Tips en trucs... om je lever te beschermen tegen medicijnen.
Als eerste stopplaats in het ontgiften van je bloed, is je lever erg kwetsbaar voor alles wat je binnenkrijgt. Het gaat dan om allerlei toxines, naast alcohol zijn medicijnen – mét en zonder doktersrecept – de grootste boosdoeners, waardoor de lever wordt beschadigd. Voor het behoud van een goede gezondheid is het belangrijk om te bedenken dat medicijnen gevaarlijk voor je lever zijn. Tips & trucs waarmee je je lever beschermt:
Dit zou je moeten doen... ✓ Natuurlijke alternatieven kiezen ✓ Water of groene thee drinken ✓ Mariadistel en kurkuma nemen ...en dit kun je beter vermijden ✗ Alcohol ✗ Suiker ✗ Overgewicht
Ook alledaagse medicijnen kunnen je lever beschadigen
In de lever worden medicijnen omgezet en afgebroken in afvalstoffen waarna ze uit het lichaam verwijderd worden. Indien bepaalde stoffen de lever kunnen beschadigen spreekt men over ‘hepatoxiciteit’. Voordat een medicijn op de markt komt, wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan, zodat men er zeker van is dat de lever niet beschadigd wordt. Sommige medicijnen kunnen de lever echter toch beschadigen. Dit is de top-10:
Advertentie
- paracetamol
- allopurinol
- amiodaron
- amoxicilline met clavulaanzuur
- azathioprine
- diclofenac
- risperidon
- anti-epileptica
- isoniazide
- methotrexaat
Tips en trucs om de gezondheid van je lever te ondersteunen
Als je een leveraandoening hebt – of bij overmatig alcohol gebruik -, dien je dit altijd met je behandelend arts te bespreken. Krijg je een nieuw medicijn voorgeschreven? Bespreek dan wat de risico’s voor je lever zijn. Lees altijd aandachtig de bijsluiter door en neem nooit meer dan de aanbevolen dagdosering. Bij gebruik van medicijnen met eventuele leverbeschadiging als bijwerking is het belangrijk om je leverwaarden met regelmaat te laten controleren.
✓ Natuurlijk alternatief
Bespreek met je behandelend arts of er gezondere alternatieven zijn. Misschien is er wel een medicijn die minder belastend voor je lever is. Gebruik je een pijnstiller? Er zijn ook natuurlijke pijnstillers zonder vervelende bijwerkingen. Voorbeelden zijn Kurkuma, Alfaliponzuur, Boswellia en Palmitoylethanolamide (PEA).
✓ Water of groene thee
Door veel water te drinken – minimaal 1,5 liter per dag – help je je lever om de afvalstoffen kwijt te raken via urine en ontlasting. Een gezond alternatief voor water is groene thee. Het bevat de antioxidanten EGCG en ECG waarvan is aangetoond dat ze de leverfunctie ondersteunen en beschermen tegen de schadelijke effecten van medicijnen en alcohol.
✓ Mariadistel en Kurkuma
Mariadistel is het beste wetenschappelijk bewezen kruid waarmee de gezondheid van de lever ondersteund kan worden. Mariadistel beschermt de lever tegen giftige stoffen, het ondersteunt de lever bij het ontgiften en het regenereert beschadigde levercellen. Kurkuma voorkomt schade aan de levercellen vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Ook voorkomt kurkuma het risico op leververvetting doordat het de galproductie- en stroming stimuleert. Ook kurkuma verhoogt de glutathion niveaus in de cellen.
Glutathion wordt door ons lichaam gebruikt voor het verwijderen van schadelijke stoffen. Het is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten die in onze lever wordt aangemaakt en opgeslagen. Glutathion wordt aangemaakt uit glutaminezuur, cysteïne en glycine. Met een dieet dat rijk is aan eiwitten (vlees en eieren en walnoten) en verse groenten en fruit (avocado’s en asperges) ondersteun je de aanmaak van voldoende glutathion.
✗ Wees matig met alcohol
Af en toe een glaasje wijn of bier kan geen kwaad maar overmatig alcohol gebruik heeft een vernietigende werking op de lever, het veroorzaakt namelijk alcoholische leververvetting. Dit kan al ontstaan na een paar dagen flink drinken.
✗ Minder suiker
Vermijd zoveel mogelijk suiker – vooral fructose en sucrose – in je voeding. Suikers worden opgeslagen in onze levercellen. Als er geen ruimte meer is dan worden de suikers omgezet in vetzuren. Deze vetproductie kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting.
✗ Voorkom overgewicht
Overgewicht en obesitas spelen een belangrijk rol bij leververvetting. Bij overgewicht is het raadzaam om af te vallen.
Kan het zijn bij leverreiniging dat je jeuk en overal wondjes krijgt die insteken ?
Jan, Het kan zijn dat in de lever toxines vrijkomen wegens extra ondersteuning voor de lever. En dat deze toxines niet verwerkt kunnen worden door de nieren, waardoor het lichaam probeert de toxines door de huid heen te loodsen. Indien deze toxines chemische zuren zijn, zoals oppeppende middelen vaak bekend als ‘speed’, dan kun je schadeplekken zien in de huid. Je lost het op door meer water te drinken en vaker te douchen. Het alsnog kwijtraken van deze toxines is geleidelijk aan wel zeer bevorderend voor de gezondheid van de lever. Zeker straks op latere leeftijd. gr David
Beste, ik heb meer dan 8 maand zware antibiotica moeten innemen ( 4 pillen per dag) ik ben dit vroegtijdig gestaakt ( dokter verwachte dat ik het nog 4 maand ging slikken) omdat ik voelde dat het mijn lichaam aan het vernietigen was. Nu zijn mijn darmen beschadigd waardoor ik geen gluten,lactose en zware voedingsstoffen meer verteer. Ook is mijn lever ziek want ik geef dagelijks meerdere keren gele vloeistof over en ook mijn stoelgang is te licht gekleurd ( terwijl de arts loog dat lever gezond is). Ik heb galstenen en nierstenen weggewerkt ( gaf in het begin groen over) probeer nu op mijn voeding te letten maar het lijkt wel veel tijd te vergeren. Zijn er nog zaken die me kunnen helpen? Mvgr
In zo’n geval moet je maar één adviseur. Hou contact met je specialist en vraag hem/haar omtrent probiotica en L-glutamine op recept. Sterkte met je herstel.