- herstel en stevigheid van je huid
- beweeglijkheid en flexibiliteit door sterke pezen en spieren
- stevige botten, ligamenten en gewrichten
- herstel van een lekkende darm
- gewichtsbeheersing zonder hongergevoel
- gezonde, normale veroudering
- goede nachtrust
- goede werking van je brein
Het lijkt me buiten kijf staan dat iedereen graag goed en stevig in elkaar zit. Collageen doet dat voor je lichaam. Letterlijk. Het is een eiwit dat zorgt voor stevigheid. Je moet er dus voor zorgen dat je er genoeg van hebt. Voor de opbouw van collageenvezels is ook vitamine C nodig. Denk maar aan scheurbuik dat vroeger optrad bij een slechte voeding, zonder vitamine C. Bloedend tandvlees was hier een duidelijk symptoom van, maar bijvoorbeeld ook je darmen werden aangetast. Een beetje citroensap kon al veel verbetering geven. Je merkt een vermindering eerst aan een dunner wordende huid, rimpels en slap worden en uitzakken. Haar wordt futloos en slap. Dit is echter lang niet het enige dat collageen doet.
Waarom collageen goed is voor:
Je huid
Collageen is essentieel voor je gezondheid. Dat zit zo. Collageen is een eiwit dat is opgebouwd uit aminozuren, waaronder proline, glycine en arginine. 30% van alle eiwitten in ons lichaam is collageen en het komt overal in je hele lichaam voor – in pezen, banden, botten, vezels en nog veel meer. Je kunt gerust stellen dat collageen de ‘lijm’ is die je lichaam bij elkaar houdt. Na water is collageen de meestvoorkomende stof in ons lichaam. Het zit in bindweefsel, botten en spieren, maar staat vooral bekend omdat het verantwoordelijk is voor de stevigheid van je huid. Het speelt overigens ook een grote rol in de opbouw van sterke nagels en gezond haar. Veel mensen willen hun huid gladder en strakker maken en de structuur versterken door er van buitenaf crèmes op te smeren, maar collageen kan juist ook van binnenuit je huid ondersteunen. Na je 50e produceer je zelf nauwelijks meer collageen. Je kunt ter aanvulling kiezen uit verschillende soorten collageen. Viscollageen is het beste voor je huid omdat het de grootste biologische beschikbaarheid heeft.
Advertentie
Je bewegingsapparaat
Immers, om je pezen, die de verbinding vormen tussen spieren en botten, sterk te houden, is ook collageen nodig. Net als voor ligamenten (banden) die botten met elkaar verbinden en gewrichten bij elkaar houden. En ook in je botten zelf zit collageen. Bij een vermindering zijn pezen en banden niet meer zo soepel als ze waren. Aan je gewrichten kun je het voelen als je collageentekort hebt, want deze worden stijf en gaan ‘kraken’.
Organen en weefsels
Ook in de wanden van je bloedvaten, in je spijsverteringskanaal (waaronder je darmen), hart, hoornvlies, galblaas, nieren, blaas, glad spierweefsel en in kraakbeen komt collageen voor en een tekort heeft een effect op al deze weefsels. Hierdoor zal je lichaam als geheel sneller verouderen. Een lekkende darm, waarbij de barrière tussen binnen en buiten je darm slechter werkt, treedt op wanneer je darmslijmvlies niet goed meer functioneert.
Gewichtsbeheersing
Eiwitten gebruiken voor het verteren meer calorieën. Je spreekt dus sneller je vetreserves aan als je veel eiwit binnenkrijgt. Ook heb je langer een verzadigd gevoel, waardoor je vanzelf minder gaat eten. Probeer in ieder geval 30% van je calorieën per dag uit eiwitten te laten bestaan.
Geef als eerste een reactie on "Na je 50e maak je geen collageen meer aan en dat heeft invloed op je herstel"