Tips & Trucs voor... meer testosteron
Testosteron. Het hormoon dat mannen hun drive geeft en bij fanatieke sporters hét middel is om nog meer spieren te kweken, is ook de reden dat dikke mensen dikker worden (en slanke mensen makkelijker slank blijven). Wat hebben mannen boven de 40 nodig om hun testosterongehalte op het juiste niveau te brengen en te houden?
Dit moet je doen: √ Krachttraining √ Regelmatig vette vis eten √ Zorg voor voldoende zink en magnesium En dit niet: x Veel soja eten of drinken x Te weinig slapen x Overmatig gebruik van cafeïne, suiker en alcohol
Onderzoek naar testosteron en welvaartsziektes
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat te weinig testosteron niet alleen je libido verlaagt, maar ook is aangetoond dat het te maken heeft met:
Advertentie
- hoger risico op (sterven ten gevolge van) hart- en vaatziekten
- niet-alcoholgerelateerde leververvetting
- overgewicht en diabetes type 2
- de hoogte van je bloeddruk
Het is niet zo dat voor je testosterongehalte geldt: hoe hoger, hoe beter. Het hormoon zorgt voor een natuurlijke competitiedrang en een goed libido. Met weinig testosteron zal je (mannen én vrouwen) minder presteren. Aan de andere kant wordt een hoog gehalte vaak geassocieerd met agressief gedrag, geweld en een laag IQ. In gevangenispopulaties en bijvoorbeeld bij vechtsporters is het gemiddeld heel hoog. Streef dus naar een middel tot hoog niveau: goed voor je lichaam en geen gevaar om te ontsporen. Mannen boven de 40 moeten hier extra hun best voor doen.
Zó houden mannen boven de 40 hun testosterongehalte op peil:
1 – Regelmatig krachttraining
Dit is de beste en meest natuurlijke manier om je testosterongehalte te verhogen. In iedere goede sportschool zal je dan ook verteld worden dat het niet nodig is om naar allerlei middelen te grijpen als je ervoor wilt zorgen dat je spieren toenemen. Vet zet immers testosteron om in oestrogeen, maar spieren niet. Kweek je spieren, dan komt een zichzelf versterkende spiraal op gang.
2 – Gezonde lifestyle en genoeg water
Minder vet, meer testosteron. Zo simpel ligt het. Dus houd je gewicht op peil door minder calorierijk te eten en meer te bewegen. Beperk de inname van cafeïne, alcohol en suiker. Drink voldoende water. Net als alle andere processen in je lichaam wordt ook de testosteronaanmaak bevordert wanneer je lichaam goed gehydrateerd is. Gewoon kraanwater of groene thee zijn prima.
3 – Slapen
Wanneer je een slaaptekort hebt, produceren je bijnieren extra cortisol en kunnen ze geen of minder testosteron aanmaken. Bij voldoende nachtrust is dit precies omgekeerd. Een diepe slaap van 8 uur doet wonderen. Heb je sex vlak voor je gaat slapen, dan is dat een extra stimulans voor je testosteronaanmaak.
4 – Vette vis
In de testes (in de Leydigcellen) wordt testosteron gemaakt uit cholesterol. Voor een goede productie moeten HDL en LDL-cholesterolgehalte goed met elkaar in evenwicht zijn. Vette vis eten, of extra visolie, is een prima manier om de aanmaak te bevorderen. Heb je een te hoog gehalte testosteron? Dan zorgen de vetzuren uit vis(olie) ervoor dat de verwerking door de lever optimaal verloopt.
5 – Genoeg zink
Zink is een mineraal waarvan we allemaal, al dan niet bewust, de (vermeende) potentieverhogende werking kennen. Het komt namelijk in een hoge concentratie in oesters voor; het is het afrodisiacum bij uitstek. Train je veel? Dan loop je de kans dat het gehalte wat laag is. Gevolg: de testosteronaanmaak wordt moeilijker. Dan is aanvulling nodig. Goede bronnen zijn de eerder genoemde oesters, maar ook alle soorten vlees, kip, kaas, diverse peulvruchten, zaden en noten of een supplement met zink.
6 – Tribulus terrestris
Wordt in de Chinese geneeskunde gebuikt als afrodisiacum, omdat het je libido zou verhogen. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van deze plant waarin de werking soms wordt bewezen en soms ontkracht. In heel Azië wordt het gebruikt om de sexdrive te ondersteunen en daarnaast staat de plant bekend omdat een positieve werking op de spiergroei zou hebben en de testosteronspiegel weer op het niveau van ‘vroeger’ kan brengen.
Testosteron (tekort) heeft invloed op:
Risico op hart- en vaatziekten
Epidemiologisch onderzoek heeft al eerder aangetoond dat mannen met een gemiddeld hoog niveau testosteron minder lijden aan en sterven door hart- en vaatziekten dan mannen met een laag niveau. De wordt gezocht in de invloed van het geslachtshormoon op de manier waarop suiker en vet in je lichaam worden verwerkt. Wetenschappers van de universiteit van Sheffield hebben dit onderzocht bij muizen met een testosterondeficiëntie. De lever en spieren van deze muizen bleken suiker minder goed op te kunnen nemen en vet kon zich ophopen: onderhuids, in de lever en in de bloedbaan. In aderen leidt dit tot atherosclerose (aderverkalking) wat een risico is voor hart- en vaatziekten en cardiovasculaire accidenten.
Niet-alcoholgerelateerde leververvetting
Zodra er minder testosteron aanwezig is, neemt de vetafzetting in de lever toe. Het is waarschijnlijk dat testosteron bescherming biedt tegen steatose doordat het invloed heeft op de enzymen die zorgen voor de vetafbraak. De verbranding van vetten kun je verhogen door aan het ontwikkelen van spierweefsel te werken. Bewegen dus. Hierdoor zal ook zonder suppletie je testosterongehalte toenemen. Immers, in vetweefsel wordt onder invloed van het enzym aromatase testosteron omgezet in oestrogeen. Door je vetgehalte te verlagen, neemt ook die omzetting af.
Bloeddruk
In een Japans onderzoek werden 44 mannen met overgewicht of obesitas en een hoge bloeddruk onderworpen aan een programma van 12 weken dat bestond uit caloriebeperking en drie keer per week matig intensieve lichaamsbeweging. Aan het eind van die periode was de bloeddruk bij alle mannen een stuk gedaald en het testosterongehalte juist gestegen.
Overgewicht en diabetes type 2
De ontwikkeling van diabetes type 2 is aan een enorme opmars bezig. Deze welvaartsziekte breidt zich hand over hand uit en is sterk geassocieerd met overgewicht en obesitas. Door gewichtstoename wordt onder andere suiker minder goed opgenomen – waarschijnlijk doordat de gevoeligheid voor insuline van de cellen afneemt – en dit is een risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Mannen met overgewicht hebben doordat hun vetcelactiviteit veranderd is een laag testosterongehalte. Hierdoor beland je als man in een soort vicieuze cirkel. Het te lage testosterongehalte zorgt voor minder opname van suiker en vet in je cellen, gevolgd door onderhuidse opslag. Je wordt dikker. Wanneer de kilo’s eraan komen, heeft dit ook weer een negatief effect op het testosterongehalte: vet vermindert de productie en in vetweefsel wordt testosteron omgezet in oestrogenen. Het testosteron daalt, er is minder opname van suiker in de cellen en de cyclus begint van voor af aan. Maar liefst 20% van de mensen met type 2 diabetes vertoont symptomen van een laag testosterongehalte wat een negatieve invloed heeft op je stemming, energie en sexdrive. Testosteronsuppletie heeft hier duidelijk positieve effecten zodra het niveau weer normaal is.
hallo,
ik wil hier even een lans breken speciaal voor;
pompoenpitten!!!!!!!!!!!
u bevestigt al dat zaden met gehalte aan zink goed zijn voor het libido.
echter pompoenpitten hebben een overdaad aan zinkgehalte en het wordt niet voor niets de ”’natuurlijke viagra” genoemd.
ik neem iedere dag een handje pompoenpitten en het het is een geweldig supplement met een zeer hoog zinkgehalte.
ik wilde u dit niet onthouden.
mvg.,
Hans Wismeijer.
Dat jullie deze zin schaamteloos durven te schrijven zeg:
Testosteron. Het hormoon dat mannen hun drive geeft en bij fanatieke sporters hét middel is om nog meer spieren te kweken, is ook de reden dat dikke mensen dikker worden (en slanke mensen makkelijker slank blijven)
Volgens mij heeft het dikker worden, of slank blijven, alles te maken met de energiebalans. Door dit soort artikelen breng je mensen op het verkeerde been. Je geeft mensen met overgewicht een excuus, wat er niet is. Laat ik voorop stellen dat vitamines en hormonen uiteraard heel belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar het is nooit en te nimmer een reden dat mensen overgewicht hebben, of slank blijven. Overgewicht of slank zijn (blijven) heeft ten alle tijden te maken met de energiebalans. Niks meer of minder.
U hebt duidelijk een punt gemaakt, maar dikke mensen hebben in de meeste gevallen een zeer slechte eetgewoonte en te weinig beweging, ook hebben zij niet de moed om deze gewoonte te veranderen. Even moeilijk als stoppen met roken.
En hier gaat jaren onderzoek aan vooraf , lijkt mij een stuk eenvoudiger .
Mensen eten gewoon teveel [ rotzooi ] en bewegen te weinig klaar !!
Bewegen bewegen stappen, lopen want al die pillen helpen niets gewoon geld verspilling geloof mij.
Ik zou toch niet durven ontkennen dat vitamines niet heilzaam zijn hoor. Bewegen is natuurlijk zeer goed, maar uit onze voeding kunnen wij meestal niet genoeg vitamines halen. Dat komt meestal door de chemische overbemesting en overproductie waardoor onze gronden uitgeput zijn.