit het lichaam verwijderd worden. Indien bepaalde stoffen de lever kunnen beschadigen spreekt men over ‘hepatoxiciteit’. Voordat een medicijn op de markt komt, wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan, zodat men er zeker van is dat de lever niet beschadigd wordt. Sommige medicijnen kunnen de lever echter toch beschadigen. Dit is de top-10:

Advertentie  1. paracetamol
  2. allopurinol
  3. amiodaron
  4. amoxicilline met clavulaanzuur
  5. azathioprine
  6. diclofenac
  7. risperidon
  8. anti-epileptica
  9. isoniazide
  10. methotrexaat

Tips en trucs om de gezondheid van je lever te ondersteunen

Als je een leveraandoening hebt – of bij overmatig alcohol gebruik -, dien je dit altijd met je behandelend arts te bespreken. Krijg je een nieuw medicijn voorgeschreven? Bespreek dan wat de risico’s voor je lever zijn. Lees altijd aandachtig de bijsluiter door en neem nooit meer dan de aanbevolen dagdosering. Bij gebruik van medicijnen met eventuele leverbeschadiging als bijwerking is het belangrijk om je leverwaarden met regelmaat te laten controleren.

 Natuurlijk alternatief

Bespreek met je behandelend arts of er gezondere alternatieven zijn. Misschien is er wel een medicijn die minder belastend voor je lever is. Gebruik je een pijnstiller? Er zijn ook natuurlijke pijnstillers zonder vervelende bijwerkingen. Voorbeelden zijn Kurkuma, Alfaliponzuur, Boswellia en Palmitoylethanolamide (PEA).

 Water of groene thee

Door veel water te drinken – minimaal 1,5 liter per dag – help je je lever om de afvalstoffen kwijt te raken via urine en ontlasting. Een gezond alternatief voor water is groene thee. Het bevat de antioxidanten EGCG en ECG waarvan is aangetoond dat ze de leverfunctie ondersteunen en beschermen tegen de schadelijke effecten van medicijnen en alcohol.

 Mariadistel en Kurkuma

Mariadistel is het beste wetenschappelijk bewezen kruid waarmee de gezondheid van de lever ondersteund kan worden. Mariadistel beschermt de lever tegen giftige stoffen, het ondersteunt de lever bij het ontgiften en het regenereert beschadigde levercellen. Kurkuma voorkomt schade aan de levercellen vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Ook voorkomt kurkuma het risico op leververvetting doordat het de galproductie- en stroming stimuleert. Ook kurkuma verhoogt de glutathion niveaus in de cellen.

Glutathion wordt door ons lichaam gebruikt voor het verwijderen van schadelijke stoffen. Het is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten die in onze lever wordt aangemaakt en opgeslagen. Glutathion wordt aangemaakt uit glutaminezuur, cysteïne en glycine. Met een dieet dat rijk is aan eiwitten (vlees en eieren en walnoten) en verse groenten en fruit (avocado’s en asperges) ondersteun je de aanmaak van voldoende glutathion.

 Wees matig met alcohol

Af en toe een glaasje wijn of bier kan geen kwaad maar overmatig alcohol gebruik heeft een vernietigende werking op de lever, het veroorzaakt namelijk alcoholische leververvetting. Dit kan al ontstaan na een paar dagen flink drinken.

 Minder suiker

Vermijd zoveel mogelijk suiker – vooral fructose en sucrose – in je voeding. Suikers worden opgeslagen in onze levercellen. Als er geen ruimte meer is dan worden de suikers omgezet in vetzuren. Deze vetproductie kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting.

 Voorkom overgewicht

Overgewicht en obesitas spelen een belangrijk rol bij leververvetting. Bij overgewicht is het raadzaam om af te vallen.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Medicijnen gevaarlijk voor je lever: 6 tips & trucs om schade te voorkomen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares